GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #107 > Komunikacije
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Srećna Nova
Vladana Rašić
Zablistajte u novogodišnjoj noći, napravite žurku, pošaljite čestitku, uživajte u snegu, napravite Sneška... a sve to uz pomoć Web-a!
- PC #107 (Januar 2005)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Srećna Nova

Decembar je mesec u kome nas „hvata“ praznična euforija, a vrhunac su Nova godina i Božić, praznici koji se proslavljaju još od davnina. Istina, u pojedinim delovima sveta godina je počinjala u različito doba, ali se danas najluđa noć proslavlja u celom svetu istog dana – ako vas zanima kako se do toga došlo, pogledajte www.theholidayspot.com/newyear/ i wilstar.com/holidays/newyear.htm .

Novogodišnja jelka

Pored dobrog raspoloženja, šampanjca i bogate trpeze, novogodišnja noć je poznata i po tradicionalnom davanju poklona. Taj običaj vuče korene još iz davnina, ali zašto dekorišemo jelku tj. od kada taj običaj potiče? Legenda kaže da je još u VII veku monah koji je propovedao veru u Nemačkoj, koristio trouglasti oblik jelki da opiše sveto trojstvo izmedju Oca, Sina i svetoga Duha. Od tada su ljudi počeli da je poštuju kao Božje drvo – www.christmasarchives.com/trees.html .

Božićno drvo ili jelka, prodavala se u komercijalne svrhe u Americi tek od polovine XIX veka. Njena dekoracija potiče još od starih Rimljana, koji su tokom zimskog festivala, u čast boga Saturna, dekorisali drveće malim komadima metala. Tokom srednjeg veka tzv. „Rajsko drvo“ dekorisano je jabukama, simbolom Adama i Eve. Šetajući se kroz šumu, Martin Luter bio je oduševljen svetlucanjem zvezda, pa je pokušao da taj doživljaj prenese i u svoj dom, okitivši jelku svećama. Tako je u XVI veku jelka počela da se dekoriše i u domu: www.urbanext.uiuc.edu/hort/trees.html , www.christmas‑tree.com/where.html , www.fabulousfoods.com/holidays/xmas/treehistory.html , ms.essortment.com/historyofchris_rlhb.htm .

Božić

Božić je praznik bogatiji tradicijom od bilo kog drugog. Božićna pesma, kolač, duga vunena čarapa i Božić Bata, potiču iz Evrope, baš kao i Božićno drvo koje su Nemci preneli u Ameriku. Božić je vreme kada cela porodica uživa u tradicionalnim ritualima, davanju poklona i spremanju bogate trpeze koja ima specijalno značenje za ovaj praznik, koji se proslavlja 25. decembra odnosno 7. januara (www.merry‑christmas.com ; www.santas.net/aroundtheworld.htm ; www.happychristmas.com ; www.christmas.com ).

Na Zapadu, Sveti Nikola predstavljen je liku Božić Bate, a svečani ručak, kada su se tradicionalno primali pokloni. Slavljenje Svetog Nikole je u nekim evropskim zemljama ukinuto posle protestantske reformacije u XVI veku, dok su Holanđani zabranili proslavljanje starog katoličkog običaja, ali su deca i dalje očekivala posetu Svetog Nikole (Božić Bate). Nemački protestanti su, po ugledu na praznik Svetog Nikole, davali poklone za Božić 25. decembra, pa je taj običaj, koji se slavi i danas, prevagnuo. Početkom XVII veka, Holanđani su emigrirali u Sjedinjene Države. Još nekoliko decenija po dolasku, Holanđani su širom Amerike proslavljali svoj stari običaj kao uspomenu na Svetog Nikolu. Holandski naziv za našeg Božić Batu je Sinter Klaas koji je veoma brzo prerastao u danas toliko slavno ime Santa Claus, koji u Americi predstavlja Deda Mraza. Više podataka o svemu ovome potražite na lokaciji www.culture.fr/culture/noel/angl/stnico.htm .

Deca su inače poznata po pitanjima na koje možda ni sami ne znate odgovor, pa ako vas slučajno ovih dana zapitaju zašto Deda Mraz nosi crvenu odeću i daje poklone, odgovore potražite na sajtu www.thelifestoryofsantaclaus.com . Verovali u njega ili ne, kada budete pročitali divnu priču o ovom debeljuškastom i simpatičnom „deki“, verovaćete zauvek u mogućnost ispunjenja želja u novogodišnjoj noći ‑ www.northpolesantaclaus.com/santahistory.htm .

Trpeza

Već smo pominjali prazničnu trpezu, a Internet vam i tu može pomoći, jer ćete na mnogobrojnim adresama pronaći recepte koji su vam potrebni za divnu i bogatu božićnu večeru. Ako niste ljubitelj specijaliteta ili ste možda mlada domaćica koja se plaši kako će sve te đakonije da zamirišu, preporučujemo stara i dobra domaća jela čije proverene recepte takođe možete naći na Internetu: www.oklagija.co.yu , kuvar.8m.com , www.domacikuvar.co.yu , www.palacinke.co.yu, www.kuvarica.co.yu i www.njamnjam.co.yu .

Jedna od najvećih zimskih čarolija je sneg, a sa njim i pravljenje figura od snega, među kojima je najpoznatiji Sneško Belić, snežni čovek koji živi poprilično nestalnim životom – danas je tu a sutra... ko zna. Ako želite da usavršite tehniku pravljenja Sneška ili snežnih figura, saveti sa Mreže biće dragoceni, baš kao i pravila za grudvanje, koje je popularno kako među decom tako i među odraslima (www.niksula.cs.hut.fi/~mnikkane/ ). A sajt www.snowsculpt.com posvećen je skulpturama od leda. Iako je ova umetnost nova, ona se primenjivala stotinama godina, a ako ste ikada napravili Sneška, znaćete o čemu se radi.

I na kraju, svako se obraduje novogodišnjoj čestitki. Nikada nije kasno da uz veselog Deda Mraza, Sneška Belića, romantične zvezdice, zvončiće i slično poželite dobro zdravlje i raspoloženje nekome ko vam je drag. Zato posetite sajtove na adresama www.egreetings.com , www.123greetings.com/events/christmas/ , www.abcweba.com/razglednice/bozic‑nova_k.html i www.americangreetings.com .

SLEDEĆI TEKST U PC #107
preview
Kolateralni irvasi
Jelena RupnikBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter