GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #71 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Windows XP Professional
Vlada Ćalić
U iščekivanju 25. oktobra, kada će se XP i zvanično pojaviti na tržištu, detaljno smo analizirali Windows XP Professional, za koga sa pravom kažu da predstavlja najveći kvantni skok Windows-a još od verzije 95.
- PC #71 (Oktobar 2001)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Windows XP Professional

(kliknite za veću sliku)

Verzija XP verovatno predstavlja najvažniju promenu u čitavoj evoluciji Windows-a. Sa pojavom XP-a, hibridni 16/32-bitni Windows 9x odlazi u zasluženu penziju - od sada će sve verzije Windows-a biti zasnovane na istom kernelu, samo će biti drugačije optimizovane u zavisnosti od ciljnog tržišta. Tako će naslednik Windows-a 9x/Me biti Windows XP Home Edition, dok XP Professional zamenjuje dosadašnji Windows NT Workstation i Windows 2000 Professional. Razlike između "kućnog" i profesionalnog izdanja su minimalne i svode se na nešto drugačija osnovna podešavanja, uz dodatne mogućnost Professional izdanja. Te dodatne mogućnosti uključuju administrativne alate za poslovno mrežno okruženje, koji kod Home izdanja nemaju preteranog smisla, mogućnost pristupa sa udaljenih računara, te podršku za enkripciju u okviru NTFS-a.

Instalacija

(kliknite za veću sliku)

Hardverski zahtevi XP-a nisu uvećani u odnosu na Windows 2000. Kao minimum se navodi Pentium II na 300 MHz, 128 MB RAM-a, 2 GB prostora na disku, grafički adapter sposoban da prikaže barem 16-bitnu paletu boja, te SVGA plug and play monitor. Iako teorijski nisu obavezni, CD/DVD, zvučna karta i pristup Internetu su realno neophodni za rad sa XP-om.

Proces instalacije je najjednostavniji u čitavoj istoriji Windows-a: od korisnika se zahteva odgovor na nekoliko standardnih pitanja, dok se o svemu ostalom brine instalaciona procedura. Nadogradnja postojećeg operativnog sistema predstavlja tek nešto komplikovanije iskustvo. Na instalacionom CD-u postoji čarobnjak koji proverava hardversku konfiguraciju i instalirani softver i ukazuje na eventualne potrebe za upgrade-om komponenti. Pre nego što počne sa radom, čarobnjak će proveriti da li na Microsoft-ovom sajtu postoji novija verzija - Microsoft redovno ažurira ovu proceduru. Treba istaći i činjenicu da nije moguć direktan upgrade sa Windows-a 95 ili NT 3.5x koji se očito smatraju zastarelim.

(kliknite za veću sliku)

Uz priču o instalaciji se nadovezije i najkontraverznija tema u vezi sa XP-om - aktivacija. Do sada je Windows prilikom instalacije tražio da unesete validan serijski broj, ali je sada, u nameri da spreči pirateriju i nelegalno kopiranje, Microsoft otišao nekoliko koraka dalje. Prilikom instalacije sistem će proveriti serijske brojeve (do) 10 različitih hardverskih komponenti i na osnovu njih kreirati jedinstveni kod vašeg sistema. Na osnovu tog koda biće vam dodeljen aktivacioni kod koji će vašu kopiju Windows-a XP učiniti funkcionalnom.

(kliknite za veću sliku)

Ukoliko aktivaciju obavljate preko Interneta, proces teče automatski a ako nemate pristup Mreži, moraćete da zovete obližnji Microsoft-ov centar. Bez aktiviranja, sistem će raditi 30 dana, nakon čega će jedina operacija na koju će pristati biti upravo aktivacija. Ako promenite više od pet komponenti sistema, moraćete da reaktivirate XP, što se već ne može učiniti automatski - moraćete da zovete Microsoft, objasnite situaciju i zatražite novi aktivacioni broj.

Za detaljan prikaz novog izgleda XP-a, Windows Explorer-a, analizu kompatibilnosti (posebno u oblasti multimedije) i drajvera, rada u mreži i pristupa Internetu, pogledajte oktobarski broj časopisa "PC".

SLEDEĆI TEKST U PC #71
preview
Komponente budućnosti
Đorđe Grujić
BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter