GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #68 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Dilektra Maturant
Aleksandar Veljković
Svi bismo voleli da imamo što kvalitetniji i moćniji PC računar, ali većina potencijalnih korisnika suočava se sa surovom činjenicom da se, usled ograničenog budžeta, mora napraviti kompromis. "Dilektra" je uspostavila dobru ravnotežu i tako je nastala konfiguracija Maturant.
- PC #68 (Jun 2001)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Dilektra Maturant

Svi bismo voleli da imamo što kvalitetniji i moćniji personalni računar, budžet zahteva određene kompromise. Možda predstavljanje vrhunskih konfiguracija ima pozitivan efekat na imidž pojedinih firmi, ali to nije ono što se masovno kupuje. Spustimo li se u realnost, uočavamo da PC konfiguracije u najjeftinijoj klasi (do 1000 DEM u dinarskoj protivvrednosti) čine veliku većinu prodatih računara, a u tom domenu leže i najopasnije zamke. „Dilektra“ se odvažila da nastupi u ovoj vrlo izazovnoj kategoriji sopstvenom konfiguracijom koja nosi simboličan naziv „Maturant“.

Pošavši od pretpostavke da korisnici visoko vrednuju računar u ovoj kategoriji koji nije baziran na integrisanoj ploči, inženjeri „Dilektre“ odlučili su da kupcima ponude sistem spreman za nadogradnju. Kao osnova je poslužila matična ploča anonimnog proizvođača bazirana na VIA 693a setu čipova. Za proširenje su na raspolaganju četiri PCI i dva ISA slota; popunjena je jedna od tri memorijske banke.

Sistem pokreće Celeron procesor pri taktu od 533 MHz i sistemskoj magistrali od 66 MHz, a u osnovnoj varijanti računar poseduje i 64 MB memorije. Grafička kartica je Innovision TNT sa 8 MB, a za komunikaciju sa Internetom je zadužen Lucent 56k modem. Hard disk od 20 GB iz Quantum lct 20 serije nudi i više prostora nego što bi moglo zatrebati korisnicima ovakvog računara, a tu je i 52x LG CD.

Računar je spakovan u Eurocase, jeftino MidiATX kućište dopunjeno maskom koja prilično lepo izgleda. Tastatura je iz ekonomske klase, dok A4 Tech miš sa scroll točkićem nudi nešto viši komfor, naročito za Internet. U osnovni paket su uključeni i Jazz zvučnici, dok Creative SB 128 zvučni integrisan na ploči dopunjava audio podsistem.

Rezultati brzinskih testova pokazuju da ploča koja ne spada u klasu „integrisanih“ ne mora nužno donositi prednost, jer moderne integrisane ploče bazirane na SIS 63x/73x familijama čipova ipak uspevaju da ponude više od VIA 693a seta. Grafička kartica bazirana na TNT čipu prve generacije zaostaje za modernijim integrisanim čipsetovima. Insistirajući na procentima verovatno promašujemo poentu, jer je korisnicima ove kategorije računara znatno važniji parametar stabilnost u radu. Na tom polju „Dilektra Maturant“ zadovoljava standarde, a činjenica da matična ploča poseduje opcije za nadzor temperaturnih i drugih parametara, predstavlja dodatni faktor sigurnosti.

U svakom slučaju, 790 DEM (cena je bez monitora) nije previsoka cena za ovako opremljen računar, mada se plašimo da pored izuzetno jake konkurencije u toj klasi (gde se često za manje novca može dobiti jači procesor) put ka afirmaciji neće biti lak. „Dilektra“ svojim kupcima nudi i razne monitore iz Samsung prodajnog programa, a onima kojima je nov monitor skup, na raspolaganju je i širok izbor polovnih (fabrički repariranih) IBM, Compaq i drugih monitora po vrlo povoljnim cenama, uz garanciju od šest meseci.

Korisne adrese:

Dilektra
Otona Župančića 1, Beograd
tel: 011/671-554, 671-369

SLEDEĆI TEKST U PC #68
nopreview
OLC Photo 2001 Pro
Aleksandar Veljković
BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter