GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #128 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Jeftino bez vibracija
Aleksandar Veljković
U Nikon-u su odlučili da VR (vibration reduction) tehnologiju, razvijenu za DSLR aparate, stave na raspolaganje i kupcima najpristupačnije serije digitalaca, ne bi li ih učinili još atraktivnijim...
- PC #128 (Decembar 2006)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Jeftino bez vibracija

Nikon, firma koja je godinama poznata po beskompromisnom kvalitetu u svim segmentima svog proizvodnog programa ali i po cenama koje taj kvalitet prate, uvođenjem nove nomenklature modela pre nešto više od godinu dana preciznije segmentira svoju ponudu i samim tim je čini konkurentnijom, pažljivo prateći zahteve kupaca u različitim delovima tržišta. Prosumer klasa je ukinuta i fokus kupaca ove kategorije Nikon aparata je prebačen na jeftine DSLR modele, a ambiciozniji amateri koji su spremni da plate Nikon-ov tradicionalni kvalitet izrade, performanse i pojedine unikatne opcije usmereni su ka modelima P serije. Za kategoriju kupaca koja pre svega želi jednostavan, maksimalno upotrebljiv aparat za što manje novca napravljena je potpuno nova kategorija označena slovom L. Možemo reći da je Nikon sa modelima L serije po prvi put cenom direktno konkurisao drugim proizvođačima u ekonomskom segmentu, što je svakako bio mudar potez koji je doveo do povećanja zastupljenosti na tržištu.

Modeli iz L serije se primarno razlikuju od P fotoaparata po plastičnom kućištu (umesto metalnog), nešto slabijim performansama, manjem izbor manuelnih podešavanja, kao i korišćenju baterija u standardnom AA formatu umesto specifičnih Li-Ion baterija. Što se ostalih kvaliteta tiče, Nikon nastoji da i u L seriji očuva svoje standarde, što ove aparate čini veoma upotrebljivim. Međutim, sve snažnija konkurencija navodi i Nikon da u L seriju uvodi neke tehnologije i rešenja koja su doskora bila rezervisana samo za jače modele. Tako je najnoviji L5 opremljen ne samo sistemom mehaničke redukcije vibracija (VR), već i unapređenim face priority modom (detekcijom i fokusiranjem ljudskog lica u kadru, što je Nikon prvi implementirao kod svojih modela), što ga uz optički zum raspona čak 5x i rezoluciju od 7,2 Mp čini jednim od najbolje opremljenih modela u klasi.

Tajna VR-a i L5

Kako funkcioniše Nikon-ov VR? Za razliku od nekih konkurentskih rešenja koja stabilizovanu sliku dobijaju elektronskim putem, Nikon u svoje aparate ugrađuje mehaničku stabilizaciju koja podrazumeva pokretna sočiva koja se pomeraju kako bi kompenzovala od strane senzora detektovani pokret aparata u prostoru. Na taj način moguće je kompenzovati čak do četiri stepena na skali ekspozicije, što u praksi znači da će vam blic mnogo ređe biti neophodan. VR kod L5 se kontroliše tasterom koji se nalazi u krajnjem levom uglu gornje strane aparata. Neposredno pored njega nalazi se i FP (face priority) taster, koji vas lišava potrebe da do ove vrlo korisne opcije dolazite kroz sistem menija.

L5 je malih dimenzija, a donekle istureno kućište uvučenog objektiva otkriva njegov nešto veći raspon, koji seže od 38 do 190 mm. Napaja se pomoću dve baterije AA formata, a 8 MB interne memorije možete proširiti SD karticom. Osim 15 pažljivo probranih scenskih modova, za snimanje je moguće koristiti i potpunu automatiku, a radi se o aparatu koji video zapis može da snima u VGA rezoluciji brzinom od 30 kadrova u sekundi, sa zvukom. Ovde se ne završava spisak mogućnosti, koji uključuje opcije kao što su D-lighting (korekcije ekspozicije delova snimaka u senci) ili ispravljanje crvenila očiju u samom aparatu.

Jasan 2,5“ LCD displej zauzima najveći deo pozadine aparata, pri čemu nema mesta za optičko tražilo, a komandi ima taman toliko da se do većine bitnih opcija može dopreti jednim pritiskom određene dirke. Tako kursorski tasteri za navigaciju kroz menije u modu snimanja imaju alternativna zaduženja, omogućavajući vam da direktno pristupite makro modu, podešavanju tajmera, kompenzaciji ekspozicije i izboru radnog moda blica. U mod za pregled fotografija se prelazi zasebnim tasterom, u čijoj blizini se nalazi još jedan taster koji omogućava brisanje neželjenih slika.

L6 – jeftino i funkcionalno

Sa cenom od tek nešto preko 14.000 dinara, L6 je jedan od najjeftinijih modela rezolucije 6 Mp na tržištu, koji će vam priuštiti veći deo funkcionalnosti naprednijeg modela L5, što uključuje i face priority fokusiranje dostupno kroz scenske menije u sadejstvu sa portret modom. Ovaj veoma tanak i lagan aparat omogućava VGA rezoluciju sa zvukom pri snimanju video zapisa, a pri snimanju fotografija pojačava osetljivost senzora na (za Nikon neuobičajenih) 800 ASA.

Snažan adut L6 je radna autonomija – par AA baterija obezbeđuje čak i do 1000 snimaka. Aparat krasi 2,5“ displej pristojnog kvaliteta, koji odlično pojačava osvetljaj u uslovima slabog svetla. Sa vremenom uključivanja od tek nešto preko 2 sekunde i punim zumom za koji treba tek oko 1,6 sekundi, ovaj aparat je jedan od bržih u svojoj klasi. Fotografije odlikuje odlična oštrina i balans kolorita. Ukoliko snimate bez blica, u tzv. ISO boost modu, fotografije sa osetljivošću od 800 ASA još uvek imaju relativno malo šuma, što ih čini sasvim upotrebljivim za amaterske potrebe. Iako na prvi pogled nije reč o aparatu koji se izdvaja nečim unikatnim, ukupan spektar njegovih mogućnosti i veoma povoljna cena čine ga odličnom kupovinom za većinu foto-amatera.

Korisne adrese:

RefotB
http://www.refot.com

SLEDEĆI TEKST U PC #128
preview
Periferije sa poverenjem
Filip MajkićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter