GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #118 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Mustek ofanziva
Branislav Bubanja
Popularni i cenjeni proizvođač kućne elektronike ne spava na lovorikama - do nas su stigla dva nova Mustek-ova DVD uređaja koja se dobro uklapaju u tržišne trendove...
- PC #118 (Januar 2006)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Mustek ofanziva

Jedan od prvih proizvođača samostalnih DVD plejera koji se pojavio na našem tržištu bio je Mustek. U periodu od pet-šest godina, koliko ovaj brend egzistira kod nas, promovisano je mnogo modela, a zajednička karakteristika svih uređaja bila je niska cena praćena solidnim karakteristikama. Nova generacija uređaja prati taj trend, ali na višoj stepenici – unesimo malo svežine u svet samostalnih DVD uređaja!

Mustek V56SM

Prvi pogled na V56SM doneo nam je osećaj već viđenog – po dimenzijama i dizajnu V56SM neobično podseća na jedan od prvih Mustek DVD plejera koji su se na našem tržištu pojavili pre pet godina. Sličnost se, srećom, završava na izgledu: pogled na prednji panel otkriva, uz uobičajene stvari, i USB 1.1 port. Priključivanjem flash USB diska može se pogledati sadržaj, pod uslovom da su na disku fajlovi koje plejer prepoznaje. Pokušali smo i da priključimo fotoaparat (koji se na računaru prijavljuje kao dodatni disk), ali plejer nije uspeo da ga prepozna, tako da se on ne može koristiti za direktan pregled slika sa fotoaparata na televizoru. Pogled na zadnju stranu plejera nije nas obradovao: pored SCART priključka, implementirani su samo stereo analogni i koaksijalni digitalni audio izlazi, a od video konektora tu su klasični „činč“ i S-Video izlaz. Neobično je što se proizvođač odlučio da uz ovaj plejer isporučuje minijaturni daljinski upravljač veličine kreditne kartice – na njemu nema mnogo mesta, pa su bili nužni funkcionalni kompromisi. Tako je onemogućen pristup do nekih standardnih funkcija plejera naprosto zato što nije bilo prostora za postavljanje odgovarajućih tastera.

Setup meni je grafički i prilično je detaljan. Pored ostalih podešavanja, dozvoljava menjanje kodnog rasporeda za prikaz titlova, pa je tako omogućen i prikaz ćirilicom. Plejer je inicijalno regionalno zaključan, ali je procedura za otključavanje regiona veoma jednostavna i klasična za Mustek DVD uređaje prethodnih generacija: dok je loader prazan treba na daljinskom upravljaču pritisnuti Setup, Previous, Next, Previous, Next, Previous, desni kursor. Ako ste sve uradili kako treba, u desnom gornjem uglu ekrana pojaviće se broj „2“ (druga zona). Tada treba pritiskati desni kursor na daljinskom sve dok se na ekranu ne pojavi „255“. Nakon toga još jednom treba pritisnuti SETUP i plejer će reprodukovati DVD naslove iz svih zona.

Prilikom reprodukcije DVD filmova dozvoljeno je ubrzanje do 32x, dok usporenje i zumiranje nije moguće (verovatno posledica izostanka odgovarajućih tastera na daljincu). Reprodukcija audio CD-ova je tekla uobičajeno, s tim što DTS audio CD-ovi nisu podržani. Pored MP3 formata mogu se reprodukovati i WMA fajlovi, a u toku reprodukcije na ekranu se prikazuje i grafički ekvilajzer. U MP3 modu na ekranu se prikazuje samo prvih 10 karaktera u imenu pesme, dok ID3 tagovi nisu podržani. Kod reprodukcije fotografija (JPEG format) postoji mogućnost preview prikaza slike nad kojom se nalazi fokus u meniju.

Podrška za DivX format je solidna, mada je mogla da bude i bolja. Sa prikazom video zapisa nismo imali problema, svi filmovi koje smo pustili su lepo reprodukovani, ali su se (naravno!) javili problemi sa titlovima. Da bi se titl video na ekranu on mora da bude u istom folderu kao i video fajl i da se isto zove. Podržani su i SRT i SUB formati, ali ne i naša slova. Kada smo u Setup sekciji prebacili prikaz titlova na Central European nismo dobili „kuke i kvake“, ali su pozicije na kojima je trebalo da se nalaze naša slova ostale prazne, što je još gore. Stvar je poboljšana postojanjem setovanja za prikaz ćiriličnih titlova. Slova u titlovima su optimalne veličine i prikazuju se na crnoj, polutransparentnoj pozadini. Maksimalno ubrzanje reprodukcije u DivX modu je 10x i to dobro funkcioniše, što se ne bi reklo za prikaz tajmera na displeju tokom reprodukcije DivX-a.

Podrška za DivX 6 format je solidna. Film enkodovan ovim kodekom se lepo reprodukovao, uz uredan prikaz titlova i audio zapisa. Međutim, iako smo u info sekciji videli da uređaj prepoznaje tri audio zapisa i tri različita titla u fajlu, nismo mogli da im priđemo, opet verovatno zbog nedostatka odgovarajućih tastera na upravljaču. Pomenućemo još i to da Nero Digital format nije podržan. Sve u svemu, dobar plejer sa lošim daljinskim upravljačem.

Mustek R100LM

Mustek je agresivno krenuo na tržište DVD rikordera, pa je ovo jedan od prvih DVD rikordera koji se kod nas pojavio u slim varijanti. Ostale dimenzije uređaja su standardne, (DVD rikordera su obično mnogo dublji i viši). Završna obrada prednje maske je gruba, ali u kombinaciji sa ogledalskim površinama to doprinosi robusnom izgledu. Tasteri na samom plejeru su tvrdi i često se dešavalo da ne reaguju na pritisak. Slična konstatacija važi i za daljinski upravljač – dok se ne naviknete, ergonomija i spor odziv na komande predstavljaće priličnu neprijatnost.

U donjem desnom uglu na prednjoj strani, sakriveni ispod poklopca, nalaze se kompozitni video, S-Video, stereo analogni audio ulazi i IEEE 1394 (FireWire) ulaz, preko kojih se rikorderu mogu proslediti video zapisi sa spoljnih video uređaja. Pozadi su smešteni „muški“ i „ženski“ antenski priključak (za ulaz i izlaz TV signala preko antene), S-Video i kompozitni i komponentni video izlazi, stereo analogni audio izlazi te digitalni koaksijalni audio izlaz; kao dodatak postoje i SCART ulazni i izlazni portovi. Pošto se rikorderi generalno mnogo više greju od klasičnih DVD plejera, uobičajeno je da se na zadnjoj strani postavi dodatni ventilator koji izvlači vazduh iz kućišta, pa se on nalazi i ovde. Kod ovog modela nam se svidelo to što se uz njega dobijaju svi potrebni kablovi, uključujući i dodatni antenski kabl, što je kod ostalih modela DVD rikordera retkost.

Nakon pravilnog povezivanja kablova, tokom koga je najvažnije da se rikorder postavi između antene i TV prijemnika kako bi „hvatao“ TV signal, dolazi vreme za prvo uključenje. Odmah ulazite u Setup i puštate rikorder da pretraži sve TV frekvencije, što traje desetak minuta, pošto su informacije memorisane u ugrađenom TV tjuneru. Kvalitet TV signala kada se gleda preko rikordera je odličan, možda tek za nijansu slabiji nego kada se antena direktno poveže na televizor. Ugrađeni softver je pravljen specijalno za ovaj rikorder, detaljan je i vizuelno veoma lep.

Kada se koristi kao klasičan DVD plejer, uređaj je regionalno zaključan na evropsku zonu; kodove za otključavanje plejera nismo uspeli da pronađemo. Ubrzanje reprodukcije je dozvoljeno čak do 100x, usporenje do 1/16x, a zumiranje do neuobičajenih 8x. Kod reprodukcije MP3 formata na ekranu se prikazuju puna imena pesama, a za tekuću pesmu se ispisuju i ID3 informacije. Interesantno je da za sve vrste fajlova (sem kod DVD filmova) postoji mogućnost kreiranja listi za reprodukciju. Kod reprodukcije JPEG fotografija na ekranu se može videti preview odabrane slike, a korisniku je dozvoljeno da ručno menja fotografije ili da to prepusti slide show opciji, pri čemu se može podesiti brzina promene slika. Od ostalih formata mogu da se reprodukuju audio CD-ovi i VCD filmovi. DTS audio CD format nije podržan.

Mustek R100LM je jedan od retkih DVD rikordera koji podržava i DivX standard. Reprodukcija DivX filmova je dobra, mada nam je zasmetalo što titlovi nisu podržani; nadajmo se da će to biti rešeno sa nekom novom revizijom firmvera. Ubrzanje reprodukcije u DivX modu je 16x, usporenje 1/16x, zumiranje je dozvoljeno do 1,5x, a DivX 6 je delimično podržan. Naš test video fajl je normalno reprodukovan, ali bez prikaza titlova i bez mogućnosti da se menja audio podloga. Nero Digital format nije podržan. Uređaj podržava i VOD (Video On Demand) standard za legalno preuzimanje DivX filmova. Mustek podržava snimanje na DVD+R/RW medije, a za „prvu pomoć“ u paketu stiže jedan RW medij. Prilikom prvog ubacivanja medija u drajv biće obavljeno njegovo formatiranje koje traje otprilike jedan minut. Moguće je pre početka snimanja definisati kvalitet upisa – u najboljem kvalitetu na jedan disk staje oko sat video materijala, dok je u najslabijem kvalitetu na istom prostoru moguće pohraniti šest časova video zapisa.

U toku snimanja materijala može se naložiti uređaju da u određenim intervalima sam pravi nova poglavlja. To je zgodno zbog lakše pretrage materijala. Korisna je i opcija snimanja u zakazano vreme. Pomoću on-screen tastature poglavljima se mogu davati smislena imena. Ovako snimljen materijal nije moguće gledati na računaru sve dok se ne izvrši Make Compatible procedura; nakon toga smo disk bez problema reprodukovali na nekoliko PC-ja. Snimljeni video fajlovi, ili čak kompletan disk, mogu se zaštititi od brisanja, mogu se obrisati, a dozvoljeno je još nekoliko različitih operacija. Primetili smo da nedostaje opcija za markiranje dela video zapisa u video fajlu koji će biti ignorisan, što je zgodno kada želite da iz snimljenog materijala izbacite reklamne blokove.

A cene?

Niska cena je uvek Mustek-ov adut pa model V56SM košta samo 5390 din, što ga svrstava u red najjeftinijih samostalnih DVD plejera koji se mogu kupiti kod nas. U kombinaciji sa nekim inovativnim rešenjima predstavlja dobru kupovinu, uprkos nedostacima na koje smo naišli. DVD rikorder nas je iznenadio prvenstveno cenom: 200 evra u dinarskoj protivvrednosti, sa uračunatim PDV-om – u pitanju je najjeftiniji DVD rikorder koji se može kupiti kod nas. Podrška (pa makar i polovična) za DivX standard ga čini još interesantnijim uređajem za prosečnog kupca. Trebalo bi, doduše, u nekoj sledećoj verziji softvera pojačati DivX podršku, ali i bez toga kupovina je odlična – ovaj cenovni rang rikordera, koji nude mnogo veću upotrebljivost, predstavlja opasnu konkurenciju klasičnim DVD plejerima.

Korisne adrese:

Computer Dream
http://www.computerdream.rs

PC Centar
Gornjogradska 34, Zemun
tel: 011/3168-793

SLEDEĆI TEKST U PC #118
preview
PC Muzej
Nenad AkšićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter