GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #75 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Centra 5073EX
Vladimir Cerić
Centra 5073EX je jeftina, a potpuno upotrebljiva igračka platforma, zasnovana na nForce integrisanom čipsetu. Kako je on uticao na performanse, ali i na cenu?
- PC #75 (Februar 2002)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Centra 5073EX

Jugodata Vision
(kliknite za veću sliku)

Jugodata Vision predstavlja zanimljivu kombinaciju jeftinih i skupih komponenti. Bazirana je na najnovijoj platformi za Intel-ov Pentium 4 – i845D čipsetu. Matična ploča iz pogona kompanije Zida Tomato, pokazala se kao stabilna i pouzdana. Pravo iznenađenje je čekalo u BIOS-u, gde se nalazi mnoštvo opcija (naročito za memorijske parametre).

Ugrađenih 512 MB DDR memorije sa Hynix čipovima dali su odlične rezultate, tik iza Asus-ove ploče koju smo testirali, tako da korisnici ne treba da očekuju zastoje u radu. To garantuje i ugrađeni CMD-ov RAID kontroler na koji su priključena dva Maxtor-a na 7.200 obrtaja, kapaciteta po 40 GB u stripe nizu, mada smo ipak očekivali bolje rezultate.

Sistem je u realnom radu pokazao zavidnu dinamičnost, između ostalog zahvaljujući procesoru koji radi na 1.7 GHz. Ugrađeni kuler se okreće malom brzinom, pa je računar dosta tih u radu. Primetili smo i prilično zagrevanje kompletnog kućišta, ali to nije promaklo ni serviserima u Jugodati, pa su ugradili dodatni ventilator.

Uz ovakav high-end sistem prirodno ide i grafička kartica visokih performansi, a u ovom slučaju to je Eagle nVidia GeForce3 sa ugrađenih 64 MB memorije i TV izlazom. Slika je dobra, a da bi se to moglo i uočiti tu je i kvalitetan TFT monitor. Samsung 151s spada u bolje 15“ modele na našem tržištu, a njegova cena je atraktivna; jedina je šteta što ostaje neiskorišćen DVI izlaz na grafičkoj kartici. Kvalitetni Microsoft-ovi periferijski uređaji olakšavaju rad, naročito optički miš, dok komunikaciju sa svetom obezbeđuje US Robotics 56k modem.

Multimedijalna strana ove mašine je posebna priča. Osim Samsung-ovih CD uređaja (24x pisač i 16/40x DVD), na ploču je ugrađena CMI petokanalna zvučna kartica, a zvuk emituju Altec Lansing AVS300 zvučnici. Od nestandardnih uređaja tu je odlična miroVIDEO PCTV Pro kartica u punom pakovanju, u kojem stiže i gomila kvalitetnog softvera za kućnu video montažu. Osim daljinskog upravljača, ona ima i FM tjuner.

Za potpuni „NASA komunikacioni centar“, kako je to okarakterisao jedan od naših urednika, uz konfiguraciju dolaze slušalice, mikrofon i, verovali ili ne, čak dve kamere. Jedna je Logitech-ov Quick Cam, a druga je poseban poklon svim kupcima Vision računara – BarbieCam.

Instaliran je licencirani Windows Me, a na hard disku su instalirani svi programi koji dolaze uz ugrađeni hardver. Tako korisnik, osim pravilno instaliranog i podešenog operativnog sistema, dobija mašinu spremnu za punu upotrebu odmah po priključivanju. „Rezanje“ diskova, gledanje DVD filmova i komunikacija uz Web kameru ne zahtevaju nikakve dodatne intervencije. Za one koje ugrađeni softver ne zadovoljava, uz konfiguraciju stiže i disk sa odabranim, ažurnim shareware programima.

Za slučaj „havarije“, Jugodatini serviseri su predvideli nešto više od System Restore mehanizma ugrađenog u Windows Me. Na posebnoj particiji se nalazi ghost image potpuno ispravnog i sveže instaliranog sistema, tako da se on uvek lako i brzo može vratiti u prvobitno stanje, naravno uz gubitak korisničkih podataka sa sistemske particije. Ako to nije dovoljno, uz računar dobijate kupon za besplatnu servisersku intervenciju, a u paketu je i pretplata na SezamPro, uz uredno podešene dial-up konekcije.

Iako to nismo zahtevali, iz Jugodate su nam dostavili poseban dokument namenjen finalnoj kontroli sklapanja mašine u njihovom servisu. U njemu se detaljno navode sve opcije koje su bitne za pravilno funkcionisanje mašine i proverava njihovo stanje pre isporuke konfiguracije kupcu. Uvidom u podešavanja sistema i funkcionalnost hardvera i međusobnu povezanost, može se potvrditi da su podaci u dokumentu precizni.

Osim brzine i dobrog rada, ovoga puta su nam iz Jugodate ponudili i neke dodatne pogodnosti koje ovu konfiguraciju izdižu na poseban nivo. Iako ne obuhvata egzotičan hardver, ona se izdvaja beskompromisnom funkcionalnošću dodatno podvučenom licenciranim operativnim sistemom. Nadamo se da će ovo biti dobar primer, a što se tiče cene... pa, kvalitet se uvek plaća.

Korisne adrese:

Jugodata
Bulevar Kralja Aleksandra I 326
tel: 011/3087-007
http://www.jugodata.com

SLEDEĆI TEKST U PC #75
preview
Brzo, brže, gigabit
Pavle PekovićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter