GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #107 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Multimedijalni Gigabyte
Nenad Akšić
Tajvanski Gigabyte pokazao je da dobijamo potpuno novu kategoriju notebook-ova - njihov N601 je mala multimedijalna radna stanica.
- PC #107 (Januar 2005)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Multimedijalni Gigabyte

Tajvanski Gigabyte je pokazao da dobijamo potpuno novu kategoriju notebook‑a – njihov N601 je mala multimedijalna radna stanica. Prvo što smo uočili bio je odličan monitor neobične rezolucije 1.280×800 tačaka. Sve to je postignuto na displeju dijagonale 15.4“ u ovom slučaju sa wide‑screen atributom. Druga specifičnost je Gigabyte Audio DJ, kompletan plejer koji se nalazi levo od tastature, tako da maksimalno olakšava upravljanje reprodukcijom. Prednost ovog sistema je i mali LCD, gde možete videti sve podatke o onome što slušate ili o aktivnim funkcijama samog Audio DJ‑a. Ugrađeni su 2.1 zvučnici (dakle i woofer), a zvuk koji oni daju je najbolji koji smo do sada videli na bilo kom notebook‑u.

Računar je, inače, standardna Centrino mašina kojoj bi dobro došlo 512 umesto ugrađenih 256 MB memorije, a da i ne govorimo o CD‑RW uređaju Matsuhita CW‑8123, za koga je Sandra prijavljivala da ima mogućnost čitanja DVD‑ova, što se u praksi baš i nije potvrdilo. Doduše, ovo je uzorak – na sajtu smo našli informaciju da se N601 isporučuje sa combo drajvom ili DVD+RW‑om, te treba proveriti kod eventualne kupovine.

Da se Gigabyte nije ograničio samo na A/V sadržaj ukazuje prisustvo ATi Mobility Radeon 9600 grafičkog čipa sa 64 MB nezavisne memorije, te se na ovom računaru možete i poigrati. Tastatura i touchpad su solidni a zagrevanje zanemarljivo. Na minus strani su masa od 3.1 kg i dimenzije 354×255×33.5 mm, posledica velikog monitora i opreme koju računar poseduje.

Performanse N601 nisu najbitniji adut ovog računara – pretpostavlja se da će ovaj multimedijalni centar uglavnom raditi na struju, dok je baterija stoički izdržala dva sata punog opterećenja. Iako zvanično mobilno rešenje, Gigabyte‑ov notebook više podseća na neku desktop replacement. Cena još nije poznata, ali ne očekujemo da ovako opremljen računar bude jeftin.

Korisne adrese:

Gigabyte
http://www.gigabyte.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #107
preview
Sila uzvraća udarac
Uroš RadulovićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter