GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #145 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Sledeća generacija
Branislav Mihaljev
Novi Firefox i Internet Explorer su u fazi beta testiranja, pa se njima intenzivno bave Web programeri. Kakvi su prvi zaključci tj. da li je surfovanje lakše a organizacija sačuvanih stranica bolja? I da li je rad na Internetu bezbedniji?
- PC #145 (Jun 2008)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Sledeća generacija

(kliknite za veću sliku)

Beta verzije oba browser-a su upotrebljive, ali pre svega za upoznavanje sa novim osobinama – ne preporučujemo svakodnevnu upotrebu pošto se razni redovno pojavljuju... i ispravljaju. Firefox 3 ne pati više od „curenja memorije“, ali ponekad nakon zatvaranja programa proces ostane u RAM-u, što ne dozvoljava pokretanje nove instance programa. Aktivan program se mora nasilno isključiti upotrebom Task Manager-a i tek onda ponovo pokrenuti. U scenariju kada Firefox u koji je učitano nekoliko Web strana zatvorite i potom program ostane aktivan, nasilan prekid i ponovno pokretanje programa ponudiće vam mogućnost da učitate sve Web stranice koje su bile prikazane u trenutku napuštanja browser-a. Ideja za ovu funkciju preuzeta je od dodatka za Firefox koji je dostupan već nekoliko godina. Internet Explorer 8 donosi istu funkciju pod nazivom Crash Recovery, što je prva od pet novina vidljivih iz ugla korisnika.

Nastavak specifičnosti

Da li će nove ili izmenjene osobine IE8 uticati na to da Web stranice odnosno aplikacije izrađene tako da poštuju određena specifična pravila IE7 više ne rade? Po navodima iz Microsoft-a, programeri nisu bili baš tako ažurni u unapređivanju postojećih Web stranica niti su u potpunosti iskoristili mogućnosti IE7. Mi bismo dodali – nisu ni imali mnogo vremena, ali često nije ni bilo potrebe menjati sajt koji radi. Na ovom iskustvu je izmenjen odnos prema programerima, kojima se ostavlja više vremena kako bi svoje Web stranice uskladili sa specifikacijama IE8. Štaviše, IE8 je otvoren za unapređenja koja donose tehnologije koje su tek u razvoju, među kojima prednjače CSS 2.1 i HTML 5, ali se razvoj IE8 neće ograničiti na završetak definisanja navedenih standarda. IE8 će biti isporučen onda kada bude završen.

(kliknite za veću sliku)

Priča o standardima često zbunjuje, ali i ukazuje na to da „nešto ne štima“. Naime, prema planu IE8 će moći da radi u jednom od dva režima, od kojih je osnovni i najvažniji super-standard režim, koji će zapravo biti kompatibilan sa standardima po kojima je Acid2 (acid2.acidtests.org) izgrađen. Ukratko, Acid2 je test stranica koja ispituje podršku browser-a za važeće Web standarde. Noviji test browser-a Acid3 (acid3.acidtests.org) ispituje kako i na koji način browser renderuje stranicu, stavljajući akcenat na Web 2.0 specifikaciju i pokretanje dinamičkih aplikacija. Pokušajte da pokrenete bilo koji od ova dva testa na IE7 i pogledajte rezultate.

Vratimo se na upotrebljivost programa. Svaka od novih verzija browser-a mora da ponudi nešto što će olakšati upotrebu i staviti je ispred konkurencije, zadržavajući postojeće standarde. IE8 u prvoj beta verziji nudi mogućnost prikaza Web isečka (Web slice), koji predstavlja deo veće stranice i koji se može dodati u listu sačuvanih lokacija. Na nekoj Web stranici vidite isečak u kome se nalazi vremenska prognoza koja se osvežava nalik RSS feed-u. Na isečak se možete „pretplatiti“ kao što to činite sa RSS feed-om i on funkcioniše na sličan način, s tom razlikom što je grafički bogatiji i otvara se u svom oknu, nalik padajućoj listi. Zanimljiva opcija koje se može koristiti tek onda kada programeri Web aplikacija dodaju „isečke“ na svoje stranice.

Links sekcija, osim novog naziva Favourites, donosi minorne izmene. Osim RSS feed-a, Web isečka i standardnog linka ka nekoj Web stranici, IE8 dozvoljava postavljanje linka ka dokumentu na lokalnom disku. Implementacija ove funkcije nije dorađena, tako da nije sasvim jasno kako će funkcionisati.

Termin Activities krije novu tehnologiju koja će Web programerima dati mogućnost da utiču na sadržaj kontekstnog menija koji se otvara desnim klikom miša. Recimo, u nekom tekstu vidite poštansku adresu, obeležite je i kliknete desnim tasterom. Iz menija odaberete servis koji učitava Web stranicu sa mapama gde odmah vidite geografsku lokaciju. Microsoft je iskoristio svoje servise za demonstraciju različitih funkcija, a na programerima ostaje da pronađu način za njihovo upošljavanje. Unapređenim phishing filterom se, barem za sada, završava lista izmena.

A vatrena lisica?

(kliknite za veću sliku)

Nezahvalno je porediti dva browser-a u trenutku kada su oba u beta fazi razvoja, posebno kada su oni u različitim stadijumima. Gledajući iz ugla korisnika, čini se da je Firefox otišao korak dalje – sa impozantnim brojem unapređenja u gotovo svakom delu programa i sa funkcijama koja olakšavaju surfovanje (dovoljno je otkucati reč iz Web adrese i FF će prikazati listu svih adresa koje tu reč sadrže). Sa lakim uređivanjem sačuvanih stranica, posvećivanjem pune pažnje bezbednosti, ali i uz veliki broj dostupnih dodataka, funkcionalna prednost je na strani Firefox-a.

Ovo poglavlje ostaje otvoreno jer se za buduću beta verziju IE8 najavljuju mnogo unapređenja – ona stiže na leto, dok datum promocije finalnog paketa nije saopšten. Da je konkurencija oštra, govori podatak da rad na Firefox-u 4 već. Pravi dobitnici su korisnici jer će dobiti niz novih funkcija koje olakšavaju pristup Internetu. Uz, nadamo se, veću bezbednost.

SLEDEĆI TEKST U PC #145
preview
BitDefender u mreži
Kristijan Lazić
BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter