GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #71 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
FS Lifebook
Dejan Ristanović
Fujitsu Siemens B Lifebook je idealan subnotebook uz koga čak i nećete izgubiti mnogo mogućnosti "pravog" PC-ja.
- PC #71 (Oktobar 2001)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

FS Lifebook

Odavno nismo imali na testu ovako mali subnotebook. Srebrno kućište deluje ne samo elegantno, nego i ozbiljno, a dimenzije 308×273×39.5 mm i masa od 2.7 kg znače da će vas računar pratiti ma gde pošli. Po podizanju poklopca ugledaćete tastaturu sa dirkama pune veličine, trackpoint sa dva tastera, TFT ekran i, pored njega, prvo iznenađenje – olovku!

Tajne ekrana

Ekrane osetljive na dodir i „olovke“ kojima se po njima „piše“ vezujemo za palmtop računare, ali Lifebook pokazuje da ovakav mehanizam nalazi mesto i na notebook-u. Korišćenje olovke je često brže od rada sa touchpad-om ili trackpoint-om, naročito kada računar stoji na stabilnoj površini. S druge strane, olovka zahteva da je negde spuštate i da pomerate ruke sa tastature. Uz Lifebook ste sigurni bez obzira na ukus i potrebe: imate i olovku i trackpoint, pa kako vam je kada zgodnije... Verovatno ćete trackpoint koristiti u Office programima, gde dosta kucate, a olovku kada surfujete Web-om.

Osetljivost na dodir nije negativno uticala na karakteristike Lifebook-ovog ekrana. Slika je oštra i stabilna, sitna slova se lepo vide, a osvetljenost je snažna i ravnomerna, što možda ne pogoduje dužem „životu“ baterije. Rezolucija ekrana je 800×600, što je i realni vrh onoga što se može očekivati od displeja dijagonale 10.4“. Obezbeđen je rad u True Color režimu (boje su malo bleđe nego što bismo želeli) ali i virtuelni mod 1.024×768 pa čak i 1.600×1.200, s tim što je ekran tada samo prozor na znatno veću radnu površinu. Grafički adapter ATI RAGE Mobility dolazi do punog izražaja kada računar povežete sa spoljnim monitorom, projektorom ili čak televizorom.

Lifebook je, s obzirom na dimenzije, začuđujuće spreman za ekspanziju. Na njemu vidite IrDA prozorčić, dva USB porta, priključak za eksterni mikrofon i slušalice (u računar su već ugrađeni minijaturni zvučnici i odgovarajući mikrofon), džek za eksterni monitor i dva PC Card slota, koja će verovatno ostati prazna jer su u kućište ugrađeni Lucent 56K modem i 10/100 Mps mrežni adapter. Ako vam je potrebno više uređaja, možete da priključite port replicator koji dobijate u paketu: na njemu su serijski i paralelni interfejs, dodatni USB portovi, PS/2 priključak i konektor za vezu sa eksternim flopijem koga takođe dobijate. Dve manje zamerke: šteta je što flopi ne može da se priključi bez port replicator-a (moraćete da nosite dodatnih 300 grama da biste pravili backup), a nedostaje i CD koji ćete morati da dokupite kako bi računar imao smisla.

Lifebook iskustva

Tehničke karakteristike ovog mališe mogli bismo opisati samo jednom rečju: dovoljne. Njegov Celeron koji radi na 500 MHz, 128 MB RAM-a i disk od 10 GB možda ne deluju naročito u poređenju sa stonim računarom, ali su sasvim dovoljni za rad u poslovnim programima, razmenu e-mail-a i pristup Internetu. Softver je prilagođen hardveru: dobijate licencirani Windows 2000 Prof, Word 2000, Microsoft Works i bateriju Fujitsu Siemens i PD/SW programa. Možete, naravno, doplatiti za kompletan Office i instalirati ostali softver koji koristite. Svi parametri računara bili su pažljivo podešeni i optimizovani, pa je sa njim bilo pravo zadovoljstvo raditi.

Izvestan problem ipak je predstavljala tastatura – hod tastera je kratak, ali to se i očekuje od subnotebook-a; neprijatnost nas je sačekala na drugom mestu. Tasteri sa slovima su normalne veličine, ali su srednje zagrade i drugi specijalni znaci značajno smanjeni i neobično raspoređeni. To ne smeta dok ih koristite kao specijalne znake, ali kada ih posmatrate kao YU slova, stvari postaju neprijatnije – potrebno je vreme za navikavanje, a pravićete i više slovnih grešaka nego obično. Da završimo sa zamerkama: baterija je nakon punjenja pokazala da imamo na raspolaganju dva sata, ali su ta dva sata nekako proletela – već posle 50 minuta počela su upozorenja, tako da je za završetak ovog teksta trebalo prošetati do štekera. Možda bi vredelo probati sa drugim primerkom baterije.

U paketu smo našli originalne CD-ove sa softverom, dve knjige (glavnina dokumentacije je u elektronskoj formi) i „magičnu vrećicu“ sa telefonskim konektorima prilagođenim raznim standardima. Uz sve pohvale ljudskoj domišljatosti, u vrećici nismo našli „trozubi“ džek koji bi odgovarao našim starijim telefonima, ali je dobro znati da na putu po Švedskoj ili Norveškoj ne bismo imali problema sa priključenjem modema.

Sve u svemu, još od vremena kada smo testirali Sony VAIO nismo imali zadovoljstvo da se družimo sa ovako malim i moćnim računarom, a u međuvremenu je tehnika napredovala prema bržim procesorima i boljim ekranima. Ako volite mali PC i spremni ste da ga platite 4.500 DEM, Fujitsu Siemens Lifebook iz serije B (model koji smo prikazali), E (sličan računar sa Pentium-om III) ili S (nešto veći notebook sa ugrađenim CD-om) predstavlja odlično rešenje!

Korisne adrese:

Comtrade
http://www.comtradeshop.com

SLEDEĆI TEKST U PC #71
preview
Gigaherci za mase
Aleksandar VeljkovićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter