GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #124 > Komunikacije
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
NajWEB - delimo svedočanstva
Mladen Mijatović
Raspust je počeo, dugo toplo leto je pred nama, ali se pre toga dele svedočanstva - najvrednije đake koji su se potrudili oko sajtova svojih škola očekuju vredne nagrade.
- PC #124 (Jul/Avgust 2006)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

NajWEB - delimo svedočanstva

(kliknite za veću sliku)

Akcija Telekoma Srbije za izbor najboljeg školskog Web sajta je i zvanično završena. Stručni žiri je 27. juna proglasio pobednike, a rezultati takmičenja su objavljeni na dobro poznatom sajtu posvećenom izboru za NajŠkolskiWEB, preko koga je teklo i prijavljivanje takmičara (www.telekomcentar.com ). Blizu sto osnovnih i srednjih škola iz svih krajeva Srbije nadmetalo se za neko od prva tri mesta i za vredne nagrade koje ta mesta sa sobom nose, a njihovi učenici su bili u prilici da nauče nešto novo i stvore neku vrstu zaloga za budući razvoj IT-a u svojoj školi.

Devet članova stručnog žirija odabralo je najbolje od najboljih, a da bismo opravdali tezu da je važno učestvovati, podelićemo i utešne nagrade – isplati se ulagati u razvoj IT-a!

Malo statistike

U početku je izgledalo da će akcija iznedriti neobične rezultate. Počev od geografskog rasporeda škola koje su se prijavljivale za takmičenje, koji je sugerisao da Web strane imaju uglavnom škole po unutrašnjosti zemlje, dok Beograd, Novi Sad i drugi veliki gradovi nemaju šta da pokažu, pa do neobičnog odnosa snaga između srednjoškolaca i njihovih mlađih kolega, po kome su sajtovi osnovnih škola bili i brojniji i kvalitetniji. Ipak, vremenom se odnos snaga ujednačio – kampanjci su se probudili u poslednjem trenutku i zatrpali portal prijavama koje su stigle par dana pre isteka roka.

Stručni žiri je sajtove ocenjivao na način dobro poznat svakom đaku – iz svakog od „predmeta“ (dizajn, pristupačnost, ažurnost, sadržajnost i interaktivnost) davana je ocena od 1 do 5. Za razliku od škole u kojoj ocenu iz jednog predmeta daje samo jedan nastavnik, čak devet članova žirija je davalo svoje ocene, a konačna ocena iz datog „predmeta“ dobijana je računanjem proseka. Neki ocenjivači bili su blagi, drugi jako strogi, ali je prosek dao realnu sliku o kvalitetu sajta. Na kraju je svaki sajt bio ocenjen konačnom prosečnom ocenom iz pet „predmeta“ i na osnovu njih su određeni pobednici. Ovakav način ocenjivanja je potisnuo subjektivnost, a pobednici mogu sa ponosom da kažu da su se na tronu našli isključivo zahvaljujući kvalitetu svojih sajtova.

Kada se pogleda ukupan učinak, može se reći da su škole pokazale solidan kvalitet. Sa ukupnom prosečnom ocenom svih prijavljenih škola od 3,28, osnovci su u minimalnom vođstvu, ispred srednjih škola koje imaju prosek 3,26. Skroz odličnih naravno nema, ali neka to nikoga ne brine, jer ocena 5,0 ne bi bila realna – devet ljudi, svako po pet ocena... 45 petica je nemoguće zaraditi!

Prosek po predmetima nam je dao sliku o tome čemu se najviše posvećuje pažnja a šta još uvek „škripi“. Uprkos tome što smo najviše upozoravali na ažurnost, pokazalo se da se sajtovi škola relativno dobro održavaju. Najbolje i najlošije ocenjene kategorije su iste i kod osnovnih i srednjih škola. I jedne i druge su dobile najviše ocene iz pristupačnosti (3,59 za srednje i 3,61 za osnovne), dok je dizajn sajtova bio samo za nijansu slabiji. Žiri je sadržaj ocenio kao osrednji, a ubedljivo najgore ocene su dodeljene za interaktivnost (svega 2,80 za srednje i 2,64 za osnovne). Poslednje brojke govore da u školama treba još puno da se radi da bi se sajtovi doveli na nivoa pravih portala preko kojih komunikacija teče u oba smera. Lepe i interesantne prezentacije kod kojih korisnikova informacija ne stiže do Webmaster-a više liče na nekakvu knjigu, jer ukidaju možda najvažniju prednost koju Internet poseduje u poređenju sa drugim medijima – interaktivnost.

Proglašenje pobednika

Kao što pravila konkursa nalažu, škole su ocenjivane u dve odvojene kategorije – osnovne i srednje – pa smo tako dobili pobednike za svaku od dve kategorije. Pored prva tri mesta (i prve tri nagrade!) u svakoj od kategorija, proglašeni su i regionalni pobednici. Sve škole u Srbiji podležu administrativnoj podeli Ministarstva prosvete i sporta na tzv. školske uprave, pa je takmičenje organizovano po kup sistemu – pobednici iz svake od školskih uprava prošli su u finale gde su se nadmetali za glavne nagrade.

Najveći broj prijava stigao je iz školske uprave Beograd. Najbolje plasirana srednja škola iz Beograda je gimnazija „Sveti Sava“ sa prosečnom ocenom 4,22, dok je u „mlađoj“ kategoriji najbolja bila osnovna škola „Kosta Đukić“ iz Mladenovca, sa ocenom 3,91. U školskoj upravi Valjevo najbolji plasman su ostvarile srednja škola „17. septembar“ iz Lajkovca (3,44) i osnovna škola „Petar Vragolić“ iz Ljubovije (3,29). Iz školske uprave Zaječar stigla je prijava samo jedne osnovne škole – „Mitropolit Mihailo“ iz Sokobanje (4,18) a od srednjih je najbolja bila Ekonomsko-trgovinska škola iz Bora (3,47). Školska uprava Zrenjanin nije mogla da se pohvali velikim brojem takmičara iz kategorije srednjih škola – najbolja je muzička škola „Jovan Bandur“ iz Pančeva sa 3,36, ali su zato osnovne škole osvetlale obraz pa je najbolja od njih, OŠ „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina bila „odlikaš" – prosečna ocena čak 4,64!

OŠ „Branko Krsmanović“ iz Donje Mutnice ponela je naziv najbolje (3,13) u školskoj upravi Kraljevo dok je među srednjim školama Tehnička škola za mašinstvo i saobraćaj iz Kragujevca za dlaku prebacila „četvorku“ i sa 4,02 ostvarila retko dobar rezultat. „Južna pruga“ nam je dala gimnaziju „Bora Stanković“ iz Niša (3,68) kao i OŠ „Branko Radičević“ iz Gabrovca (3,36) iz školske uprave Niš, dok je iz školske uprave Leskovac prijavljena samo osnovna škola „Predrag Devedžić“ iz Vranjske Banje – dobila je 3,49.

Školskoj upravi Novi Sad pripada vrlo dobra gimnazija „Svetozar Marković“ (3,98) iz istoimenog grada, kao i osnovna škola „Laza Kostić“ iz Kovilja (3,62), a nešto severnije odatle su i srednja škola „Sveti Sava“ iz Sombora (3,44) i osnovna škola „Miroslav Antić“ sa Palića (3,71) iz školske uprave Sombor. Palanačka gimnazija iz Smederevske Palanke je jedina srednja škola iz uprave Požarevac, ali je zato pokazala zavidan kvalitet (3,93), dok je sa 3,53 titulu ponela osnovna škola „Jovan Šerbanović“ iz Krepoljina.

Iz školske uprave Užice stiže još jedan hvale vredan rezultat – sajt Tehničke škole iz ovog grada je sakupio 4,07 i upisao se među retke sa ocenom većom od četiri, a prva osnovna škola „Kralj Petar II“, takođe iz Užica, dobila je 3,11. Njihovi komšije iz školske uprave Čačak su nam dale osnovnu školu „Tatomir Anđelić“ iz Mrčajevaca (3,42) i Gimnaziju iz Ivanjice sa solidnih 3,82.

Nagradni fond

(kliknite za veću sliku)

O nagradama smo već puno pisali, ali smo i neka iznenađanja sačuvali za sam kraj. Nećemo odvajati srednje od osnovnih škola, pa su i nagrade iste za obe kategorije. Prvo mesto u kategoriji srednjih škola je osvojila gimnazija „Sveti Sava“ iz Beograda sa ukupnom srednjom ocenom od 4,22 – Web prezentaciju ove škole možete videti na www.sveti-sava.edu.yu . Najbolja u kategoriji osnovnih škola bila je škola „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina sa neprevaziđenih 4,64 – njihov prelepi, dečje šareni sajt možete videti na www.oszzrenjanin.edu.yu . Obe ove škole dobiće računarske učionice – po deset računara povezanih u mrežu.

Drugo mesto i školski DTP centar – kolor laserski štampač, skener i digitalni fotoaparat za opremanje redakcije školskog lista – u kategoriji srednjih škola osvojila je Tehnička škola iz Užica (www.tehnickaue.edu.yu ) sa ocenom 4,07 a istom nagradom obradovaćemo i učenike osnovne škole „Mitropolit Mihailo“ iz Sokobanje (www.osmitmih.edu.yu ) koji su dobili 4,18.

Nagrada za treće mesto u obe kategorije je slična drugoj – kolor laserski štampač i skener, što je primereno kada se pogleda koliko su male razlike u prosečnoj oceni odlučivale o drugom i trećem mestu. Za nijansu slabiji (4,02) od svojih kolega iz Užica bili su učenici srednje Tehničke škole za mašinstvo i saobraćaj iz Kragujevca (www.tsms.kg.edu.yu ) a slično je bilo i sa mladenovačkom osnovnom školom „Kosta Đukić“ (www.oskosta.org ) koja je sa prosečnom ocenom od 3,91 takođe osvojila treće mesto.

Vredne učenike obradovaćemo nagradama kad na jesen ponovo krenu u školu – u prvoj nedelji septembra predstavnici Telekoma Srbija, Ministarstva prosvete i sporta i časopisa „PC“ svečano će uručiti nagrade u samim školama. Postavljanje i instalaciju opreme će takođe obaviti organizatori, tako da je dodela nagrada po sistemu „ključ u ruke“. Regionalni pobednici (najbolji iz školskih uprava) koji nisu uspeli da osvoje jedno od prva tri mesta dobiće godišnju pretplatu na časopis „PC“ – predstavnici ovih škola treba da se jave našoj Redakciji na telefon 011/2181-526 i nagrade će im biti uručene poštom.

I na kraju, NajŠkolskiWeb je prva akcija te vrste u Srbiji, pa smo smatrali da bi trebalo nagraditi trud svih onih koji su se potrudili da učestvuju u ovakvom pionirskom poduhvatu. Zbog toga je „PC“ obezbedio utešne nagrade koje će biti podeljene svima koji su uzeli učešća u akciji NajŠkolskiWEB – očekujte poklon-paket sa našim izdanjima.

Pobednicima čestitamo, svim učesnicima se zahvaljujemo, a sve one koji nisu imali završen sajt ili su se ustezali da ga prijave na konkurs pozivamo da posete www.telekomcentar.com gde se nalaze linkovi ka Web prezentacijama koje su učestvovale u nadmetanju. Neka pogledaju kako se to radi, posebno neka vide kako su posao odradili pobednici – možda mogu još bolje od njih? Zavirite preko ramena konkurencije da malo ispečete zanat, nema ničeg lošeg u tome – biće još dana za megdana. A do tih dana, provedite prijatan letnji raspust!

SLEDEĆI TEKST U PC #124
preview
Staza slonova
Voja Gašić



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter