GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #117 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
MSI Barebook
Nenad Akšić
Trend da veliki proizvođači core komponenti diverzifikuju svoje proizvodne programe nastavio je MSI koji na naše tržište ulazi sa filozofijom barebook-a.
- PC #117 (Decembar 2005)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

MSI Barebook

Megabook S270

Posle toliko nagoveštaja, MSI notebook računari najzad stižu i do nas. Trend da veliki proizvođači core komponenti diverzifikuju svoje proizvodne programe nastavila je i ova velika tajvanska firma. Posle velikih rivala ASUS-a, koji je ovaj posao počeo davno, i Gigabyte-a, koji je tek godinu dana na tržištu, MSI ulazi sa linijom notebook-a na naše tržište.

Prvobitni pregovori sa MSI partnerima vodili su se oko varijante da MSI isporučuje bazu (barebook) kojoj bi se ovde dodavali procesor, memorija, disk i eventualne dodatne kartice. Kako ovakav pristup zahteva dodatno angažovanje distributera na praćenju zahteva kupaca (koji procesori, kapacitet hard diska i količina memorije najbolje idu), kao i dodatno angažovanje servisera na sklapanju, na kraju je zaključeno da u sadašnjim uslovima nema mogućnosti za ovakav, fleksibilniji, pristup na našem tržištu.

MSI je u ovom slučaju nastupio sa dva potpuno konfigurisana notebook-a koji su stigli direktno od proizvođača kao uzorci. Počeli smo test od manjeg, MegaBook S270, jer je posedovao novu AMD-ovu perjanicu – Turion. Ovo je notebook manjih dimenzija, kvalitetne izrade, težak ispod 2 kilograma. Prva upečatljiva stvar na njemu je 12.1“ wide-screen monitor, sa radnom rezolucijom od 1280×800 tačaka.

Danas nije lako naći ovako mali notebook računar sa wide ekranom, a stekli smo utisak da je ova rezolucija bukvalno minimalna za ovakve dimenzije, a nekome se jednostavno može učiniti i premalom. MSI se odlučio za glare ekran, sa standardno odličnim kontrastom, potpunim horizontalnim uglom gledanja, i solidno slabijim vertikalnim, koji nikako ne prelazi nekih 140 stepeni. Tastatura i touchpad su potpuno različitog kvaliteta. Dok je potonji dobar i odlično sluša komande, dotle je tastatura jedna od najlošijih koje smo sretali na notebook-ovima. Veliko ugibanje je neoprostivo ako se uporedi sa opštim kvalitetom izrade ostatka notebook-a, a MSI bi morao da je zameni.

Proizvođač nije izbegao priliku da nam pošalje pravu „zverku“ od računara, a naknadno smo saznali da se radi o standardnoj konfiguraciji. Tu je Mobile Athlon 64 na 1,6 GHz sa čak 1 GB sistemske memorije. Rad sa ovakvom snagom bio je pravo uživanje, zahvaljujući pored ostalog i ATI-jevom čipsetu sa integrisanom grafikom u obliku ATI 200M čipa. Sa ovim čipom se nećete baš preterano naigrati, ali je svakako bolje rešenje od neke Intel-ove „integruše“.

Pošto je ovo direktan suparnik Intel Centrino standardu, MSI je ugradio i 802.11b/g wireless adapter, a dodat je i Bluetooth, pa cela konfiguracija deluje prilično raskošno. Možda je i bolje što se MSI odlučio sa sopstveno asembliranje notebook-a, jer prosto ne želimo da pretpostavimo kako bi se naši distributeri snalazili sa nabavkom AMD 64 Mobile procesora (i to različitih frekvencija...)

Baterija izdržava nekih 2,5 sata pri maksimalnom opterećenju. Notebook se zagrevao minimalno sa donje strane, ali sasvim podnošljivo za današnje pojmove. Operativni sistem nećemo komentarisati, jer će moći da se bira, ali kako je ovo poslovna mašina, logičan izbor bi bio Microsoft Windows XP Professional. Prateći softver čini PowerDVD 5.0 i program za „rezanje“ diskova.

M645

M645 je moćna desktop replacement mašina zasnovana na Sonoma platformi koja izgleda prilično standardno. Monitor je wide-screen dijagonale 15,4“ i sa manama i vrlinama koje smo već pomenuli opisujući S270. Implementiran je GeForce Go 6600 grafički čip, neobičan u moru Mobility Radeon-a koje viđamo. Moć ovog akceleratora je prilična, pa se na ovoj mašini komotno možete poigrati. Primećujemo da na ovom računaru nema Bluetooth-a, pored standardnog Intel 2200b/g wireless adaptera. Pomenimo i daleko bolju tastaturu, čije se dirke tek minimalno ugibaju tokom unosa teksta.

Na tržištu postoji mnogo veći izbor Pentium M i Celeron M procesora pa je sa te strane, M645 u prednosti nad modelom S270. Rad na baterije je trajao dobrih 135 minuta, što je dobar rezultat za desktop replacement sa ovakvom grafikom. Zagrevanje je praktično neprimetno, uz potpuno tih rad. Performanse su očekivano odlične, mada će i one varirati zavisno od varijacije ugrađenih komponenti. MSI u ovom slučaju preporučuje Windows XP Home operativni sistem, što je prilagođeno nameni sistema.

U razvoj MSI notebook računara je očito dosta uloženo, uz želju da se „zahvati“ što širi segment tržišta. Barebook koncept kod nas još nije zaživeo, pa ćemo biti prepušteni MSI-jevoj proceni o tome koji su procesori i hard diskovi najprimereniji našim kupcima, ali je sigurno da će biti neophodna dobra marketinška kampanja da se MSI kao brend probije na tržištu sa zakašnjenjem koje je cela ova rasprava donela (podsetimo da smo na CeBIT-u videli 17 modela). MSI obećava dobru podršku i pristupačne cene od 999 (S270)i 1150 (M645) evra sa PDV-om.Ukratko, dobili smo još jednog „igrača“ na polju prenosivih računara, koga očekuje trnovit put, jer je konkurencija snažna, možda i jača nego na području core komponenti gde se MSI najbolje snalazi.

Korisne adrese:

MSI SCG
http://www.msi-scg.com
BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter