GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #92 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Snaga sa primesom nostalgije
Dragan Grbić
Nakon susreta sa najnovijom verzijom paketa Corel WordPerfect Office 11, probudila su se neka sećanja. Nostalgični korisnici računara lako bi mogli da pronađu argumente za povratak starim favoritima...
- PC #92 (Septembar 2003)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Snaga sa primesom nostalgije

Odavno nisam ni video, a kamoli koristio neke programe iz najranije faze mog rada na PC platformi. Windows nas je okupirao uraganskom snagom, a da to praktično nismo ni primetili, osim što smo morali da obezbedimo sebi „malo“ jače računare da bismo radili iste poslove kao na DOS platformi. Da ne budem nakraj srca: još u vreme Windows-a 3.11, pridružio sam se proceni mnogih da neće proći mnogo dok ta platforma ne prevlada komandnu liniju DOS-a. Pojavile su se strategije koje su se kasnije pokazale uspešnim, pa se vreme uloženo u upoznavanje Microsoft Office-a 4.3 pokazalo kao dobra investicija. Baš negde u to vreme poslednji put sam razmišljao o opciji izbora tek formiranog paketa programa u kome se nalazila i prva Windows verzija jednog od meni najdražih programa. Te davne dileme setio sam se nedavno, prilikom testiranja novog paketa za poslovnu primenu.

Prevazilaženje problema

Tih godina, mnogi proizvođači nisu dobro procenili značaj Windows platforme; istina, tome je pomalo „pomogao“ i sam Microsoft, koristeći prednost boljeg poznavanja „kućnog“ operativnog sistema da pobegne konkurenciji. U času objavljivanja poslednje 16-bitne verzije Microsoft Office-a, dominacija Lotus-a na polju spreadsheet tržišta već je bila narušena.

I WordPerfect je prilično zaostao sa izuzetno uspešnim, ali anahronim tekst-procesorom. Windows verzije popularnih programa nisu bile uspešne kao njihovi DOS prethodnici: WordPerfect je bio šampion „pucanja“, Lotus 1-2-3 i Borland-ov Paradox nisu se mogli podičiti valjanim performansama, a radna površina Windows verzije programa Quattro Pro je izgledala kao da je pravljena za dečji vrtić. Šteta koju su proizvođači sami sebi naneli zbog nedostajućeg interesovanja da bolje podrže Windows platformu bila je velika.

U času prelaska na 32-bitne platforme odnos snaga je definitivno izmenjen. Microsoft Office je preuzeo apsolutnu dominaciju, postajući de facto standard za poslovne aplikacije. Nekad moćni konkurenti različito su se nosili sa problemom. Novell je otkupio od Borland-a Quattro Pro i Paradox, kao i čitavu firmu WordPerfect, i upustio se u borbu na polju poslovnih paketa, nudeći Novell WordPerfect Suite. Ali, pojava serverske platforme Windows NT 3.51, a potom i Windows NT 4 pokvarila je mnoge planove u Novell-u, narušivši primat Novell Netware-a na tržištu malih i srednjih mreža. Neko u Novell-u se setio da je to ipak prevashodno firma koja se bavi mrežnim, a ne korisničkim softverom, pa je razvoj paketa WordPerfect Suite „okačen o klin“. U poslednjem času, kada je već izgledalo da će razvoj biti zaustavljen, kanadska firma Corel otkupljuje ceo razvoj i produžava život nekad popularnim programima.

Corel je uložio znatan trud da popravi kvalitet pojedinačnih programa, a ponuđeno je i nekoliko paketa, od kojih je najveći sadržao čak 18 naslova! Nažalost, nedostajala je integracija između programa, izgubila se nit o strateškoj ciljnoj grupi, a krajnji rezultat iskazao se slabljenjem firme Corel na tržištu, koja je već imala problema sa konkurencijom i na polju grafičkog softvera. U času kada je razvoj paketa WordPerfect opet došao u pitanje, Microsoft je „uleteo“ u pomoć formiranjem strateškog partnerstva sa Corel-om. Strasti su smirene, razvoj doveden u ozbiljnije tokove, a učešće paketa Corel WordPerfect Office na tržištu, u verziji 2000, popravilo je status i otvorilo razne perspektive.

Draž očekivanja

(kliknite za veću sliku)

Tokom aprila 2003. na tržištu se pojavio Corel WordPerfect Office 11 (prethodne dve verzije nosile su oznake 2000 i 2002). Bili smo u prilici da ga vidimo i ispitamo, jer se zahvaljujući konceptu try & buy može preuzeti sa Interneta i koristiti 30 dana bez ograničenja. Uz neskrivenu znatiželju da proverimo kako neki naši davni favoriti izgledaju desetak godina kasnije, instalirali smo verziju paketa koja se zatekla na DVD-u u jednom stranom časopisu. Uz podršku promotivnih dokumenata od firme Extreme, ovlašćenog zastupnika za prodaju ovog paketa u našoj zemlji, upustili smo se u avanturu.

Ovoj varijanti paketa je, nažalost, nedostajala i najnovija verzija Paradox-a, programa za upravljanje bazama podataka. Naime, WordPerfect Office 11 postoji u tri varijante. Standard Edition počiva na glavnim programima WordPerfect (tekst-procesor), Quattro Pro (spreadsheet) i Presentations. Professional Edition sadrži još i Paradox (baze podataka). Jedina bitna razlika varijante Education Edition u odnosu na Professional (osim cene) jeste nedostajuća podrška za Visual Basic for Applications, što je pomalo čudno.

Nominalni preduslovi za instalaciju paketa su uobičajeni za današnje prilike: Windows 98 SE/2000 SP3/XP SP1 (podržan je i Windows NT 4 SP6a, ako je to nekome bitno). Minimum hardvera je Pentium na 166 MHz sa 64 MB RAM (preporučeno 128 MB), a zauzeće diska pri punoj instalaciji je oko 330 MB za Standard, odnosno oko 370 MB za Professional Edition. Ovde nije uračunat i podrazumevani prenos instalacionog sadržaja na disk (što će „pojesti“ još 180 MB u ovoj try & buy varijanti), ali to možete da izbrišete, uz rizik neudobnosti ukoliko se ukaže potreba za naknadnom rekonstrukcijom sadržaja. Za rad nekih komponenti sistema neophodno je prisustvo novije verzije Internet Explorer-a, kao i Microsoft Outlook – WordPerfect Office u svom sadržaju nema komponente koje sadrži ovaj Microsoft-ov program za upravljanje ličnim informacijama.

Instalacija protiče u uobičajenom maniru Windows Installer-a. Birajući kompletnu instalaciju detalj po detalj, samo sam stisnuo zube dozvolivši da se instalira nekoliko desetina novih fontova. Na kraju se ispostavilo da je u svima preostao poznati problem interpretacije dijakritičkih znakova, pa te fontove ne možete koristiti bezbedno na našem jeziku.

Prvi utisci

(kliknite za veću sliku)

Nakon instalacije, sistemska traka Windows-a dobila je pet novih plavo-belih ikona. Reč je o komponenti Desktop Application Director (DAD), koja kontroliše kolekciju prečica ka pojedinim programima i modulu PerfectExpert, koji sadrži kolekcije predložaka i šablona kao početne projekte. Uvid u glavni meni Windows-a otkriva, pored uobičajenih prečica ka glavnim programima, i bogatu ponudu raznih pomoćnih modula.

Za prvi utisak odmah izdvajamo jedan izuzetan modul, ne bez razloga – Corel Clipbook, zamenjuje tradicionalno siromašni Windows Clipboard. Mogućnosti ovog modula su izuzetne: možete otvoriti praktično neograničen broj odvojenih clipboard-a, a u svakom od njih postoji po 36 bafera u kojima se mogu čuvati formatiran tekst, slika ili zvučni isečak, i to iz bilo kog programa u Microsoft Windows-u! To čak i nije sve: omogućeno je da stupite u kontakt sa drugim korisnicima u mreži i da razmenjujete, pa čak i da zajednički popunjavate bafere u Clipbook-u.

Za automatizaciju u dokumentima obezbeđena su tri vida programiranja: WordPerfect i Quattro Pro i dalje imaju stare, lokalne sisteme za pisanje makroa; postoji namenski, univerzalni objektni jezik PerfectScript, a zahvaljujući starim licencama, Corel je u paket ugradio i Microsoft-ov Visual Basic for Applications. Doduše, VBA nije na raspolaganju u probnoj verziji; posle malo igranja sa raspoloživim makroima, pokazalo se da su to jednostavni jezici, ali primereni za uobičajene potrebe.

Mogućnosti Clipbook-a i sloboda biranja oblika makroa su vrlo ilustrativne da se pokaže pristup koji je očigledno vladao pri razvoju WordPerfect Office-a. Možete samo pretpostaviti kakav psihološki teret se nalazi pred kreatorima paketa koji pretenduje da se takmiči sa Microsoft Office-om. Iako je odnos ova dva paketa drastično povoljniji u korist Microsoft-a (nije tako samo kod nas), Corel-ov predstavnik u ovoj klasi softvera se ipak ne može smatrati „malim igračem“. Vreme lutanja je prošlo i sada je nužno obezbediti što veći broj jakih argumenata primenljivosti i lakoće korišćenja da bi se pariralo Word-u, Excel-u i ostaloj Microsoft-ovoj družini. U tome se, u velikoj meri, uspelo.

Balast godinama sticanih drugačijih navika u radu u MS Office-u nije mnogo smetao. Radna površina programa WP Office-a razvijena je na oblicima koji su posledica sopstvenog razvoja. Terminologija je donekle različita od one u MS Office-u, ali to nije problem, baš kao ni neka originalna rešenja u implementaciji funkcija programa.

I sistemi pomoći dobro odgovaraju današnjim normama: osim klasičnih indeksiranih datoteka pomoći, na raspolaganju su mnoga inteligentna pomagala u radu, a tu je i Perfect Expert Tutor Window, opciono okno na levoj strani koje vodi korisnika kroz posebne poslove.

U par navrata, dok sam namerno „mučio“ programe, doživljavao sam blokade, ali uz lak i brz oporavak sadržaja. Doduše, vreme automatskog backup-a u pozadini smanjio sam na minut, a u paketu funkcioniše Corel Application Recovery Manager (CARM), koji ne samo da uspešno oporavlja programe, nego i uredno beleži istoriju problema sa tehničkim detaljima. Da li je u par navrata problem izazvalo to što sam imao otvorena po tri programa MS Office-a i WordPerfect Office-a sa po nekoliko dokumenata, ne znam; ali, ukupno osam padova WP Office programa u toku prvog dana testiranja (pa nikad više) može da znači i to da je možda trebalo da restartujem sistem posle instalacije paketa, što nisam učinio.

Veteran obrade teksta

(kliknite za veću sliku)

Među dugogodišnjim korisnicima i danas postoje oni koji koriste legendarni (kažu – nikad prevaziđen) tekst-procesor WordPerfect 5.1. Tipični plavi ekran radne površine i nekoliko desetina specifičnih komandnih prečica čine ikonografiju od koje mnogi nisu ni mogli ni hteli da se odvoje. Ovaj obrazac je ostao toliko jak da još uvek mnogi tekst-procesori, među kojima je i MS Word, obezbeđuju opciju prikaza na plavoj pozadini i većinu starih prečica.

Ime celog paketa ne govori samo o najpopularnijem programu koji sadrži, nego i o frekvenciji upotrebe. Tekst-procesor je, po pravilu, nosilac paketa programa za poslovne primene, jer se obradom teksta bave praktično svi korisnici računara. WordPerfect je izdržao teške godine prelaska na Windows i uspravio se dostojno do stare slave. Sada je to dobar, konzistentan i moćan Windows program za razne zahvate u obradi teksta. Opis svih mogućnosti zahtevao bi prostor celog ovog članka (on to i zaslužuje), pa ćemo pomenuti samo neke posebno zapažene.

Iako je okno Reveal Codes u suštini još jedan anahroni element čiji značaj se izgubio u grafičkom okruženju, njegova primena u WordPerfect-u je opstala, kao veoma efektno rešenje za napredne korisnike. Ako želite da vladate najfinijim detaljima preloma teksta, uz pomoć otkrivenih kodova (neki će ih uporediti sa HTML tagovima...) otkrićete tačnu strukturu formata sadržaja i, eventualno, otkloniti problem.

Mehanizam RealTime Preview obezbeđuje zanimljivo ponašanje pri izboru neke opcije formatiranja: recimo, kako budete šetali po listi fontova, tako će selekcija privremeno primiti novi izgled, pa ćete na licu mesta izabrati ono što vam odgovara.

Za razliku od Word-ove funkcije Shrink to Fit kojoj možete pristupiti samo u prozoru Print Preview, WordPerfect obezbeđuje napredniju i uvek dostupnu operaciju sažimanja dokumenta na manji broj strana po imenu Make It Fit. U dijalogu koji se pri tom otvara možete odmah zahtevati željeni broj stranica, kao i opcije promene margina (svaka posebno), veličine fonta i prorede.

Napredna funkcija na koju su kreatori ponosni je Concordance tool — njome ćete lako napraviti indeks pojmova. Alatka, zapravo, pravi popis svih jedinstvenih reči u posebnom dokumentu, koji potom možete prečistiti pre nego što ga proglasite polazištem za formiranje indeksa. Naravno, alatka ne radi optimalno na srpskom zbog padežnih promena, ali ova alatka ipak čini rešenje mogućim uz malo ručnog rada.

Spisak formata koje WordPerfect može da otvori i snimi zaista je impozantan: osim formata raznih verzija matičnog programa, u popisu u dijalogu Save As pronaći ćete skoro sve verzije programa Word za DOS i Windows, Ami Pro, OfficeWriter, WordStar, XYWrite; naravno, i mnoge standardne ASCII/ANSI, HTML, XML i druge formate. Retko se sreće ovoliki spisak u nekom tekst-procesoru, ali ni to nije sve: standardnu ponudu čini i izvoz u generički PDF. Izgleda da će na kraju bez podrške ovom formatu preostati samo Microsoft, tvrdoglavo ignorišući standard za razmenu elektronskih dokumenata.

Šampion gabarita

(kliknite za veću sliku)

Iako sam, prešavši na Windows platformu, napustio Quattro Pro, zanimalo me je da vidim kako on danas izgleda. Čim sam otvorio program, gotovo po navici, proverio sam dimenzije radnog lista i doživeo mali šok: polazna radna sveska je imala 18.278 radnih listova, a svaki od njih po milion redova i 18.278 kolona! Impozantno: kako vam izgleda adresa poslednje ćelije takve radne sveske, koja glasi ZZZ:ZZZ1000000? Tek kasnije sam pronašao mogućnost da se ovaj gabarit smanji, ali to se nalazi u dijalogu Compatibility u sekciji podešavanja opcija programa. U prevodu, „višak“ se samo „blokira“ da ga ne biste upotrebili, pa kasnije imali problema u jednom od dvadesetak formata drugih programa, koje novi Quattro Pro podržava pri otvaranju i snimanju.

Osim „zastrašujućih“ dimenzija radnog lista, na osnovu kojih možemo govoriti o novim momentima u obradi podataka prenetih iz većih baza, mala šetnja po menijima radi uvida u ponudu alata pokazuje da je Quattro Pro 11 program „teške kategorije“. Recimo, spisak funkcija sadrži oko 500 odrednica detaljno klasifikovanih u 23 grupe. Osim toga što je Formula Composer primereno razvijen za pisanje i praćenje detalja razvoja funkcija, zanimljiva je opcija koja će rezultat tek formirane formule odmah prevesti u konstantu. Godinama naviknut na Excel do te mere da uopšte ne razmišljam o prefiksu formula, nisam isprva ni primetio da je Quattro Pro stoički podnosio i odmah ispravljao prefiks formule „=“ u znak „@“, kojim je počinjalo pisanje formula u prvim spreadsheet programima.

Konačno sam bio u prilici da ispitam mogućnosti renderovanja grafikona, za koje su mi mnogi tvrdili da radi mnogo bolje nego u Excel-u, ali neke ozbiljne prednosti nisam uočio. Više bih voleo da je Quattro Pro prepoznao opcije lokalizacije, pa da ne moram da prevodim Arial u Arial CE kako bih imao uredan ispis labela na grafikonima. Zauzvrat, ipak jedna lepa mogućnost koju Excel nema: klikom na F11 aktivni grafikon će se pokazati kao slajd na punom ekranu.

Kvalitet ovog programa iskazuje se i u mnogim drugim sitnicama: recimo, ovo je jedan od retkih spreadsheet programa koji omogućuju opoziv brisanja radnog lista; zapravo, autori glasno reklamiraju da možete da potegnete Undo posle doslovno bilo koje operacije. Napredni alati su uglavnom dati u vidu čarobnjaka koji pojednostavljuju korake. Postoje i „brze“ verzije nekih standardnih alata, poput QuickSubtotals, uz pomoć koje ćete vrlo brzo grupisati sortirane liste i dodati prikladne međuzbirove. Nemam mesta za nabrajanje svih mogućnosti napredne analize koje Quattro Pro obezbeđuje, a opšta ocena je da se oni koriste lakše nego u mnogim sličnim programima.

Lakoća prikazivanja

O programu Corel Presentations 11 ne bih trošio previše reči, pošto suština primene programa za izradu slajd-prezentacija ne leži u tehničkoj opremljenosti, nego u veštinama dizajniranja i sažetog iskazivanja ideja u obliku teza. Ukratko rečeno, ovaj program sadrži sve mogućnosti koje se mogu pred njega staviti. Rad sa strukturom prezentacije svodi se na optimalni izbor oblika slajda u paleti predložaka (layout), a kontrola izgleda pojedinog slajda ili svih istovremeno svodi se na izbor uređenja jednog od tri sloja slajda: u pozadini (background layer) uređuje se slika koja se pojavljuje na svim slajdovima, layout layer kontroliše formate naslova i teza, a slide layer je rezervisan za konkretni sadržaj.

Paleta predložaka, barem u probnoj verziji programa, nije bogata kao ona u PowerPoint-u, ali to je samo stvar količine: svakako možete „pozajmiti“ neku od tih pozadina, jer Presentations može da pročita (i snimi) slajdove u preko 30 poznatih formata. Ako treba da ponesete prezentaciju na računar koji možda nema prikladan program za emitovanje, primenićete komandu Show on the Go, koja će napraviti samostalnu EXE datoteku koja nije mnogo veća od prezentacije u osnovnom obliku. Međutim, kvalitet slajdova u toku testa nije bio primeren – slova su bila vrlo „reckava“.

Pikanterija kojom se hvale u Corel-u: ako želite da ozvučite svoju prezentaciju, ne morate koristiti samo „teški“ format WAV, nego se možete poslužiti i jednim od dva najpoznatija formata kompresovanog zvuka – WMA i MP3. Pošto je grafika važan element programa ove klase, bila je ovo prilika i da matična kuća ponudi nešto iz palete svoje osnovne oblasti delovanja: Presentations sadrži komponentu za editovanje bitmapiranih slika; nije to bogzna koliko moćan program, ali je prikladan za brze ispravke i primenu nekog posebnog efekta nad grafičkim elementom.

Ni pod kojim uslovima nisam uspeo da nateram Presentations da valjano prikazuje naša latinična slova, čak i kad sam koristio najobičnije fontove Arial i Verdana. Pri izvozu u format PPT, PowerPoint je valjano prikazao slajdove; ne znam da li sam napravio neki previd, ali ako posle pet minuta izgubljenih na pokušaj rešavanja nisam uspeo da eliminišem problem, neću za to optužiti svoju nesposobnost, nego program. Utešno je makar to što se ćirilica ispisuje ispravno, mada uz neispravnu promenu fontova.

Presuditi valjano

Nije jednostavno oceniti paket Corel WordPerfect Office, jer se u ovim momentima već poslovično nameće poređenje sa Microsoft Office-om. Realno, u njemu postoje barem dve vrhunske komponente, a to su WordPerfect i Quattro Pro. Najzad, i Presentations nije naivan program, ako izuzmemo taj jedan kritični problem (koji je verovatno rešiv).

Teško je staviti na vagu i činjenicu da je WordPerfect Office upadljivo jeftiniji od najjačeg takmaca, jer kao kontraargument može da se potegne činjenica da Microsoft Office sadrži mnogo veće mogućnosti, posebno na polju integracije i saradnje sa middleware softverom. Korisnici skromnih zahteva, opet, mogu da se upuste u raspravu o poređenju sa jeftinim i besplatnim programima. Ali, tako opet ne bismo daleko stigli, jer ako bi se ovoj priči dodao pogled na Paradox, WP Office ipak odskače ponudom od klase kojoj pripada, recimo, OpenOffice.Org.

Stari favoriti mnogih dugogodišnjih korisnika PC računara prebrodili su veliku krizu i danas su to moćni programi. Vrlo dobro znam da među čitaocima ovih redova ima i nostalgičnih bivših korisnika pomenutih programa, pa se usuđujem da tvrdim da Corel WordPerfect Office 11 može da posluži kao pogodan alat koji će spojiti vaše stare navike sa novim zahtevima u obradi poslovnih dokumenata.

Korisne adrese:

Extreme
http://www.extreme.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #92
preview
Elektronske banke
Boris Stanojević



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter