GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #122 > Komunikacije
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
IT centar Srbije
Mladen Mijatović
Akcija za izbor najboljeg školskog Web sajta polako se zahuktava, a sudeći po pristiglim prijavama, čekaju nas i neka iznenađenja. Ako se vaša škola još nije prijavila, ne oklevajte - broj takmičara svakodnevno raste, baš kao i spisak nagrada...
- PC #122 (Maj 2006)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

IT centar Srbije

Pre mesec dana (PC #121) Telekom Srbija je pokrenuo akciju izbora najboljeg školskog Web sajta u Srbiji. Akcija se ovih dana polako ali sigurno zahuktava - zvanični pozivi na učešće dolaze sa sajta Telekoma Srbija, sa Internet adrese www.telekomcentar.com , i naravno sa sajta našeg časopisa (www.pcpress.co.yu ), koji obezbeđuje medijsku podršku čitave akcije. U svakom od narednih brojeva "PC" će izveštavati o najzanimljivijim sajtovima koji su prijavljeni na konkurs, davati dodatna obaveštenja i, nadajmo se, hrabriti one koji još uvek oklevaju da zaplivaju svetskim okeanom informacija.

Reakcijama na prvi poziv upućen preko našeg časopisa smo više nego zadovoljni, ali gro prijava očekujemo u poslednjim danima konkursa - potrebno je vreme da se sajtovi "doteraju", a verujemo da će mnogi odlučiti da naprave novi sajt kada dobiju pozive Telekoma i resornog Ministarstva upućene preko medija.

Obnavljanje gradiva

Za one koji su možda propustili PC #121, ponovićemo osnovne podatke o konkursu. Akcija je zvanično počela 1. aprila (nije šala, stvarno!) a rok za prijavu sajtova u prvoj fazi konkursa je 15. maj. Najbolje sajtove će odabrati stručni žiri u sastavu prof. dr Miodrag Ivković iz Telekoma Srbija, predstavnik Ministrastva prosvete i sporta Republike Srbije, Dejan Ristanović, glavni urednik časopisa "PC", prof. dr Branko Kovačević, dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, Mirjana Rosić, direktor EUnet SCG, Dejan Cvetković, direktor Microsoft-a za SCG, Zoran Stanojević, novinar, Igor Kabiljo, student i Leontina. Rezultate konkursa ćemo objaviti u julsko-avgustovskom dvobroju (PC #124). To što ovo takmičenje nazivamo "prvom fazom", znači da ima planova i za budućnost jer će na jesen, sa novom školskom godinom, krenuti i nova, još veća akcija. Zato želimo da ovaj izbor bude uvertira koja će razbuditi pospane pametne glavice po školama u Srbiji i ubediti ih da, kada se ta pamet pravilno usmeri, razna čuda postaju moguća. Hteli bismo da vidimo što više sajtova koje učenici prave i održavaju jer na mladima svet ostaje.

Svesni smo da je po pitanju razvijenosti IT-ja Srbija veoma šarolika. Da bismo izbegli favorizovanje razvijenijih regiona i podstakli na učešće i one u kojima se o Internetu manje zna, uveli smo dvokružni sistem. U skladu sa zvaničnim dokumentima Ministarstva prosvete i sporta Republike Srbije, škole su podeljene na petnaest školskih uprava. Iz svake od školskih uprava odabraćemo od jedne do tri škole koje će učestvovati u finalu, a iz finala će izaći pobednici tj. dobitnici prve, druge i treće nagrade. Svaku školu koja je ušla u finale "PC" će nagraditi pretplatama na svoja izdanja, dok će za najbolje među najboljima Telekom obezbediti računarske učionice, opremu za školske DTP centre i druge vredne nagrade.

Sistem ocenjivanja sajtova je potpuno školski - žiri će izigravati nastavnike koji daju ocene od jedan do pet za sledeće "predmete": dizajn, pristupačnost, ažurnost, zanimljivost sadržaja i interaktivnost. Dalje je već jasno, pošto prosečnu ocenu zna da izračuna svaki osnovac. Da učenici srednjih škola ne bi bili u nesportskoj prednosti u odnosu na nekoliko godnina mlađe osnovce, rešili smo da ih ne mešamo - sva ova priča važi posebno za srednje a posebno za osnovne škole, pa će i svaka od ove dve kategorije imati svoje pobednike.

Na konkurs se možete prijaviti popunjavanjem on-line formulara na sajtu www.telekomcentar.com ili elektronskom poštom, na adresu najskolskiweb@telekom.yu. Iskoristili bismo još samo priliku da apelujemo na takmičare da ne šalju duple prijave - svejedno je da li će prijava stići e-mail-om ili kroz formular, pošto su oba načina ravnopravna a škola može učestvovati na takmičenju samo jednim sajtom.

Mala iznenađenja

Već prva prijava nas je posebno prijatno iznenadila. Najbrža je bila škola "14. oktobar" iz Niša, a kuriozitet je to što je u pitanju specifična škola za decu sa posebnim potrebama. Dirnulo nas je to što jedna ovakva škola, koja je po prirodi stvari u težoj startnoj poziciji, ima svoj sajt na adresi www.skola14oktobarnis.edu.yu koji je aktivan i redovno se održava. Iako se u sastavu "14. oktobra" iz Niša nalaze osnovna i srednja škola, te tako potpada pod obe kategorije, rešili smo da im zbog uloženog truda u startu dodelimo jednu specijalnu nagradu - godišnju pretplatu na naš časopis. Naravno, to ni na koji način ne menja njihove šanse u daljem, zvaničnom toku našeg konkursa - njihova prijava će biti tretirana kao dve odvojene prijave za obe kategorije i obe će ravnopravno učestvovati na takmičenju. Sajt ove škole predstavlja pravi dokaz da se sve prepreke mogu prevazići ako se to jako želi. Još jednom bravo za Nišlije!

Ako se nastavi trend koji su uspostavile prve prijave, ispašće da je podela na dve kategorije pre zaštita srednjoškolaca od prejake konkurencije osnovnih škola, nego obrnuto kako je to prvobitno zamišljeno. Dobro - uzorak je još uvek premali da bismo donosili ishitrene zaključke, a ne želimo ni da prejudiciramo buduće odluke žirija, ali subjektivni utisak je da su sajtovi osnovnih škola koji su do sada prijavljeni kvalitetniji.

Posebno bismo istakli sajt osnovne škole "Kosta Đukić" iz Mladenovca, kao primer veoma kompleksnog sajta sa obiljem kako korisnih tako i zanimljivih informacija. Nešto tako veliko sigurno nije bilo lako napraviti, a posebno je pohvalno što su dobar deo posla očigledno odradili učenici iz dečijeg Web tima. Ako se pitate kako se ovaj posao uči, obavezno posetite www.oskosta.org - između ostalog ćete naći i priču o tome kako su autori ovladavali zanatom i ko im je sve pomagao.

Sajt osnovne škole "Žarko Zrenjanin" iz Zrenjanina (www.oszzrenjanin.edu.yu ) je privukao našu pažnju originalnim dizajnom. Iako nesumnjivo nudi puno sadržaja i zavređuje posebnu pohvalu za interaktivnost, najjači utisak ostavlja vedar, šareni izgled svake stranice.

Ako ćemo već o interaktivnosti i pristupačnosti, delić onoga kako bi budućnost trebalo da izgleda možete videti na www.skopalic.edu.yu , gde se nalazi prezentacija osnovne škole "Miroslav Antić" sa Palića. Njihov elektronski školski dnevnik, kome se može pristupiti i preko SMS-a, jeste stvar na kojoj i mnogo ozbiljnije ustanove od osnovnih škola mogu da im pozavide. Iako taj deo sajta svakako nisu izradili učenici, mnogima bi mogao da posluži kao rezervoar novih ideja.

U kategoriji srednjih škola ističemo sajt učenika srednje tehničke škole iz Lajkovca. Na sajtu www.tehnika.edu.yu/tehnicclass/ svi koje interesuje elektrotehnika mogu naći nekoliko zanimljivih i poučnih "tutorial" dokumenata iz ove oblasti, kao i neobavezne zanimljivosti poput Marfijevih zakona iz sveta tehnike. Ovaj sajt predstavlja primer akcije nekoliko učenika-entuzijasta iz samo jednog odeljenja i ne pokriva rad cele škole. Stoga ih pozivamo da nastave rad sa svojim drugovima različitih interesovanja, pa da uskoro dovedu na isti nivo i zvaničan sajt škole.

Iz Beograda nam je stigla prijava za sajt obrazovnog centra "Milutin Milanković" (www.mmilankovic.edu.yu ), koji se sastoji iz nekoliko srednjih škola - Opšte gimnazije, Škole opšteg zdravlja i lepote i Evropske poslovne škole. U pitanju su privatne škole, pa nije zgoreg da ponovimo da to nije nikakava prepreka za učešće na izboru za najbolji školski Web sajt - privatne i državne škole imaju ravnopravan tretman, bitno je samo da se nalaze u evidenciji Ministarstva prosvete i sporta Republike Srbije.

Selo moje, lepše od Pariza

Do glavnog iznenađenja se dolazi tek kad se pogleda iz kojih su mesta škole koje su se prijavile: Ivanjica, Lajkovac, Palić, nekoliko sela u Banatu za koje većina nas i ne zna gde se tačno nalaze... Šta je sa velikim gradovima prošaranim broadband infrastrukturom, koji važe za IT centre?! Zvuči neverovatno, ali do zaključenja ovog broja nije pristigla nijedna prijava iz Novog Sada, a Beograd se "izvukao za dlaku" sa jednom jedinom. Sa pravom se nameće pitanje da li je IT centar Srbije zaista tamo gde obično prećutno podrazumevamo da jeste?

Ponovićemo jednu konstataciju iz prošlog broja časopisa - mnoge renomirane beogradske škole još nemaju svoje mesto na Internetu. Sa druge strane, stanovnici malih mesta moraju da "ratuju" i sa tehničkim problemima kojih su škole iz velikih gradova uglavnom pošteđene. Koristimo stoga priliku da vas pozovemo da nam na adresu najskolskiweb@telekom.yu pišete i o problemima sa kojima se suočavate u razvoju elektronskih prezentacija svojih škola, a mi ćemo se potruditi da te probleme prokomentarišemo i, ako možemo, pomognemo savetima.

Za bolju budućnost

U Beogradu je početkom aprila održana prva konferencija o uvođenju širokopojasnog (broadband) Interneta i razvoju pratećih servisa u regionu Jugoistočne Evrope. Sa tog skupa je upućena poruka da niko ne želi da ovaj naš kraj ostane zabito ćoše na karti Evrope i da možemo da očekujemo nagli razvoj jer velike kompanije dolaze da investiraju. Ima li boljeg načina da se pripremimo za to od spremanja armije obrazovanih mladih stručnjaka? Za početak Web dizajn, a kasnije i nešto mnogo više. Još ima dovoljno vremena da se sajt napravi i podnese prijava na konkurs!

Konkurs za izbor najboljeg školskog Web sajta

* Pravo učešća na Konkursu imaju sve osnovne i srednje škole koje rade na teritoriji Republike Srbije, a registrovane su kod Ministarstva prosvete i sporta.

* Takmičenje je organizovano u dve kategorije - osnovne i srednje škole. Iz svake školske uprave (ukoliko postoji prijava) žiri će izabrati najmanje jedan, a najviše tri Web sajta škola, koji će konkurisati za pobednike i nagrade. Od tako izabranih Web sajtova škola biće proglašeni finalni pobednik i dobitnici druge i treće nagrade u obe kategorije (za osnovne i srednje škole)

* Škola koja želi da učestvuje u takmičenju prijavljuje se na konkurs popunjavajući on-line formular na sajtu www.telekom.nadlanu.com/najskolskiweb/ ili slanjem adrese elektronske prezentacije na adresu najskolskiweb@telekom.yu. Prijavu podnosi direktor škole i ona treba da sadrži pun naziv škole, mesto, opštinu, adresu, kontakt telefon, ime i prezime direktora škole, te naznaku kojoj školskoj upravi ustanova pripada. U prijavi se takođe navodi URL (Web adresa) školskog sajta kao i kategoriju u kojoj se škola takmiči (osnovna ili srednja škola)

* Rok za prijavljivanje sajtova je 15. maj 2006. godine

* Ocenjivanje sajtova će vršiti stručni žiri koji će imenovati Telekom Srbija

* Ocenama od 1 (najniža) do 5 (najviša) biće vrednovano pet bitnih elemenata sajta: sadržaj, pristupačnost (navigacija), dizajn, interaktivnost i ažurnost

* Stručni žiri će proglasiti pobednike u obe kategorije najkasnije 15. juna 2006. godine. Rezultati Konkursa biće objavljeni u julsko-avgustovskom dvobroju časopisa "PC" (PC #124)

* Nagrade za pobednike će obezbediti Telekom Srbija u saradnji sa IT kompanijama i PC Press-om. Pobednici će biti obavešteni o načinu preuzimanja nagrada u julsko-avgustovskom dvobroju časopisa "PC" (PC #124)

SLEDEĆI TEKST U PC #122
nopreview
Uvodnik
Dejan RistanovićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter