GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #105 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Canyon i Prestigio na Kipru
Branko Maksimović
U ugodnom mediteranskom ambijentu upoznali smo neke od strateških planova kompanije Canyon, a događaj je obeležilo i prisustvo najvažnijih partnera: ATI, Intel i Hitachi GST.
- PC #105 (Novembar 2004)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Canyon i Prestigio na Kipru

Konferencije za novinare su prilika za informisanje i stvaranje poslovnih veza, a ako uspete i dobro da se provedete, znači da ste dobro organizovali svoje vreme. Prva velika konferencija za novinare kojoj sam prisustvovao možda je začetnik novog trenda, događaj koji vam omogućava da se zabavite i odmorite, sagledavajući "uzgred" neke IT trendove. Kompanija Asbis, distributer Canyon i Prestigio, izabrala je lokaciju koja će biti egzotična i prijatna za boravak, a opet ne previše udaljena. Grad Limasol na južnoj obali Kipra i hotel Four Seasons, koji se smatra jednim od najluksuznijih na Mediteranu, omogućio je da čitav događaj dobije i epitet "magičan".

Šta ko planira?

Do Larnake smo odleteli 23. septembra, sa usputnim sletanjem u Atinu, gde me je fascinirao lokalni aerodrom, a u hotelu smo bili dvadesetak minuta (pedesetak pređenih kilometara, posebno naručenim taksi vozilom). Iako je bilo kasno, sam enterijer hotela, opremljenost apartmana, TV-on-demand (sa brzim linkom ka Mreži i PlayStation 2 konzolom) i mini-bar su me brzo razbudili. Nekoliko sati kasnije došlo je vreme za uvodnu reč, koju je držao Geert van Dijk, managing director kompanije Canyon Technology, nekada zaposlen u tajvanskom Chaintech-u (kao i mnoge njegove kolege iz Prestigio-a). Saznali smo da je ovo prvi sličan događaj koji Canyon organizuje u u Evropi, ali i neke od strateških planova kompanije. Iako je kompletna organizacija prepuštena njihovom multinacionalnom distributeru - Asbis-u, događaj je obeležilo i prisustvo najvažnijih partnera: ATI, Intel i Hitachi GST.

Prezentacija koju je održao ATI-jev Head of PR, Chris Hook bila je vrlo ubedljiva, a u tom trenutku je i razjašnjena afera oko navodno nedosledne implementacije PCI-X magistrale kod Radeon kartica, o kojoj su, direktno sa Kipra, izveštavali najveći svetski sajtovi. Nakon ove prezentacije, manje grupe novinara su bile dodeljene PR-ovima i marketing menadžerima, pa smo tako bili u prilici da bliže porazgovaramo sa predstavnicima kompanija Canyon i Prestigio. Razgovarali smo o distribuciji, proizvodima, trendovima, planovima kompanija i marketingu. Zanimalo nas je ko proizvodi panele za njihove monitore, kako i na koji način se osmišljaju i pozicioniraju na tržištu uređaji kao što su flash diskovi, MP3 plejeri, mrežna oprema, ali i notebook računari.

U holu ispred kristalne sale bili su izloženi TFT i plazma monitori / TV prijemnici kao i notebook računari, dok je sama sala uz nas ugostila i ostale proizvode. Vredelo je videti najnoviji Radeon X800 sa Canyon logotipom i saznati da Prestigio nudi samo male, "seksi" i lagane notebook računare. Posle pauze, novinari su oduševljenje ruskim promoterkama pokazali vatromet blicevima, a one su se odužile tokom aktivnosti na plaži - ronjenje, vožnja jet-ski motora, parasailing i sailing. Dok je u Srbiji neumorno padala kiša a temperatura se kretala oko 10 stepeni, nebo iznad Kipra nije imalo nijednog oblaka, uz vreo vazduh (35 stepeni) i more toliko toplo da je bilo teško osvežiti se. Iste večeri domaćini su priredili sjajan i raznovrstan roštilj, koji se pretvorio u koktel-žurku. Provod je bio zagarantovan i u jednoj od diskoteka, gde je to veče (da li sasvim slučajno?) pevala ukrainska zvezda Ruslana.

Drugi radni dan počeo je prezentacijom g. Viktora Lukjanova, koji je pričao o nastupu kompanije Prestigio, a ubrzo zatim smo čuli živahne prezentacije koje su se bavile monitorima (Viktor Primak) i notebook računarima (Konstantin Smirnov). Nakon pauze, čuli smo i prezentaciju korporacije Intel (Tomas Agostino), dok je planove kompanije Hitachi izložio g. Richard Andrews. Popodne je, kao i prethodnog dana, bilo rezervisano za odmor i rekreaciju - vožnje koje se obično papreno naplaćuju (jet-ski, sailing...), bile su besplatne kao i gledanje holivudskih hitova u sobi. Oni koji su imali sreće uspeli su i malo da zaplivaju sa delfinima. Put iznenađenja, koji je usledio, odveo nas je u srce kiparskog ostrva, u jednu od najčuvenijih fabrika vina, gde smo bili učesnici degustacije. Nakon večere, koja je bila održana u poznatoj taverni u istom selu, otišli smo u karaoke-bar, gde smo, nakon dosta koktela i otpevanih pesama, dočekali jutro.

Proces vraćanja u realnost, počeo je kada smo ATR-72 klipnim avionom napustili grčko poluostrvo. Obradovala me je činjenica da dve mlade, ali snažne i perspektivne kompanije, žele da organizuju sličan event i naredne godine. Ubeđen sam da i kolege koje sam tamo upoznao žele da se događaj koji je, pored svega nabrojanog, obeležila i fantastična atmosfera.

SLEDEĆI TEKST U PC #105
preview
Uspomena iz HP-a
Voja GašićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter