GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #105 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Tabla bez sunđera
Aleksandar Veljković
Elektronske demonstracione table unose pravu revoluciju u učionice. Kakve su prednosti Copyboard i Interactive Whiteboard firme PLUS Vision nad kredom i sunđerom? Ima li nedostataka?
- PC #105 (Novembar 2004)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Tabla bez sunđera

Verovatno je san svakog školarca da ne prepisuje sadržaj predavanja sa table, već da se sve što profesor zapiše automatski nađe u njegovoj svesci. Često se taj „problem“ rešava fotokopiranjem beleški najpedantnijeg đaka u razredu, ali da li je era digitalnih tehnologija donela i neko elegantnije rešenje?

Prednosti elektronskog zapisivanja sadržaja predavanja su očigledne: slušalac je u mogućnosti da se koncentriše na predavača, bez potrebe da hvata beleške. Time će više bitnih detalja zapamtiti tokom samog predavanja, znajući da će elektronska kopija tekstualnih i grafičkih sadržaja predavanja sadržati egzaktnu verziju onoga što je bilo ispisano na tabli. Ovakav pristup je koristan u obrazovnim ustanovama, ali i na poslovnim prezentacijama.

Na osmišljavanju strategije elektronskih tabli već više godina rade inženjeri japanske kompanije PLUS Vision, što je do danas iznedrilo nekoliko generacija proizvoda koji se dele na dve osnovne klase. Copyboard omogućava da sadržaji ispisani na tabli budu preneti u internu ili memoriju računara, odnosno odštampani na printeru. Druga je Interactive Whiteboard, napredniji oblik koji omogućava punu interaktivnost, u kojoj predavač putem specijalnih olovki može ne samo da dopunjava, već praktično i da upravlja prezentacijom koja se pušta preko projektora sa PC računara. Pogledajmo detaljnije kakve mogućnosti nude ove dve vrste elektronskih demonstracionih tabli.

M i BF‑040 serije

PLUS BF‑040 se proizvodi u dve verzije, SCP i WCP, koje se razlikuju po površini table za pisanje. Oba modela imaju postolje sa točkićima (dakle, lako se mogu pomerati), na koje može da se postavi i štampač. Dimenzije korisne površine kod SCP modela su 920×1300 mm, a kod WCP 920×1800 mm. Oba poseduju po dva panela koja se smenjuju sistemom beskonačne trake, a skeniranje sadržaja obavlja CCD optički senzor montiran u vrhu table. Senzor raspoznaje četiri boje: crnu, crvenu, plavu i zelenu, a za pisanje po tabli koriste se specijalni markeri u odgovarajućim bojama koji se dobijaju u kompletu.

Veza sa štampačem ili PC‑jem ostvaruje se preko paralelnog interfejsa. BF‑040 modeli kompatibilni su sa HP inkjet štampačima koji podržavaju PCL3 komunikacioni protokol, a proizvođač preporučuje modele 970Cse/xi, 895 Cse/xi, 880C, 882C, 830C, 832C, 810C ili 812C. Ukoliko odlučite da umesto na štampač sadržaje table prenosite na PC, treba da instalirate TWAIN drajver za ovu vrstu uređaja, koji dobijate u paketu sa tablom. Tako prenete slike možete snimiti u bilo kom grafičkom formatu ili ih kasnije procesirati OCR softverom.

M serija tabli razlikuje se o BF‑040 serije po tome što poseduje internu memoriju za pohranjivanje sadržaja skeniranih sa table, kao i ležište za CF memorijske kartice na koje se ti sadržaji mogu prebaciti. U M seriji za sada postoje tri modela: M‑5, M‑10S i M‑10W. M‑5 je najkompaktnija i po ceni najpristupačnija: korisna površina iznosi 578×978 mm, čitava tabla teška je samo 12,5 kg, a može se okačiti na zid ili montirati u sopstveno postolje sa točkićima, bilo u horizontalnom ili vertikalnom položaju.

Grafički format u kome ove table snimaju sadržaje je TIFF ili PNG, od kojih je ovaj potonji naročito pogodan jer je sistemski podržan od strane Internet Explorer‑a. M5 za skeniranje koristi fluorescentnu lampu sa hladnom katodom, što joj značajno produžava radni vek, aproksimirajući ga na 10 godina. Pri tom ne podrazumeva nikakvu proceduru periodičnog održavanja. Komande na tabli su veoma jednostavne i svode se na četiri tastera; prostim pritiskom na Memory trenutni sadržaj se pohranjuje u memoriju. Kada PC putem USB kabla povežete sa M‑5 tablom, sadržaj interne memorije biće automatski prepoznat kao drajv i moći ćete njegove sadržaje da prebacite jednostavno kao sa bilo kog memorijskog medija.

Modeli M‑10S i M‑10W razlikuju se od M‑5 po veličini. Sa dimenzijama panela od 920×1300 i 920×1800 mm i masom od 36, odnosno 40 kg, primereniji su većim prostorima, gde je za uspeh prezentacije bitno da sadržaji budu ispisani krupnije, kako bi se postigla dobra čitljivost.

Pointech – nove mogućnosti

(kliknite za veću sliku)

Pointech je nova generacija demonstracionih tabli, nazvana interactive whiteboard. Da bi se iskoristio pun potencijal ove tehnologije, tablu treba povezati u integrisan sistem sa PC‑jem i projektorom (serijska i PS/2 veza). Sadržaji koje upisujete specijalnim markerom (koji dobijate uz tablu) uz pomoć sistema ultrazvučnih i infracrvenih senzora istog trenutka se pojavljuju i na ekranu PC‑ja koji je povezan sa tablom. Marker možete koristiti i za navigaciju tokom prezentacija, praktično sa svim funkcijama klasičnog miša, „klikćući“ po tabli.

Sastavni deo Pointech sistema je softver za pripremu prezentacija i programiranje funkcija određenih površina ekrana (odnosno table) u različitim fazama prezentacije. Da bi efekat prezentacije bio još snažniji, možete dokupiti BoardCast softver koji beleži zvuk i integriše ga u celinu sa slikom, nudeći kompletnu multimedijalnu informaciju. Praktično se čitav tok predavanja može snimiti u realnom vremenu i kasnije puštati kao pokretna slika sa zvukom, što znači da polaznici predavanje u integralnom obliku mogu da odslušaju koliko god puta im je potrebno kako bi savladali materiju. Boardcast otvara i druge mogućnosti, kao što je distribuiranje predavanja putem Interneta u RealMedia formatu. Pointech omogućava i video-konferencije koje se oslanjaju na Netmeeting – dovoljno je da jedan od učesnika ima instaliran Pointech softver da bi svi mogli da prate prezentaciju.

Pointech tabla montira se na zid, a dimenzije samog panela su 1.700×1.170 mm. Opciono se može dokupiti postolje, za slučaj da nemate mogućnosti za zidnu montažu. Uz Pointech tablu dobijate četiri markera (crni, plavi, crveni i zeleni), brisač, serijski kabl, kao i USB adapter. U sastavu paketa dolazi i Pointech Control Panel, dodatak koji se montira na samu radnu površinu, daje predavaču obilje dodatnih funkcija bez posezanja za PC tastaturom i figurira kao kalkulator. Osim BoardCast softvera, može se dokupiti i softver za prepoznavanje rukopisa.

Mnoge obrazovne institucije u svetu, a naročito u Japanu, prihvatile su Pointech sistem kao efikasno nastavno sredstvo. Primera ima čak i u našoj zemlji, gde je firma MasterClass, zastupnik Plus korporacije za područje SCG, na Fakultetu političkih nauka projektovala i realizovala dve Pointech učionice. Imajući u vidu nesumnjive prednosti, cena od 1.000 do 1.500 evra za ovakav sistem nije previsoka. Vreme koje dolazi svakako će doneti neke revolucionarne pomake u elektronskoj obradi bilo edukativnih ili poslovnih prezentacija, a put koji je Plus Vision zacrtao sa svojim Copy Board i Interactive Whiteboard sistemima predstavlja odlučan korak u tom smeru.

Korisne adrese:

Masterclass
Milana Rakića 35, Beograd
tel: 011/2413-055

SLEDEĆI TEKST U PC #105
preview
Microsoft Auto Route 2005
Peđa LalevićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter