GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #120 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Mehaničke sekretarice
Milan Četić, Aleksandar Veljković
Multifunkcionalne mašine su se poslednjih godina izborile za mesto u većini domaćih firmi, u kojima su zamenile nekad neprikosnovene faks uređaje, ali i mnoge druge periferije. Pogledajmo šta na tu temu kažu tri najveća proizvođača ove vrste opreme...
- PC #120 (Mart 2006)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Mehaničke sekretarice

Višefunkcionalni štampači ili multifunkcionalne mašine osvajaju tržište iz tri razloga. Kao prvo, jeftiniji su od kombinacije odvojenih uređaja, zauzimaju manje prostora i na njima se kopiranje vrši istom brzinom i kvalitetom kao kod klasičnih kopir mašina (ili bi barem tako trebalo da bude). Dakle, njihov kvalitet i performanse su dobro prilagođene potrebama malih i srednje velikih firma, a njihova upotreba je postala vrlo laka i ekonomična. Koncepti konstrukcije MF mašina su se jasno iskristalisali - postoje uređaji namenjeni kućama, malim firmama, kancelarijama a u trendu su mini laserske MF mašine koje opslužuju od jednog do pet kompjutera, te MF mašine za foto entuzijaste.

Većina ovih uređaja u svakoj od klasa izgleda slično, ali se u njihovoj primeni pojavljuju primetne razlike. Zato je ovaj test pokušao ne samo da oceni njihove performanse, brzinu rada i upotrebljivost, nego i da jasno opiše šta možete da očekujete od svakog testiranog modela.

Kako smo birali uređaje?

Da su ove mašine jako uspešne pokazuje i broj modela koji postoji u ponudi na našem tržištu - četiri najveća proizvođača trenutno nude preko 30 modela. Za ovaj test odabrali smo uređaje za kućnu upotrebu (bilo da se radi o univerzalnim ili foto orijentisanim modelima), kao i one koje mogu da se koriste u malim firmama. Dakle, ideja je bila da uporedimo MF mašine koje spadaju u najpopularnije kategorije. Zato smo postavili limit vezan za maksimalnu cenu koja za kućne i male poslovne mašine nije smela da pređe 200, a za fotografske 350 evra. Iz testa su izostavljeni proizvodi zasnovani na laserskim štampačima - njih ćemo testirati sledećom prilikom.

Na ovom testu su zastupljena tri od četiri glavna "igrača" na tržištu: Hewlett-Packard, Canon i Epson, dok Lexmark-ovi modeli, nažalost, nisu bili dostupni u vreme izrade testa. HP je, kao vodeća firma na ovom segmentu tržiušta, najzastupljeniji na testu (sa šest modela), a slede ga Canon i Epson sa po četiri. Canon-ove MF mašine su zasnovane na Pixma seriji štampača, s tim što većina uređaja sledi staru Canon-ovu logiku odvojenih kertridža sa mastilom. Kod Canon-a inkjet glava (štampač ima samo jednu glavu u kojoj se nalaze mlaznice za svih četiri ili šest boja) i kertridži sa mastilom su nezavisno izmenljivi delovi, ali je glava napravljena tako da bude izuzetno trajna - može da izdrži zamenu i preko dvadeset kertridža u svakoj od boja. MF mašine predstavljaju dobar spoj ovih štampača sa vrlo kvalitetnim Canon-ovim skenerima i odličnim sistemom za procesiranje slike, što je rezultiralo visokim kvalitetom. Glavna karakteristika Canon-ovih inkjet štampača, pa samim tim i MF mašina, je velika brzina štampe, koja je prvenstveno postignuta povećanem broja mlaznica ugrađenih u inkjet glave.

Epson-ove MF mašine su slično koncipirane, ali je kod njih piezo inkjet glava sastavni deo štampača i ne može se menjati od strane korisnika (za to je potrebna poseta servisu). Kertridži sa mastilom su takođe odvojeni za svaku boju, ali se ono troši prilikom servisiranja glave. To znači da će MF mašina po svakom uključivanju potrošiti izvesnu količinu mastila da bi pročistila mlaznice ili izbacila sitne mehuriće vazduha iz mastila. Ovo se dešava i svaki put kada morate da ručno pročistite mlaznice zbog toga što neka od njih ne funkcioniše. Slično se ponašaju i Canon-ove MF mašine, ali je kod njih potreba za ovakvim intervencijama manja, a i u tom procesu se kod njih baca manja količina mastila.

Epson-ove MF mašine izdvajaju specijalna DuraBrite Ultra mastila koja imaju visoku postojanost, bilo da se radi o gubitku boje zbog izlaganja dnevnom svetlu ili o vodootpornosti i razmazivanju mokrim prstima. Takođe, kvalitet fotografija odštampanih Epson-ovim štampačima je i dalje na samom vrhu (iako većina njegovih MF uređaja štampa sa četiri boje), posebno kada se radi o prikazivanju sitnih detalja.

Hewlett Packard je vodeći svetski proizvođač inkjet štampača ali i inkjet MF mašina i kupcima uvek nudi dobro balansirane proizvode. Većina HP MF mašina koristi dva kertridža koji sadrže i glavu - jedan je crni a drugi trobojni. Kada umesto crnog u uređaj stavimo foto kertridž, on postaje efikasan foto štampač. Na taj način se i kod jeftinih uređaja postiže univerzalnost koja je jedan od važnih uslova za uspeh na tržištu.

Za razliku od ostalih proizvoda zastupljenih na testu, sve HP-ove MF mašine povlače papir sa donje strane, previjaju ga za 180 stepeni i on izlazi na gornjoj strani štampača. Ovo ima i dobrih i loših strana. Dobra strana je što štampač dok radi tako zauzima nešto manje prostora na stolu, a i vođenje papira u toku štampe je preciznije. Manji nedostatak ovakvog mehanizma za transport papira javlja se kod štampe na nalepnicama ili medijima koji ne trpe previjanje.

Kako smo testirali?

Za proveru efikasnosti štampe na MF mašinama pripremili smo skup od četiri dokumenta: po jedan Word i Excel fajl dužine pet strana, jednu Web stranicu koja se štampala na tri lista A4 papira i jednu fotografiju formata A4. Prilikom testiranja, odvojeno smo merili vreme štampe prve i svih ostalih strana kod prva tri dokumenta, dok su kod kopiranja i skeniranja korišćeni dokumenti nastali u prvoj grupi testova. Zbog toga što većina testiranih uređaja nema ADF, nismo bili u mogućnosti da izmerimo vremena potrebna za kopiranje i skeniranje dokumenata sa više strana. Zato smo kod brzine kopiranja radili sa više kopija jedne strane dokumenta, pri čemu smo takođe odvojeno merili vreme kopiranja prve i ostalih kopija. Kod brzine skeniranja, merili smo samo ukupno vreme skeniranja tekstualnih dokumenata (600 dpi, crno-belo), Web stranice (300 dpi u boji) i fotografije (600 dpi u boji).

Ekvivalentne prosečne brzine štampe i kopiranja za svaki od dokumenata smo računali na osnovu prosečne dužine dokumenata od tri strane za prva tri testa - kod fotografija smo brzinu štampe i kopiranja računali na osnovu samo jednog primerka. Kod skeniranja smo, u sva četiri testa, zapravo skenirali samo prvu stranu dokumenta odgovarajućeg tipa.

Osim brzine, procenjivali smo i kvalitet štampe, skeniranja i kopiranja. Na kvalitet štampe utiču oštrina i minimalna čitljiva veličina slova, intenzitet razlivanja crnog i kolornih mastila na običnom papiru, zasićenje boja prilikom štampe na običnom papiru, krivljenje običnog papira na 100% pokrivenim delovima slike i kvalitet štampe fotografija. Svaki od ovih parametara je ocenjivan ocenom u rasponu od 5 do 10 - najbolji među testiranim proizvodima u klasi je dobio ocenu 10, najslabiji 5 a ostale smo rasporedili između.

Da bi efekat testiranja bio potpun, uzeli smo u obzir i upotrebljivost uređaja. Posmatrali smo vreme potrebno da uređaj dospe u stanje spremno za rad od trenutka uključivanja, koliko je tastera potrebno pritisnuti da bi se dokument odštampao u više primeraka, da bi se podesio kontrast kopiranja i da bi se A5 dokument uvećao na A4. Takođe, na ocenu je uticalo to da li mašina ima ADF ili ne.

Sumiranje rezultata je obavljano po uobičajenom principu - podaci iz svakog testa su pomnoženi težinskim faktorima i proizvodi su sabirani kako bi se dobili indeksi brzine, kvaliteta i upotrebljivosti. Ovi indeksi su opet, u zavisnosti od kategorije skenera, pomnoženi sa drugačijim težinskim faktorima i sabirani kako bi se dobila ukupna ocena MF mašine - jedini kriterijum u njihovom rangiranju.

Za detaljne opise multifunkcionalnih mašina, tabele karakteristika, ocene i spisak pobednika pogledajte PC #120.

SLEDEĆI TEKST U PC #120
preview
Olympus SP-700
Aleksandar Veljković
BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter