GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #156 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
U kavezu sa pticama
Mariana Perak
Od Internet programa kojima pristupamo kroz Web browser obično očekujemo funkcionalnost osnovnih poslovnih aplikacija. Set online grafičkih alata Aviary prijatno nas je iznenadio...
- PC #156 (Jun 2009)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

U kavezu sa pticama

Nakon nekoliko uspešnih online office paketa i na polju grafičkih aplikacija konačno imamo nešto impresivno – Aviary (www.aviary.com ) svitu online programa.

Kavez na Web-u

Aviary (kavez za ptice) grafičke aplikacije trenutno obuhvataju četiri programa: Raven, Phoenix, Peacock i Toucan. U pripremi je još desetak programa; kada oni prorade, Aviary će biti važna stanica na putu do atraktivnih grafičkih i multimedijalnih sadržaja.

Sistem možete koristiti u dva režima. Ako se opredelite za besplatni nalog, moraćete da delite svoje kreacije sa drugim korisnicima mreže. Ako hoćete da radite komercijalno, moraćete nešto da platite. Srećom, mesečna pretplata iznosi svega 10 dolara, a vaši radovi će ostati privatni.

Sve aplikacije su integrisane, a radovi se mogu sačuvati na lokalnom računaru u JPG, GIF, PNG i TIFF formatima. Fajl sa kompletnim slojevima se čuva na Aviary serverima, odakle se može ponovo učitati, te nastaviti rad. Mogućnost lokalnog čuvanja rada sa slojevima će uskoro biti obezbeđena, ali samo za plaćene naloge.

Vektorsko crtanje

Raven: Vektorsko crtanje, uz jedinstvenu tehnologiju za rad sa putanjama
(kliknite za veću sliku)

Programom Raven mogu se kreirati kompleksni vektorski crteži, a jedino ograničenje je veština umetnika. Aplikacija je pogodna za sve vrste logo znakova, dizajniranje odeće, ilustracije za štampu, Web sajt. Interfejs je pregledan i logično organizovan, a prisutne su najčešće korišćene alatke za crtanje: pero za Bezjeove krive i linije, Freehand, kaligrafska alatka, alatka za unošenje teksta, kreiranje različitih oblika, Gradient Color, alatka za editovanje putanja i konverziju tačaka... a sa desne strane okna aplikacije su paneli Layers i Fill and Stroke.

Program Raven je baziran na SVG formatu, pa je omogućeno da se crtež u ovoj vrsti fajla učita i sačuva na disku lokalnog računara. A tu su i uobičajene opcije: konverzije objekata i putanja, njihovo rearanžiranje, presecanje putanja itd. Paleta Layers nudi nekoliko načina mešanja slojeva i podešavanje providnosti.

Feniks iz pepela

Phoenix: Program za obradu slika omogućava prilično kompleksne foto‑montaže
(kliknite za veću sliku)

Phoenix je intuitivan i jednostavan program za rad sa bitmapiranim slikama, a dovoljno moćan za uspešne kreacije. Sa leve strane okna je set očekivanih alatki (Transformation, Rectangular Selection, Freeform Selection, Polygonal Selection...), a sa desne strane je Layer panel, sa padajućim menijem za opcije mešanja i providnosti slojeva, dok meni u donjem desnom uglu omogućava uobičajene akcije sa slojevima, ali i kreiranje novog Raven, Peacock ili Phoenix sloja. Na nove slojeve se mogu uvoziti crteži ili bitmapirane slike sa lokalnog računara ili sa bilo koje lokacije na Internetu.

U meniju Image se nalaze funkcije Levels, Brighten and Contrast, Hue and Saturation, Image resize... Omogućeno je kreiranje maski, rad sa selekcijama, odnosno filterima. Čuvanje na lokalnom računaru je moguće samo u navedena četiri formata, dok se radovi sa slojevima čuvaju u okviru Aviary naloga. Pošto je Phoenix namenjen obradi bitmapiranih slika, on predstavlja važnu dopunu programa Raven.

Komponovanje slika

Peacock: Kompozitor slika i njegov neobični korisnički interfejs
(kliknite za veću sliku)

Peacock je aplikacija nesvakidašnjeg koncepta, ne samo u online formi već i u ponudi standardnih desktop programa. U pitanju je inovativan koncept kompozitora bitmap slika i vektorskih crteža, uz filtere i specijalne efekte, pa iako na prvi pogled izgleda nerazumljivo i komplikovano za upotrebu, kad se shvati princip rada, postaje vrhunska grafička igračka.

Korisniku su dostupni različiti konvertori, efekti i kontroleri, elementi koji se mogu uporediti sa filterima, čijom kombinacijom se dobija konačni rezultat. Korisnik započinje rad sa elementom Canvas, na kome se prikazuje rezultat kompletne kompozicije. Sa leve strane okna se nalazi nekoliko panela: a rad se može započeti uvozom slike kojom želimo da postignemo određeni efekat. Slike, filteri i efekti se prevlače mišem na radnu površinu, gde bivaju prikazani u vidu kvadratnih elemenata, dok se efekti ostvaruju njihovim povezivanjem. Jednostavno se klikne mišem na jedan element i povuče ka onom s kojim želimo da ga spojimo.

Kada se klikne na neki od elemenata, sa desne strane pojavljuju se opcije za podešavanje, a gotova kompozicija se čuva u okviru Aviary naloga, nakon čega se može uvesti u drugu aplikaciju i izvesti u vidu bitmapirane slike.

Sve dugine boje

Toucan: Lako kreiranje i rad sa paletama boja
(kliknite za veću sliku)

Toucan zaokružuje listu trenutno dostupnih aplikacija, a omogućava kreiranje boja i paleta za rad u ostalim programima. Pozadina aplikacije je potpuno crna, što obezbeđuje neutralno okruženje za pravilan doživljaj boje, a pri vrhu okna je paleta na kojoj se radi. Broj boja u paleti može biti proizvoljan, a ispod nje su alatke: Color Wheel, Clipboard, Image Picker i Color Deficiency Preview.

Image Picker omogućava uvoz bitmapiranih slika i precizan izbor boja sa njih. Color Wheel je takođe jedinstven, posebno zbog preciznog načina izbora boje. Umesto jedne tačke sa koje se uzorkuje boja Color Wheel ih ima onoliko koliko je korisniku potrebno.

Primenjeni sistem uzorkovanja znatno ubrzava izbor boja, što i jeste njegova glavna svrha. Paleta boja se čuva kao Aviary fajl na serveru, zatim uvozi u drugu aplikaciju i tamo koristi.

Neočekivano!

Aviary svita predstavlja iznenađenje u online svetu: to su moćne, a ujedno jednostavne alatke koje se brzo upoznaju i lako koriste. Najveće ograničenje je propusna moć Internet veze, pa je rad nešto sporiji, dok pokreti pokazivača na ekranu mogu biti neprecizni. Aplikacije smo testirali na računaru sa Celeron procesorom na 1,2 GHz i Internet vezom od 768 kbps, što nam je dalo prihvatljive perfomanse. Brže konekcije i procesori će dati bolje rezultate.

SLEDEĆI TEKST U PC #156
preview
Upravljanje identitetom
Marko HermanBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter