GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #130 > Komunikacije
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Deset puta po pedeset
Marko Herman, Voja Gašić, Aleksandar Veljković, Dejan Ristanović
Urednici časopisa "PC" su deseti, jubilarni put odabrali pedeset najboljih domaćih sajtova. Iako je decenija tokom koje smo pažljivo pratili razvoj domaćeg Web-a donela niz geo-političkih promena, "prezime" većine sajtova je i dalje .yu, ali to ne znači da njihovi autori nisu pažljivo pratili ono što se događalo...
- PC #130 (Februar 2007)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Deset puta po pedeset

Iako smo u pregledima TOP50 domaćih sajtova često bili kritički raspoloženi, stekli smo utisak da spoj dobrog vizuelnog identiteta i kvalitetnog sadržaja postaje sve češći na domaćem Web nebu. Godinu 2006. je obeležilo pominjanje termina Web 2.0 u kontekstu domaćih Internet projekata - neki od njih su ugledali svetlost dana i dobili mesto u našem izboru, drugi su u ranim i malo kasnijim beta fazama, ali stvari se na tehnološkom planu konačno menjaju.

Na domaću Web scenu su tokom 2006. na velika vrata ušli blogovi: pokrenuto je više domaćih servisa koji omogućavaju svakome da napravi svoj Web dnevnik. Neki mediji napravili su i svoje blogove - B92 je kreirao VIP blog, a na sajtu časopisa "Ekonomist" blog ima i Božidar Đelić, jedan od ljudi viđenih za mesto predsednika vlade. Ipak, taj segment Web-a se tek razvija pa će kategoriju u našem izboru verovatno dobiti tek sledeći put. Međutim, ove godine smo izdvojili nekoliko sajtova koji nude i blogove i smestili ih u kategoriju Portali, pre svega zbog njihove specifične prirode.

Opšti je utisak da su sajtovi na srpskom Web-u tokom 2006. značajno napredovali. Očekujemo da 2007. taj trend bude još izraženiji, naročito nakon najave da će agencija McCann Erickson PR početi ozbiljno da se bavi Internet prisustvom kompanija za koje radi. Još da plaćanje karticama preko Interneta konačno proradi na pravi način, tj. da vlasnici sajtova dobiju još jedan izvor finansiranja (seks sajtovi su se već snašli sa SMS porukama) pa će i naš Web procvetati!

Novine i časopisi

www.24sata.co.rs

Sajt prvog domaćeg besplatnog dnevnog lista odiše svežinom. Krasi ga narandžasta boja, koja odlikuje je i štampano izdanje. Svi tekstovi su dostupni u on-line izdanju, a uglavnom su ilustrovani fotografijama. Najzanimljivije vesti se nalaze na naslovnoj strani, a do ostalog sadržaja se dolazi preko menija iznad i levo od sadržaja. Na svim stranama se vidi kratka trodnevna vremenska prognoza, a na pojedinim i kursna lista. Kompletan sadržaj je dostupan i preko RSS feed-a, a može se preuzeti i u PDF formatu. Dostupna je i arhiva starih izdanja, ali morate odabrati tačan datum objavljivanja - nema klasičnog pretraživanja.

www.danas.co.rs

Tokom prošle godina sajt dnevnog lista "Danas" nije pretrpeo bitnije promene. Dizajn je isti, a zadržana je politika da se kompletan sadržaj novog izdanja pojavljuje na Web-u tokom večeri, dakle dan pre izlaska štampane verzije. Na naslovnoj strani se nalaze najvažnije vesti, a kretanje po sadržaju rubrika i specijalnih dodataka se odvija preko menija sa leve strane. Za razliku od većine sajtova domaćih dnevnih listova, ovde su tekstovi ilustrovani fotografijama. Pretraživanje obezbeđuje engine pretraživača Pogodak.co.rs.

www.maximmag.co.rs

Dugo je Web stranica Maxim-a, jednog od popularnijih domaćih lifestyle časopisa orijentisanih ka mlađoj (uglavnom muškoj) čitalačkoj populaciji, imala status "u pripremi", ali je odnedavno i ova zvezda domaćeg Web neba zasijala u velikom stilu. Sajt donosi tekstove, fotografije i prateće sadržaje vezane za štampano izdanje Maxim-a (uključujući i dodatne video materijale u odeljku "Maxim TV", koje ne možete dobiti u štampi). Odlikuje ga vrhunski dizajn i vrlo dobra organizacija sadržaja, uz obilje naprednih tehnika Web programiranja. Obilje lepih, minimalno obučenih devojaka koje predstavljaju zaštitni znak Maxim-a, kao i sadržaji iz domena zabave i mode, preporučuju ovaj sajt svima koji žele da saznaju šta je danas in, ali i onima koji jednostavno žele da se razonode na Web-u.

www.politika.co.rs

I pored čestog pominjanja izraza "Najstariji list na Balkanu", u "Politici" dobro znaju da se od stare slave ne živi. Tokom 2006. godine su ozbiljno poradili na sajtu koji izgleda veoma moderno, funkcionalan je, prati sadržaje objavljene u dnevnim novinama, ali daje i više od toga kroz vesti koje se redovno ažuriraju. Dobar deo tekstova objavljenih u "Politici" možete besplatno pročitati, a tu je i arhiva koja počinje od jula 2006. godine. Nedostaje pretraživanje - možete naprosto otvoriti listu tekstova objavljenih konkretnog datuma i čitati neki od njih. Poželimo "Politici" da u 2007. godini proširi arhivu i na prethodne godine i realizuje sistem za njeno pretraživanje - šteta je da ovako vredan repozitorij informacija ne bude lakše dostupan.

www.politikin-zabavnik.co.rs

Web sajt "Politikinog zabavnika" je napravljen u potpunosti u skladu sa potrebama ovog izdanja. Odlikuju ga žive boje koje će se dopasti publici bližoj donjoj granici od 7 godina, dok je i onima bliže gornjoj (107) namenjeno mnoštvo tekstova. Sadržaj aktuelnog broja se nalazi na naslovnoj strani, a kroz arhivu je moguće doći do velikog broja kompletnih tekstova iz ranijih brojeva. Tu je i strip "Hogar Strašni", činjenice iz rubrike "Verovali ili ne", kao i kompletna "Enciklopedija naučne fantastike" Zorana Živkovića.

www.vreme.com

Sajt uglednog nedeljnika "Vreme" je tokom 2006. godine dobio znatno moderniji izgled, ali se osnovna koncepcija u tom periodu nije bitnije menjala - i dalje možete da pročitate najvažnije tekstove iz tekućeg broja, uz poseban akcenat na sekciju "Pošta" koja većinu priloga dobija upravo preko Interneta. Za pristup kompletnom sadržaju "Vremena" treba platiti pretplatu, posebno važnu zbog pretraživanja arhive koja se proteže do 1998. godine.

Vesti i informacije

www.hidmet.sr.gov.yu

Vremenska prognoza je vrsta informacije koja kad-tad zatreba svakome od nas, a zvanična prezentacija "Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije" je najbolji izvor takvih informacija na našim prostorima. Ravnopravno u ćiriličnoj i latiničnoj verziji, na ovim stranicama možete videti vremenske prilike u svim većim mestima Srbije, ali i dobiti prognozu za naredni dan ili za duži period unapred. Ukoliko ste vešti u tumačenju meteoroloških parametara, možete steći i dublji uvid u atmosferske prilike kroz meteograme, emagrame i druge kompleksnije vrste izveštaja. Možete da dobijete i biometeorološku prognozu, prognozu UV indeksa, vodostaja i još obilje podataka. Ovaj bogati Web sajtu je nedavno doživeo i diskretan redizajn.

www.kudazavikend.com

Ako vam nedostaju ideje kako da provedete svoje slobodno vreme, ovo je jedan od boljih domaćih sajtova na kome ćete pronaći sadržaje koji bi vas mogli zabaviti. Na njemu je pregled dešavanja u gradu vezan za kulturni i zabavni život (žurke, koncerti, filmovi, pozorišne predstave, izložbe). Naći ćete informacije o mestima gde možete da izađete na ručak ili piće, o zanimljivim mestima za šoping, a ako vam je dosta urbanog života i želeli biste da se odmorite u miru i tišini, tu su i mogućnosti za izlete van grada. Dodatni sadržaji uključuju informacije o linijama gradskih i međugradskih autobusa, vremensku prognozu, stanje na putevima, važne telefone, horoskop i kursnu listu.

www.mysurfer.biz

Poslovni magazin Business Surfer je svetlost Web-a ugledao tokom 2006. godine. Publici zainteresovanoj za poslovne teme se nametnuo modernim izgledom, ali i velikim brojem informacija dostupnim sa naslovne strane. Sajt poseduje i adresar odabranih preduzeća koji se može pretraživati kroz odgovarajuće polje ili po slovima abecede, ali i naručiti na besplatnom CD-u. Sve informacije koje se pojavljuju na sajtu je moguće pratiti preko RSS feed-a, a u pripremi su i specijalizovani odeljci posvećeni bankama i osiguravajućim kućama, poslovnim ženama, kao i agregator poslovnih vesti iz sveta.

www.naslovi.net

Evo odličnog načina da vesti raznih medijskih kuća pronađete kompilirane na jednom mestu. Sadržaj je izložen vrlo pregledno, tako da su najvažnije vesti lako dostupne, a sa menija na levoj strani možete izabrati i neku od kategorija ako vas određena oblast zanima detaljnije. Tu su i razni servisi za vremensku prognozu, TV program, berzu, kursnu listu, a na raspolaganju je i arhiva vesti, kao i pretraga kroz Google interfejs.

www.planplus.co.rs

Papirnati planovi grada su odavno izašli iz trenda - kada treba da stignete do neke vama nepoznate adrese, sasvim prirodno ćete je potražiti na sajtu PlanPlus.co.rs. Iako engine-u koji se krije iza sajta nije data puna funkcionalnost verzije koja se (i dalje veoma povoljno) prodaje na CD-ROM-u, ono najvažnije je uvek tu - mogućnost da unesete ulicu i broj i vidite gde se ta adresa nalazi, a pritom je podržano petnaestag gradova. Novitet je da, ako na planplus.co.rs dođete sa www.beograd.org.yu, "ispod" plana grada vidite i snimak iz vazduha, koji će vam pomoći pri snalaženju.

www.rts.co.rs

Javni servis je i tokom 2006. godine radio na razvoju svog sajta, koji je uspešno pratio program same televizije, ali i razvijao "tangentne" sadržaje. Na sajtu i dalje možete gledati RTS1 i RTS2, slušati radio, čitati vesti koje se stalno ažuriraju, a tu je i RTS podkast sa uvek zanimljivom rubrikom "Tema nedelje". Sistem za pretraživanje je kvalitetno realizovan i omogućava brz pristup vestima objavljenim prethodnih godina. Zanimljiva je i mogućnost gledanja neke od emisija koju ste propustili u redovnom terminu.

Portali

www.21dan.com

U pitanju je sajt namenjen mladim devojkama i nudi osnovne informacije o zdravlju, trudnoći, seksualnosti, kontracepciji, odnosno sve one teme o kojima se roditelji ponekad ustručavaju da razgovaraju sa svojim ćerkama. Sajt je tehnički impresivno urađen uz obilno korišćenje Flash-a, a njegov vizuelni identitet u kome dominiraju razne nijanse roze i ljubičaste boje je potpuno primeren ciljnoj populaciji.

www.b92.net

Medijska kuća "B92" ulaže mnogo u svoj portal i ta ulaganja daju odlične rezultate. B92.net je bio i ostao sajt koji ćete najpre otvoriti da biste pročitali vesti iz zemlje, ali se danas iza te adrese krije i mnogo više od vesti. Tu je, pre svega, sajt koji se bavi sportom www.b92.net/sport/ koji ažurno prati "najvažnije sporedne stvari na svetu", zatim www.b92.net/zivot/ koji donosi zanimljive vodiče kroz svakodnevne, životne teme, zatim "Tehnolopolis", sekcija "BIZ", "Kultura", "Automobili"... Tokom 2006. godine dodatni impuls razvoju ovog portala dala je emisija "Veliki brat", koja je iznedrila forume sa više desetina hiljada poruka, ali će u istoriji ostati zabeleženi VIP blogovi, koji su uveli Internet duboko u svet klasičnih medija i izazvali veliko interesovanje u javnosti, pa i polemike u klasičnim medijima izazvane očitim strahom nekih "starovremenskih" novinara da će ostati bez posla. B92.net je i dalje sajt koji vodi domaći Internet u budućnost.

www.infostud.com

Infostud je primer kako se uspešne i kvalitetne prezentacije vremenom razvijaju. Započet kao informator za buduće studente, postao je pravi portal namenjen onima koji tek upisuju fakultet, studiraju ili su završili škole i traže posao. Najnovije informacije su uvek dostupne na naslovnoj strani, a tokom školske godine se uglavnom odnose na programe stipendiranja i seminare koji su studentima dostupni. Drugi najrazvijeniji deo sajta je ponuda poslova koja je ubedljivo najkompletnija kod nas, a tu je i mogućnost da napravite svoj CV kako bi ga potencijalni poslodavci pogledali, kao i niz upustava za prijavljivanje na konkurse, pisanje CV-a i propratnog pisma.

www.krstarica.com

Krstarica je svoje Internet postojanje zasnovala na pretraživaču Interneta, a vremenom su se pojavljivali i drugi sadržaji. Danas je to portal na kojem je moguće pročitati vesti, videti pregled dešavanja u Beogradu, a tu je i on-line magazin koji svakog meseca donosi više zanimljivih tekstova i na žalost nije posebno istaknut. Sa naslovne strane su dostupni linkovi na sve sadržaje koje "Krstarica" nudi, kao i katalog domaćih Web lokacija. Najnovija usluga je Internet provajding i otvaranje e-mail adrese na domenu krstarica.com.

www.telekom.yu

Telekom Srbija je prepoznao važnost portala pa je tokom 2005. i 2006. godine neprekidno ulagao u razvoj i propagiranje svojih sajtova nadlanu.com i mtsmondo.com koji naročito "dolazi na svoje" nedavnim uvođenjem treće generacije mobilne telefonije. Telekomovi sajtovi dobro izgledaju, koriste prednosti novih tehnologija i traže razne načine za komunikaciju sa korisnicima, što je preduslov uspeha. Prirodna ideja za dalji razvoj jeste širenje konferencijskih sistema, uvođenje blogova i razvoj moderisanih sadržaja.

Kupovina

www.antikvarneknjige.com

On-line prodavnica starih knjiga je veoma prijatnog dizajna i logično organizovane strukture informacija. Katalog izdanja je podeljen po oblastima, a knjige je moguće kupiti kreditnom karticom (pomoću stranog servisa) ali i naručti pouzećem ako živite u Srbiji. Pored kupovine antikvarnih izdanja, moguće je pročitati biografije starih srpskih pisaca, pogledati spisak starih izdanja (trenutno do slova O) ili stare fotografije, razglednice i mape. Tu je i sekcija e-knjige sa desetak starih izdanja u PDF formatu.

www.donesi.com

Donesi.com je usluga koju smo odavno čekali: sajt omogućava da gotovu hranu iz više beogradskih restorana naručite preko Interneta, pri čemu je Donesi.com posrednik. Dodatna vrednost ovakvog pristupa je mogućnost da pročitate utiske drugih korisnika o ponudi i usluzi pojedinih restorana. Hranu je trenutno moguće naručiti iz desetak restorana koji pripremaju raznovrsne specijalitete (italijanske, kineske, palačinke...), a očekujemo da se u 2007. godini servis proširi na druge gradove u Srbiji.

www.halooglasi.co.rs

Proveren koncept svakodnevno privlači gomile posetilaca: naslovna strana daje osnovne vesti o on-line i štampanom izdanju, a posebnu pažnju privlače zanimljive ankete i "Najzanimljiviji mali oglas". Moguće je odmah pretraživati oglase, ali i koristiti posebnu stranicu za naprednu pretragu po više kriterijuma, te pregledati oglase po rubrikama. Svi oglasi iz štampanog izdanja se pojavljuju i na Internetu, a oni poslati kroz Web formular ostaju samo u cyber prostoru. Sajtu samo nedostaju RSS feed-ovi kojima bi bilo moguće pratiti oglase iz pojedinih rubrika.

www.jat.com

Sajt kompanije JAT Airways je tokom 2006. dobio novo ruho, sa mnogim funkcionalnim poboljšanjima. Pored modernog dizajna posebnu pažnju privlači sistem rezervacije karata na svim linijama povezan sa svetskim rezervacionim sistemom Amadeus, po ugledu na sajtove velikih svetskih avio-prevoznika. Drugi koristan segment predstavlja izveštaj o redu letenja, koji u realnom vremenu prikazuje status svih JAT Airwaysletova-a, a podaci su naročito precizni kada je u pitanju beogradski aerodrom "Nikola Tesla". Na sajtu postoje i brojni podaci o uslugama koje domaći avio-prevoznik nudi u domenu prevoza putnika/robe i turističkih aranžmana, a mogu se pročitati i tekstovi iz svih skorijih izdanja JAT Revije.

www.jeftino.co.rs

Sajt Jeftino.co.rs donosi širok pregled računarske opreme i konfiguracija, tehničkih uređaja, ali i časopisa i softvera. Kompletan pregled je složen po kategorijama, a za svaki artikal je dat kratak opis, cena i firma u kojoj se može kupiti. Ne postoji mogućnost direktnog naručivaja, ali je i pored toga Jeftino.co.rs dobro mesto za početak potrage za jeftinim tehničkim uređajima. Dizajn bi mogao biti bolji, a i pretraživanje bi moglo biti naprednije. Ipak, radi se o širokoj ponudi, a to je ono najvažnije.

www.knjizara.com

Najpoznatija domaća on-line knjižara je jedini pravi sledbenik čuvenog Amazon-a. Nakon početaka, kada je postojala samo ponuda novih knjiga, vremenom se asortiman širio na antikvarna izdanja i strane knjige, a potom i na muzička i filmska izdanja, strane časopise i elektroniku. Naslovna stranica donosi niz preporučenih proizvoda, a pretraživanje je moguće preko odgovarajućeg polja ili kretanjem kroz kategorije proizvoda. Na žalost još uvek nije moguće plaćati karticom pa nije ostvaren pun ugođaj on-line šopinga.

www.maxi.co.rs

Maxi diskont je i dalje jedino mesto na domaćem Internetu gde se mogu kupiti namirnice koje su nam svakodnevno potrebne. Kupovina je omogućena samo registrovanim korisnicima, a katalog najčešće daje i slike i dodatne informacije o artiklima. I dalje važi ograničenje da se mora naručiti za makar 4.500 dinara, plaćanje je pouzećem u gotovini, čekovima ili karticama. U zavisnosti od vremena kupovine, robu ćete dobiti istog ili narednog dana na kućnu adresu, a ta usluga se ne naplaćuje.

www.svezakucu.co.rs

Još jedan sajt čije ime sasvim dobro predstavlja sadržaj. U pitanju je Internet robna kuća namenjena pre svega opremanju stanova i bašte tehničkim uređajima i nameštajem. Ipak, deo ponude čine i alat, knjige, slike, igračke, CD i DVD izdanja... Na žalost i ovaj sajt pati zbog nemogućnosti jednostavnog on-line plaćanja karticama u Srbiji, no i pored toga predstavlja veoma zgodan način za kupovinu odnosno (ako ste proizvođač) prodaju mnogih artikala.

www.tiketservis.com

Pored više sajtova za kupovinu karata za koncerte, predstave i druga dešavanja preko Interneta, našu pažnju je opet privukao "Tiket servis". Jednostavnog i prijatnog dizajna, on omogućava da se lako uoče informacije o aktuelnim događajima, a sa naslovne strane se, osim direktnog naručivanja za par izdvojenih događaja, mogu pregledati kategorije ili pretraživati po datumima. Plaćanje je moguće kreditnom karticom, preko posrednika, pouzećem ili uplatom na račun vlasnika sajta, dok se karte mogu podići lično, dobiti kurirskom službom (u Beogradu i Novom Sadu) ili poštom (običnom ili ekspresnom pošiljkom).

Računari

www.benchmark.co.rs

Najozbiljniji domaći hardverski sajt je uveliko ušao u osmu godinu rada, a istovremeno je doživeo jednu od najozbiljnijih transformacija do sada. Zajedno sa sestrinskim sajtom Bench Market (www.bench-market.com) sada izgleda drugačije, znatno svežije i modernije. Istovremeno je promenjena i struktura sajta tako da je više stvari lako dostupno sa naslovne strane. Otvorene su nove sekcije: Power Search je obimna baza računarskih maloprodaja u Srbiji, a "Gde i šta da kupim?" daje pregled zanimljivih uređaja po proizvođačima, cenama i partnerima. Benchmark (i Bench Market) vesti su dostupne i preko RSS feed-ova.

www.dizajnzona.com

Dizajn zona je mesto okupljanja profesionalaca (i onih koji bi to želeli da budu) prvenstveno iz oblasti dizajna i fotografije. Sajt je organizovan u obliku foruma, a prethodne godine menjao se dodavanjem podforuma, pa se sada može diskutovati i o muzičkoj produkciji ili industrijskom dizajnu. Dakle, zgodno mesto za pitanja iz oblasti koje pokriva, a članstvo od preko 7000 ljudi garantuje da ćete brzo dobiti pravi odgovor.

www.elitesecurity.org

Elite Security je jedan od najpopularnijih domaćih sajtova. U pitanju je forum nastao oko pitanja bezbednosti koji se razvio u najveće okupljalište domaćih IT profesionalaca. Tu je moguće diskutovati u više od dvadeset raznovrsnih podforuma od kojih svaki ima više različitih oblasti. Ima više od 130.000 članova, preko 100.000 raznih tema i više od milion poruka, a ne retko utiče na formiranje mišljenja domaće stručne javnosti.

www.fsnserbia.org

Prezentacija organizacije "Mreža za slobodan softver" nije šampion izgleda, ali je ipak idealno mesto za ljude koje interesuje alternativa vlasničkim softverskim rešenjima. Naslovna strana sadrži najnovije vesti koje se redovno ažuriraju, a daje i linkove na vesti sa drugih domaćih (www.ns-linux.org i www.linuxo.net) i stranih (www.fsfeurope.org i www.gnu.org) sajtova. Mreža je i izdavač PDF časopisa posvećenog slobodnom softveru - GNUzilla, koji je nedavno proslavio dve godine izlaženja, a redovno organizuje i akcije popularisanja GNU/Linux OS i drugog slobodnog softvera.

www.itsvet.com

Nastao na konceptu sajta "Mobilni svet", "IT svet" je uneo neophodno osveženje u pregled domaće ponude računara. "IT svet" svakodnevno objavljuje puno informatičkih vesti, a na naslovnoj strani se mogu videti i najsvežiji utisci posetilaca sajta o hardveru koji koriste, kao i skoriji testovi računarske opreme. Pregled hardvera sa domaćeg tržišta je podeljen na komponente, konfiguracije, laptope i džepne računare, a tokom prošle godine je pregled dopunjavan i drugim tehničkim spravama: projektorima, MP3 plejerima, DVD/DivX uređajima itd. Ukratko, najbolje mesto za "lov" na hardver koji vam je potreban.

www.mobilnisvet.com

Sajt posvećen ponudi mobilnih telefona na domaćem tržištu i dalje nema konkurenciju. Uvek ažuran pregled, stalno dodavanje novih modela i vesti koje se redovno osvežavaju aduti su ovog sajta. "Mobilni svet" je održao i saradnju sa ruskim sajtom Mobile Review koji daje najtemeljnije testove telefona. Ponuda sajta je obogaćena pregledom sličica, melodija i video klipova za mobilne telefone koji se naručuju SMS porukama, a korisni su i pregled prodavnica, te mali oglasi u kojima se jeftino mogu naći i telefoni koji više nisu u redovnoj prodaji.

www.pcigre.com

Ako vas interesuje malo manje ozbiljan softver, ovaj sajt je mesto koje morate posetiti. Lokacija privlačnog izgleda sadrži puno igračkih sadržaja. Vesti se redovno ažuriraju i mogu se pratiti preko RSS feed-a, redovno se pojavljuju opisi najnovijih igara, a dostupna je i obimna baza šifara za varanje, kao i uputstava za prelazak težih igara koja, na žalost, nisu prevedena na srpski. Tokom prošle godine autori su pokrenuli i PDF izdanje koje je u novembru dostiglo preko 50 strana. Tu je i obavezan forum koji okuplja skoro 2000 ljubitelja igara.

www.pogodak.co.rs

Pored najpopularnijeg svetskog pretraživača Google-a, kod nas se sve više koristi i "Pogodak" kojim je moguće pretraživati samo domaći Web. Pored pretrage HTML dokumenata, njime se mogu tražiti i slike, audio i video materijali, kao i e-mail adrese. Najveće novosti, predstavljene tokom jeseni 2006. godine su "Pogodak za mobilne telefone", kao i pretraživanje domaćih blogova koje je trenutno u beta fazi. Na naslovnoj strani se može videti i desetak najnovijih sajtova smeštenih u bazu "Pogotka".

Sport i turizam

www.putovanja.info

Ukoliko su putovanja ono što vam "puni baterije", ovaj sajt može biti vaš vodič u svet. U bogatoj i dobro organizovanoj ponudi sadržaja naći ćete ideje za putovanja na sve kontinente, pa i više od toga - konkretne ponude turističkih agencija, kao i sve kontakt podatke neophodne da rezervišete smeštaj ili letove do bilo koje tačke zemaljske kugle. Ponude su podeljene u nekoliko grupa (metropole, planine, zimovanje, letovanje, banje, ekskurzije i krstarenja), a u sastavu sajta postoji i Web magazin i forum. Tu su i izveštaji sa putovanja koje su postavili sami korisnici, te tako možete štošta saznati o određenim lokalitetima iz specifičnog, ličnog ugla.

www.skijanje.co.rs

Ovo je već godinama prva stranica koju najvatreniji skijaši, čim se probude, otvaraju kako bi saznali koliko ima snega u njihovom omiljenom ski centru ili koje staze su trenutno u funkciji, te koji su putni pravci prohodni. Naravno, na ovom sajtu ćete naći bukvalno sve vezano za skijanje, bilo da su to vesti iz domaćih i stranih ski centara (informacije o novim žičarama i stazama), informacije o smeštajnim objektima, kontakt telefoni, vesti iz skijaškog sporta... Koristan deo sajta su i izveštaji posetilaca, koji vam mogu pomoći da odlučite gde biste najradije otišli da uživate u čarima snežnih padina.

www.sportskacentrala.com

Sportska centrala je novinska agencija na čijem Web sajtu ćete pronaći najsvežije sportske vesti. Sajt je podeljen po grupama vezanim za najpopularnije sportove: fudbal, košarku, motosport, tenis, NBA i ostale. U pitanju je komercijalni sajt, čijim sadržajima pristupate uz plaćanje mesečne članarine (najjednostavnije se može platiti putem SMS-a). Kao član Sportske centrale dobijate i besplatnu adresu elektronske pošte u formatu vaseime@sportskacentrala.com, a možete se prijaviti i na mejling listu.

www.tribina.co.rs

Sportski Web sajt koji je organizovan iz specifične vizure i pre svega namenjen vatrenim navijačima svih boja (uostalom, podnaslov glasi "Srpska navijačka scena"). Osim što dosledno prati dešavanja vezana za naše najpoznatije sportske klubove (i sport uopšte), posebnu pažnju posvećuje i dešavanjima iz života navijača, odnosno onome što se dešava pre, posle i oko utakmica. Kao što je ovakvom sajtu primereno, na raspolaganju su vam i forum, chat, fanzin, shop...

Kultura i umetnost

www.naiveart.org.yu

Dosta siromašna oblast elektronskog izdavaštva u oblasti kulture i umetnosti retko nas obraduje novim izdanjima. Ove godine novost nam stiže iz Jagodine u obliku veoma lepe i funkcionalne prezentacije "Muzeja naivne umetnosti". Zbirka muzeja broji oko 2500 dela, a zastupljeno je preko 280 slikara i vajara. Pored lepog pregleda, prezentacija prati i izložbe, stvaralačke kolonije, prezentuje obrazovni program muzeja, a u pripremi je i prodajni deo sajta.

www.nbs.bg.ac.yu

Pored stalnih napora u izdavaštvu, katalogizaciji i edukaciji, "Narodna biblioteka Srbije" već par godina prati trend digitalizacije raznih sadržaja. Ovogodišnji sadržaj obogaćen je zbirkom digitalizovanih muzičkih ploča na 78 obrtaja nastalih pre II svetskog rata i celokupnom digitalizovanom "Politikom", takođe do 1941. godine. Možda interfejsi ne bi morali da budu u flash-u, možda bi pored manjeg i većeg kvaliteta slike skenirane "Politike" mogao da se ubaci i neki "srednji" da se ne bi tako dugo čekalo, ali kao što reče Konfučije - "Bolje je upaliti makar jednu sveću nego kukati nad pomrčinom".

www.rastko.org.yu

Nerazdvojni deo naše tradicije je činjenica da skoro sve možemo da uradimo kad se zainatimo. Takođe je poznato da kad jednom nešto uradimo, često gubimo interesovanje za dalji rad. Prateći srpsku kulturu i tradiciju, "Rastko" već godinama pokazuje da praćenje kulture može da preraste u tradiciju. To je najlepši primer podrške ćirilici, "Rastko" se trudi da ovo pismo i srpska kultura ostave traga i u "Vikipediji", "Rastko" aktivno učestvuje u organizaciji skupova i festivala... Neka nam poživi još malo i dalje se razvija, pa da ga uskoro proglasimo portalom srpske kulture.

www.spc.yu

Elektronsko predstavljanje "Srpske pravoslavne crkve" tokom prošle godine nije doživelo neka dramatična poboljšanja, pa sa žaljenjem gledamo na još uvek nepopunjene rubrike o istorijatu i ustrojstvu ove neodvojive komponente srpskog nacionalnog identiteta, kao i praznu rubriku "Slava". Značajni datumi u verskom kalendaru se ipak redovno obeležavaju uz obilje vesti iz hramova u kojima se navode verski praznici, uz dosta objašnjenja koja vernicima i ostalima koje zanima istorija Pravoslavlja pružaju obilje zanimljivih informacija. Svakako ne treba zaobići i opširan pregled "Muzeja SPC".

www.tesla-museum.org

Prošlu godinu je obeležio značajan jubilej: 150 godina od rođenja Nikole Tesle. Prezentacija "Muzeja Nikole Tesle" osvežena je novim sadržajima i ponuđena posetiocima na čak pet svetskih jezika. Pored pregleda zbirke muzeja, dodato je niz zanimljivih rubrika sa informacijama o Teslinom životu. Novost je i nekoliko računarskih modela Teslinih patenata. Pa ako i ne možete ili nemate vremena da posetite "Muzej Nikole Tesle" uživo, ne postoji izgovor da ga ne pogledate na Web-u...

Zabava

www.hedonizam.com

Uz slogan "Hedonizam jača organizam", "Asocijacija autentičnih hedonista" dosledno promoviše svoje ideje i aktivnosti. Pored standardnih uživanja u jelu, piću ili šopingu, ima mesta i za one namćore koji uživaju u muzici, umetnosti, pozorištu, pa čak i za one koji se kunu da uživaju u zdravom životu. Potpuno je nebitno u čemu uživate, ako pri tome zaista uživate, pa ako ta znanja i veštine niste već stekli, pogledajte niz zanimljivih preporuka.

www.kontra.org.yu

Zanimljiv magazin za one koji nisu poklonici isključivo lake zabave. Niz vesti, ali i recenzija proteklih događaja iz oblasti muzike, izdavaštva, filma i pozorišta uputiće vas da se možda konstruktivno zabavite konzumirajući ono što obično nazivamo savremena urbana kultura. Udruženje "Kontra" je inače član Wired Unlimited Cultural Exchange, mreže organizacija koja se bavi stvaranjem novih šansi i uslova za rad novih generacija mladih umetnika, što značajno utiče i na sadržaj ove prezentacije.

www.maksimalno.com

Evo nešto za muškarce (ili bar one koji se tako osećaju, kako reče jedan kolega). Zdravlje, sport, seks - šta čoveku više treba. Može poneka hi-tech zezalica čisto da se skrene pažnja, malo zgodne odeće koja se koristi u iste svrhe (skretanja pažnje), neki vid lake zabave umesto predigre (ali ništa "teže od bioskopa ili stripa") i bićete kompletni šarmer - pravi magnet za devojke iz okoline. Nekada ni jednostavne stvari nije lako naučiti, pa "Maksimalno" nudi dosta dobar i brz program iz oblasti osnovne socijalizacije nosilaca testosterona.

www.popboks.com

Sve strane "Džuboksa" i "Ritma" iz (nečije) mladosti ne mogu da zamene aktuelne informacije sa domaće i međunarodne pop scene, a "Popboks" je vrlo ažuran i aktuelan. Ukoliko spadate u one koji misle da muzika više i nije contemporary art, novost je što možete da preuzmete dosta spotova koje verovatno nikako drugačije ne biste videli na našim televizijama skrhanim političkim panel diskusijama. Neki formati su zgodni i za vaš video iPod, Zune ili čak mobilni telefon, pa ako i nemate sluha, barem možete da budete fancy.

www.srbovanje.com

Dokazano je da smejanje produžava život, a smejanje sopstvenim manama oplemenjuje duh. Zato (a možda i iz želje da se smejemo ljudima iz našeg sudestva) postoji sajt "Srbovanje". Fotografije najrazličitijih "bisera" iz domaće radinosti podeljene su u više kategorija: "Izlozi, radnje, tezge i firme", "Srpski neimari", "Obaveštenja", "Zidovi i grafiti"... Ponekad su i reakcije posetilaca sajta dovoljne da vas razvesele, a i da vas inspirišu da uzmete fotoaparat u ruke i beležite srbovanja u vašem komšiluku.

www.sto-posto-zabava.com

Ako ste željni viceva, drugačijih viceva ili najboljih i najnovijih viceva, ovo je najbolja i najsvežija kolekcija u kojoj ćete uvek naći poneki vic, šaljivi tekst, klip ili sliku koju niste videli. Da li je najbolji ili ne može da se diskutuje, ali slatko smo se nasmejali nekolicini novih viceva, a lepo je bilo i podsetiti se na one starije...

www.zujanje.com

Mada liči na sasvim obično "ubijanje viška vremena", "Zujanje" može da bude i sasvim ozbiljan posao - ako pitate pčele. Druženje, rasprava o temama koje vas muče, jadikovke i mnoge druge obične stvari mogu da vas oraspolože ako naletite na pravo društvo. Naravno najpre morate da se učlanite, pa u potragu za istomišljenicima, oponentima i srodnim dušama koji se kriju iza ekrana vašeg monitora.

BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter