GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #68 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Comtrade dani
Milan Bašić
U nedostatku prave sajamske manifestacije, izložbe u salama beogradskih hotela postale su mesto gde se široka publika može da upozna sa najnovijim proizvodima redomiranih firmi. Comtrade je imao šta da pokaže...
- PC #68 (Jun 2001)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Comtrade dani

Posle dve godine, Comtrade Computer Show se vratio u punom svetlu. Tokom pet dana dve najveće sale hotela „Interkontinental“ ugostile su brojnu publiku koja je imala priliku na jednom mestu da vidi celokupan distributerski program ove firme. Bilo je tu za svakoga ponešto – od mobilnih telefona do vrhunskih notebook računara na kojima je pisalo Hewlett-Packard, Compaq, Toshiba...

Čak ni nama koji smo, po redakcijskom zadatku, iz dana u dan pratili Comtrade Computer Show, nije bilo lako da svim interesantnim računarima i periferijskoj opremi posvetimo dovoljno pažnje. Kako je tek bilo posetiocima, zaljubljenicima u računare, kojima nije bilo teško da pređu na Novi Beograd i dođu do staklenog zdanja hotela pored Sava Centra? A njih je bilo više nego što su najhrabriji mogli da pretpostave pre početka manifestacije. Tome je doprinela propagandna kampanja, ali je možda još važnije da smo nestrpljivi da nadoknadimo sve što smo propustili prethodnih godina.

Na izložbi

Izložba u salama Atlantik i Pacifik hotela „Interkontinental“ organizovana je po svim pravilima za ovu vrstu manifestacija. Niko nije zabranjivao da se uređaji dodiruju, organizatori kažu da ih je čak 90% bilo u funkciji, a uz njih su bili demonstratori koji su imali odgovor na gotovo svako pitanje. Čak i ako demonstrator kojim slučajem nije bio slobodan, vreme vam je prekraćivala neka od šarmantnih hostesa, bilo je pravo uživanje sa njima proćaskati.

Kao pravi domaćin, Comtrade se potrudio ne samo da nam pruži uživanje za oči, već se na ovom mestu ponešto moglo i naučiti. Svaka od firmi čija je oprema u distributerskom programu Comtrade-a imala je svoj termin za prezentaciju na bini koja je dominirala izložbenim prostorom. Dvadesetak stranih firmi je iskoristilo ovu priliku, upućujući posetioce u napredna tehnološka rešenja koja nude kupcima širom sveta. Među gostima iz inostranstva (bilo ih je oko četrdeset) našli su se vodeći ljudi kompanija zaduženi za Evropu i region kom pripadamo. Prezentaciju je održalo i nekoliko domaćih firmi, a među njima i naš časopis.

Ako izuzmemo paletu Compaq prenosnih računara od kojih se vaš izveštač uvek s tugom rastajao, najveću pažnju je privukla prezentacija kompanije Spinnaker NT. Ne radi se o još jednom svetskom brendu, već o najmlađoj kući u Comtrade-ovoj porodici koja se bavi softverom i implementacijom najsavremenijih informatičkih tehnologija u poslovanje preduzeća. Mladi, ambiciozni i puni znanja „spinakerovci“ su pokazali da na ovom polju, kada se uloži novac neophodan za realizaciju, ne zaostajemo za svetom. Njihov softver za Epson registar kase ima veliku šansu da širom sveta postane deo standardne ponude ove japanske fabrike. O rastućem interesovanju Comtrade-a za softver svedoči i podatak da su mladi programeri i ostali informatički stručnjaci mogli da potraže posao na za tu namenu pripremljenom štandu. Mnogi od njih će provesti sledeće godine u Spinnaker-u ili Comtrade-u.

Sajam umesto sajma

Poslednje godine su pokazale da je ovaj vid javnog predstavljanja informatičke opreme dominantan u Beogradu. Od te prakse, kako smo se uverili, imaju koristi i izlagači i posetioci. Prvi kažu da je, bez obzira na luksuz hotelskih sala i foajea, ovo jeftiniji način izlaganja nego na Beogradskom sajmu; ako ne po apsolutnom iznosu, onda svakako po efektu postignutom za uloženi novac. Posetioci imaju mogućnost da na većem prostoru, uz maksimalnu udobnost, na miru razgledaju svoj budući monitor, štampač, matičnu ploču, hard disk ili čitav računar zvučnog imena. Bilo kako bilo, Comtrade je pokazao kako dve godine pauze nisu uludo potrošene – ovogodišnji Computer Show je po svim kriterijuma, od posete, preko izbora eksponata i postavke, do pratećih manifestacija, bila izložba koje se ne bi postidela ni neka mnogo razvijenija zemlja.

Korisne adrese:

Comtrade
http://www.comtradeshop.com

SLEDEĆI TEKST U PC #68
preview
Diskovi novog lidera
Voja GašićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter