GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #145 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Apple MacBook Air
Filip Majkić
Potreban vam je mali notebook pune funkcionalnosti? Možda najmanji na svetu? A uz to insistirate na tome da izgled računara odražava i vaš stil? MacBook Air će zadovoljiti i najprobirljivije...
- PC #145 (Jun 2008)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Apple MacBook Air

Firma Apple je dobro poznata po inovacijama, koje možda ne upotrebi prva, ali koje svakako zna da plasira u pravo vreme u pravi tržišni segment. To potvrđuje i popularnost na planetarnom nivou koju američki proizvođač uživa. U notebook segmentu Apple briljira: savremena tehnologija koju on koristi u računarima ovog tipa, u kombinaciji sa izuzetnim dizajnom, jeste prepoznatljiv znak, a korisnici posebno cene kombinaciju inovativnih rešenja i pouzdanog softvera. Taman kada se činilo da u segmentu 13,3“ laptopova, koji je „dobro pokriven“, nema mesta za ozbiljnije inovacije, i kada se nagađalo da će naredna naprava ove kompanije ciljati na ultraportabilni segment, odnosno 11“ ili 12“ ekran, kao grom iz vedra neba došao je MacBook Air, doneo novi dizajn i dokazao da Apple već sada raspolaže računarima spremnim da odgovore izazovima budućnosti.

Air predstavlja ovaploćenje koncepta koji je Intel predstavio sa svojim Metro i Lorado prototipovima ultratankih notebook računara. Imajući u vidu blisku saradnju između dva giganta, kao i to da Apple upravo koristi čipove velikog proizvođača, ne čudi što je saradnja rezultovala serijskim proizvodom. Ipak, koncepti bi ostali samo to ako se ne pojavi neko spreman da preuzme rizik promovisanja nove tehnologije, standarda ili formata, tako da u tom smislu moramo pohvaliti Apple, koji je bio dovoljno hrabar da se upusti u avanturu ovakvog tipa. Naročito pošto se radi o računaru radikalno drugačije dizajniranom od svega što smo do sada videli.

I izgled...

MacBook Air je računar koji izmamljuje osmehe i ushićenje svih koji ga prvi put vide. Prava predstava o dizajnu, linijama, tananosti stiče se tek kada se notebook vidi uživo. Ovo je najtanji i, po mišljenju pisca ovih redova, najlepši notebook računar koji postoji. Težak je 1,36 kilograma i po tom pitanju ne obara nikakve rekorde ali sa svojih 13,3 inča, još ne ulazi u kategoriju ultraportabilnih računara. Naravno, MacBook Air ima i nekih prilično ozbiljnih mana i dosta toga mu se može zameriti. Dizajn tankog računara sam po sebi uslovljava mnoge kompromise, pri čemu je konektivnost najviše pretrpela.

Dve premise na kojima se zasniva koncept MacBook Air računara se moraju prihvatiti pre nego što nastavimo dalje izlaganje: to je pre svega pomoćni računar koji se snažno oslanja na tehnologije bežičnog povezivanja. Ukoliko se koncept korišćenja kompjuterskih naprava korisnika bazira na drugačijim osnovama, postoji velika opasnost da će mu Air prečesto zasmetati, a i neke bazične funkcije se isključivo oslanjaju na na WiFi – na primer, ne postoji ugrađen optički uređaj, već je tu RemoteDisc opcija pomoću koje se može „pozajmiti“ optički uređaj računara sa kojim ja Air bežično povezan. Možete dokupiti i eksterni SuperDrive, koji radi samo sa MacBook Air računarom i ni sa jednim drugim. Postoji samo jedan USB 2.0 port a LAN konektora nema – treba dokupiti adapter koji USB 2.0 port pretvara u Ethernet. Samim tim, korisnici su jasno usmereni prema varijantama bežičnog povezivanja, pa kažemo da je MacBook Air sekundarna mašina, zgodna i laka spravica za poneti, ukras za damu ili računar koji će direktor nositi sa sobom na posao.

Važan parametar je uvek i faktor isplativosti, premda je pomalo nepošteno kroz taj aršin posmatrati ovakvu jedinstvenu napravu. No, vredi li uopšte izdvojiti preko 1.800 evra za sekundarnu mašinu, posebno u vreme kada se za takvu sumu može kupiti laptop koji bez problema može da vrši funkciju primarne mašine, gledano sa aspekata podržanih tehnologija, konektivnosti i snage? To je nešto što zavisi isključivo od korisnika...

...i performanse...

Osmotrimo sada ono što se nalazi u prelepo dizajniranom aluminijumskom kućištu. Apple je odlučio da za ovaj računar ne koristi LV (low voltage) ili ULV (ultra low voltage) procesore Intel-a, već da ide na „punokrvan“ Core 2 Duo CPU. On radi na 1,6 GHz i baziran je na tipičnoj Merom arhitekturi, kao i drugi notebook procesori poslednje generacije, ali dolazi u daleko manjem pakovanju. Originalno je planirano da ovakvi čipovi debituju zajedno sa Montevina mobilnom platformom. Procesor troši svega 20 W (naspram standardnih 35 W), ima 4 MB L2 keš memorije i 800 MHz FSB. Tu je još i Intel 965GMS čipset sa GMA X3100 integrisanom grafikom. Notebook ima 2 GB DDR2 memorije koja radi na 667 MHz. Raspolaže ekranom sa LED pozadinskim osvetljenjem i dijagonale je 13,3 inča, što je još jedan značajan iskorak. Radna rezolucija ovog ekrana je 1280×800 piksela.

IDE podsistem je slaba tačka ovog uređaja i svodi se na 1,8“ hard disk kapaciteta 80 GB, sa ATA interfejsom koji potpisuje Samsung, čija je brzina rotacije svega 4200 rpm. Alternativno, korisnici se mogu odlučiti za varijantu SSD-a kapaciteta 64 GB, što treba papreno doplatiti. Već smo rekli da nema FireWire portova, nema optičkog drajva, tu su samo jedan USB port i Micro-DVI konektor. Zato su WiFi i Bluetooth podržani, uključujući i Draft N standard poslednje generacije za WiFi mreže. Laptop poseduje Web kameru kao i trackpad koji donosi nove mogućnosti.

MacBook Air stiže u tvrdom, luksuznom pakovanju, nalik na kutiju za cipele. U njemu dolaze sam laptop, Micro-DVI to DVI i Micro-DVI to VGA adapteri, krpica za brisanje, MagSafe adapter, DVD diskovi za instalaciju i povratak sistema, kao i štampana dokumentacija na engleskom jeziku. Dokumentaciju ćemo pohvaliti, pošto objašnjava osnovne stvari u vezi sa korišćenjem računara, ali donosi i pregršt korisnih saveta.

Sam laptop je jednostavno – predivan. Sa izuzetkom priključka za strujni adapter, ne postoji ništa što bi narušilo linije Air-a. Njegova debljina je 19 milimetara na najdebljem delu i pada na svega 4 milimetra na prednjoj strani računara.

Na gornjem delu se izdvaja simbol kompanije Apple, čuvena jabuka koja svetli u mraku, slično kao i kod drugih laptopova ove firme. Isto važi i za tastaturu, čiji tasteri poseduju pozadinsko osvetljenje. Tasteri su punih dimenzija, ali nema numeričkog dela. Trackpad je takođe novina za tržište notebook računara, pošto donosi neke novitete. Pomenimo pre svega multi-touch podršku, sličnu onoj viđenoj u iPhone mobilnim telefonima. Tako se, na primer, sada može lako zumirati prostim približavanjem dva prsta jednog prema drugom, ili rotirati obrtanjem. Sa tri prsta se može ići napred-nazad kroz programe ili određene sekcije. Po dijagonali ima gotovo 12 centimetara, što svakako olakšava rad sa više prstiju. Nove multi-touch mogućnosti su takođe uredno dokumentovane, što je još jedan plus za Apple. Interesantno je da ne postoje dva zvučnika, te da je podržan samo mono zvuk.

...i funkcionalnost

Uz MacBook Air se isporučuje Mac OS X 10.5 znan i kao Leopard, aktuelna iteracija operativnih sistema kompanije Apple. Sa ovim operativnim sistemom smo već imali prilike da se upoznamo u ranijim brojevima časopisa „PC“. Proizvođač ga naziva „najboljim operativnim sistemom na svetu“, a u instaliranoj verziji 10.5.2 su ispravljene boljke uočene u početnom izdanju. Podizanje sistema traje tačno 47 sekundi. Novi Dock, unapređeni FrontRow (Media Center), perfektan Spotlight sistem pretrage, iLife aplikacije, Time Machine – sve je tu i sve radi odlično. Uvek je moguće instalirati Windows pomoću BootCamp softvera ili pomoću Parallels aplikacije pokretati Windows iz samog Mac OS X-a. OS zauzima oko 20 GB, tako da korisniku na raspolaganju ostaje tačno 57 GB. Standardno su prisutne aplikacije, kao što su Safari browser, Mail i iTunes.

Uređaj radi nečujno – tu i tamo se može registrovati blagi zvuk hard diska, i to nikada na više od par sekundi. Ekran dijagonale 13,3“ i rezolucije 1280×800 piksela ima LED pozadinsko osvetljenje – Apple na velika vrata donosi ovu tehnologiju u segment serijskih notebook računara. Sa ovom vrstom ekrana smo se već susreli u pojedinim uređajima, ali isključivo iz subnotebook kategorije; ona donosi uštedu u potrošnji, ali i ravnomernije pozadinsko osvetljenje i preduslove za dobre performanse ekrana. Teorija se potvrđuje i u praksi, pošto je ekran odličan, sa živahnim bojama, dobrim uglovima i odličnom preglednošću. Kod njega je primenjen sjajan prelaz (glossy), koji nas nekako nije oduševio, no šta da se radi. Ekran se može zabaciti unatrag do ugla od 125 stepeni.

MacBook Air koristi 37 Wh li-pol bateriju koja s ne može „tek tako“ zameniti – ako se za tim ukaže potreba, moraćete da nosite računar u servis. Autonomija uređaja je odlična – umereno opterećen Air može da izdrži skoro četiri sata, a pod nešto većim opterećenjem (gledanje filma, na primer) oko dva i po sata. Zagrevanje pri intenzivnom radu je primetno, ali je pitanje koliko se ono na ovako tankom računaru može izbeći. Kada opterećenja nema, računar je relativno hladan, uz poneki mlak predeo. Na mestu na kome se spajaju ekran i ostatak uređaja, tamo gde se nalazi baterija, zagrevanje je najprimetnije. Cenimo da bi neki 45 nm mobilni Penryn „legao“ Air-u „kao kec na jedanaest“, te se nadamo da će pojaviti i takva verzija.

Šta reći za kraj? MacBook Air je sprava koja je usmerena prema tačno određenoj publici, a to su ljudi koji intenzivno koriste prednosti savremenih tehnologija, poslovni ljudi, oni koji drže do dizajna, kao i veliki broj starih korisnika Mac računara – premda ne treba sumnjati da će Air privući i nove poklonike u Apple tabor. Ipak, svi oni bi trebalo da vode računa o ekstremnoj usmerenosti uređaja ka bežičnim tehnologijama, o sitnijim manama laptopa i nedostatku konektivnosti koje možda deluju zastarelo, ali su i te kako rasprostranjene. Korisnici kojima je potreban uređaj za bežično okruženje sa visokim stepenom mobilnosti će zato teško naći bolji računar od MacBook Air-a. MacBook Air je izlog u budućnost i nema sumnje da će se u budućnosti težiti upravo ovakvim napravama. Za one koji su voljni da izdvoje odgovarajuću sumu budućnost je već tu...

Korisne adrese:

ComTrade Shop
http://www.comtradeshop.com

BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter