GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #123 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
A sada, spektakl
Nenad Akšić
Posle šest meseci priprema, došlo je vreme da postavka PC Muzeja ugleda svetlost dana, u galeriji "Progres" tokom manifestacije "Noć muzeja", a onda i u galeriji "O3one" na Andrićevom vencu...
- PC #123 (Jun 2006)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

A sada, spektakl

PC Muzej će preliminarno prikazati svoju postavku prvih dana juna, u okviru manifestacije „Dani muzeja“ koju organizuje Skupština grada. Računare iz osamdesetih i devedesetih godina moći ćete da pogledate u subotu, 3. juna od 18 časova u galeriji „Progres“, usred Knez Mihailove ulice. Ne morate da pamtite adresu – kroz staklo galerije videćete poznata lica kako igraju Pong, Elite, Pac-man-a, kucaju bejzik programe koje (ni)su zaboravili još krajem osamdesetih. A ako se zapitate šta svi oni zapravo rade unutra... pa naravno, obilaze muzej starih računara, tehnologija, komponenti, softvera... Podsećaju se lepih stvari koje su se događale pre deset, petnaest pa i dvadeset godina u računarskoj industriji, evociraju uspomene na vesele i tužne trenutke koje su im ove starudije nekada priredile.

Čak i ako ne stignete na otvaranje, ne brinite – bićemo tamo do dva iza ponoći. To, naravno, nije sve – postavku onda prebacujemo u galeriju O3one na Andrićevom vencu, gde će PC Muzej biti otvoren od 26. juna pa nadalje. Da to ne bi samo bila klasična muzejska postavka, pripremili smo nekoliko tematskih večeri i demonstracija posvećenih najpopularnijim računarima.

Uh, predlozi...

E-mail-ovi su mesecima pristizali, a u njima i svakojaki predlozi: od procesora, preko disketa, knjiga, računara, matičnih ploča, memorija, grafičkih i muzičkih karti, do kalkulatora, prenosivih računara, „šifonjera“ punih čipova... od kompjuterske igle do računarske lokomotive. Najteže je bilo prikupiti sve što je zanimljivo za naš muzej, jer je trebalo usaglasiti tridesetak predlagača i od njih preuzeti eksponate. Bilo je i šaljivih situacija, jer su se neki naši verni čitaoci žalili da su im filteri tretirali naše poruke kao spam. Na kraju se sve (manje-više) srećno završilo, pa se hrpa starudija našla u Redakciji.

Najbolje od svih ovih predloga je teško odabrati, mada su nam par njih se najviše svideli – najviše simpatija je pobrao Igor Apostolski iz Beograda i njegov IBM PC portabl računar, preteča današnjeg notebook-a težak 13 kilograma. Dosta interesovanja je pobudio stari dobri Commodore 64 iz kolekcije Jordana Krsteskog, ali i nekoliko Sinclair-a koje je predložio Ranko Vukčević. Da je Schneider nekada bio popularna mašina pokazala je činjenica da smo dobili čak četiri modela! Nažalost, nismo uspeli da nađemo Apple II, koji je kod nas zaista bio redak, a vlasnici ovog računara izgleda ne mogu da se od njega razdvajaju ni na trenutak. Neizbežna tu beše i najslavniji domaći računar „Galaksija“ našeg kolege Voje Antonića, koju njen izumitelj posebno priprema za izložbu.

Kao što to uvek biva kada se skupljaju eksponati, neke stvari nam i dalje nedostaju: bušene kartice, prastari modemi, čak nemamo ni jedan čuveni Hercules monitor sa grafikom, no nadamo se da će u sledećih nekoliko dana i te arhaične komponente naći mesto u PC Muzeju.

Osnovna komponenta svake izložbe je njen katalog, pa smo i na njemu radili – ova atraktivna publikacija biće spremna do otvaranja izložbe, a pokušavamo da je propratimo i video materijalom, u saradnji sa autorima emisije E-TV.

Ne stajemo, naravno

Sve ovo ne bismo postigli da nije bilo vernih čitalaca „PC“- ja i njihovih donacija. Za sve predlagače smo pripremili prigodne poklone, uspomene na akciju čija je namera bila da nas sve podseti na neka (ne tako) davna vremena.

Akciju su podržali i sponzori, odnosno naši višegodišnji partneri, fime Intel, ATI, Logitech i Verbatim. Posetioci izložbe će imati priliku i da probaju većinu računara, jer smo uz pomoć kompanije Erc Commerce obezbedili deset Samsung monitora sa TV ulazima na koje ćemo povezati stare računare. Možete li zamisliti spoj starog i novog kada „Galaksija“ ili Spectrum pošalju sliku na neki 50-inčni plazma ekran. Pa da vidimo ko će posle reći da su slova sitna!

Ako ste mislili da ćemo se ovde zaustaviti, pogrešili ste. Akcija PC Muzej nastavlja da se razvija, a ako vaš predlog nije stigao na vreme za premijernu izložbu, ne znači da treba da odustanete od donacije – sledi „repriza“ u galeriji O3one, a na kraju će oprema biti donirana Muzeju nauke i tehnike u Beogradu, jedinoj instituciji te vrste kod nas. Ako imate zanimljiv hardver, knjigu ili originalni softver, pišite nam na adresu muzej@pcpress.co.yu.

„PC”- jev tim koji je radio na organizaciji zahvaljuje se i saradnicima i prijateljima Redakcije na nesebičnoj pomoći i savetima oko organizacije ovog događaja. Vidimo se, dakle, u subotu 3. juna – u galeriji „Progres“ vas, počev od 18 časova, čeka gomila starih računara i sećanja na IT mladost!

SLEDEĆI TEKST U PC #123
preview
Hamachi: instant VPN
Milan KosanovićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter