GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #132 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Dostojan naslednik
Marko Savković
Navikli smo da novi modeli iz HTC-a dolaze u serijama. Dok čekamo najavljena četiri nova modela, upoznajmo se sa HTC P4350 koji nastavlja tamo gde su stali Qtek 9100 i S200...
- PC #132 (April 2007)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Dostojan naslednik

I pored činjenice da je dugi niz godina proizvodio PocketPC uređaje za renomirane proizvođače (Compaq/HP, Dell), javnost je počela da se interesuje za HTC nakon pojave modela Magician (Qtek S100, i-Mate Jam...). U malom kućištu, ne većem od aktuelnih smartphone modela bilo je smešteno skoro sve što bi poslovnom korisniku moglo da zatreba: GSM, ekran osetljiv na dodir, Bluetooth, jak procesor... U narednim iteracijama model je dobijao više memorije (Qtek S110), Windows Mobile 5 operativni sistem i WiFi podršku (Qtek S200) ali su dimenzije ostajale iste (zgodno prilikom nabavljanja dodatne opreme). Pre godinu dana, model S200 nas je oduševio kvalitetom izrade i mat crnim kućištem, a paralelno sa njim HTC je ponudio i model sa klizajućom QWERTY tastaturom (Qtek 9100). Iako su po karakteristikama bili veoma slični, S200 i 9100 su imali različitu ciljnu publiku: za S200 su se odlučivali korisnici koji su želeli ekskluzivni uređaj, dok je model 9100 bio odlično rešenje za sve koji šalju dosta SMS i e-mail poruka.

Tastature i ideje

Format kućišta koji je osvojio poslovni svet (S100, S200) je i dalje prisutan u top modelu HTC P3600 o kome je bilo reči u prošlom broju „PC“- ja, kao i u novom modelu HTC P4350 koga ovom prilikom predstavljamo. Kućište je dimenzija 110×59×19 mm, a pored očekivanog krije i tastaturu sa slide mehanizmom. Slično kao na modelu S200, za izradu je korišćena kombinacija metala i plastike, a mat crna površina je otporna na otiske prstiju. Ispod ekrana dijagonale 71 mm nalazi se 6+5 funkcijskih tastera. Navigacioni taster je za nijansu precizniji nego na modelu TyTN ali nam se najviše svideo onaj na modelu 9100. Sa leve strane se nalazi taster za pokretanje foto/kamera aplikacije, klizni taster, kao i slot za microSD kartice, a sa desne su funkcijski tasteri za pokretanje Comm Manager-a i aplikacije za zadavanje komandi glasom.

Za razliku od modela 9100, jedini konektor je miniUSB koji se koristi za sinhronizaciju, punjenje baterije, ali i za povezivanje slušalica. Sa svojih 170 grama HTC P4350 spada u najlakše PDA uređaje sa kliznom tastaturom. Stylus je smešten sa desne strane i izvlači se iz donjeg desnog ugla. Iako se čini da poklopac baterije nije dobro učvršćen, sa njim nećete imati problema tokom korišćenja. Na poleđini kućišta se nalazi otvor za kameru od 2 Mp, karakterističnu za HTC uređaje novije generacije.

Ekran korišćen u ovom uređaju smo sretali i kod prethodnika – rezolucija je 240×320, kontrast i ugao vidljivosti su dobri a prikaz neće biti značajno promenjen nakon lepljenja kvalitetne zaštitne folije koja se preporučuje kada su PDA modeli u pitanju. Tastatura predstavlja glavnu prednost ovog modela. Za razliku od TyTN i 9100 računarčića, u kućište normalne debljine smeštena je odlična tastatura sa oprugom – mehanizmom nalik onom na klasičnim slider mobilnim telefonima. Iako malih dimenzija, ugodna je za unos teksta, a nakon navikavanja vraćanje na stari metod unosa SMS i e-mail poruka ne dolazi u obzir. Prilikom izvlačenja tastature na desnu stranu, sadržaj ekrana se automatski rotira a aplikacije postaju zgodnije za unos teksta, pošto se minimizuju ostali načini unosa teksta – pred nama su ekran i tastatura ispod njega.

U procesu uklapanja klizajuće tastature u ovako mali uređaj nije mnogo mesta ostalo za funkcijske tastere pa su oni smešteni između gornjeg reda tastera i druge polovine uređaja na kojoj je ekran. Njihovo pritiskanje zahteva posebnu koncentraciju prilikom brzog unosa teksta, pa je često lakše da se prstom izabere opcija direktno sa ekrana. Slike koje ugrađena kamera od 2 Mp može da izvuče su za nijansu bolje od onih na ranijim modelima, a funkcije kamere su pojednostavljene.

A iznutra?

Procesor OMAP850 kompanije Texas Instruments koji radi na 200 MHz, pre modela P4350 je već par godina ugrađivan u mobilne uređaje. Sa njim smo se susretali prilikom testa Motorol-e mpx220, Qtek 8310, 9100, S200, S620, P3300 i još mnogih drugih PDA i smartphone modela. Njegove performanse u realnom radu znaju da dostignu Samsung-ov procesor koji radi na 312 MHz (HTC MTeOR), ali nas čudi da je i dalje zastupljen u ovakvom modelu. Iako je njegov radni takt dovoljan za džepni Office, do zagušenja dolazi prilikom reprodukcije video materijala ili korišćenja VoIP aplikacija preko WiFi mreže. Uređaj ima standardnih 64 MB RAM-a i preporučujemo vam da memoriju u startu proširite microSD karticom.

Za bežično povezivanje putem WiFi ili Bluetooth konekcije zadužena je odlična Comm Manager aplikacija u okviru koje je moguće detaljno podesiti sve načine povezivanja, kao i aktivirati flight mod. Za BT stack i ovaj put je zadužen Microsoft pa zamerke upućene starijim modelima važe i sada. AKU 3.2 verzija WM5 operativnog sistema donosi Push Mail tehnologiju, deljenje konekcije sa računarom preko USB kabla, WPA2 sigurnost, a džepni Internet Explorer korektno prikazuje AJAX stranice.

Za razliku od modela TyTN i P3600, P4350 nema 3G mogućnosti, ali se odlično ponaša kao Quad-band telefon sa podrškom za GPRS/EDGE. Baterija kapaciteta 1130 mAh je izdržala dva dana pod normalnim opterećenjem, a uz intenzivnije korišćenje bilo je potrebno puniti bateriju svake noći.

Spojivši ekskluzivan izgled i kliznu tastaturu, P4350 je logičan naslednik modela Qtek 9100, ali i S200. Odsustvo 3G mogućnosti i jačeg procesora ukazuje da je ovaj model namenjen poslovnom korisniku kome je brza Internet veza potrebna prvenstveno na računaru, a intenzivno koristi SMS i e-mail poruke. Za sve ostale, željne univerzalnog all-in-one uređaja, na raspolaganju su opremljeniji (ali i skuplji) modeli TyTN i P3600.

Korisne adrese:

RRC
http://www.rrc.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #132
preview
Palete svičeva
Mladen MijatovićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter