GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #66 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
3D audio sistemi
Branislav Bubanja
Presek stanja na tržištu stereo sistema za kompjutere najbolje opisuje staro pravilo: koliko para - toliko muzike. U tom svetlu treba rangirati i uređaje koje smo testirali: Labtec Arena 515, Creative Soundworks 5.1 DDT2500, J-9918 (Jazz Rocco) i J-9911.
- PC #66 (April 2001)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

3D audio sistemi

Vreme kada smo se odlučivali za aktivne ili pasivne zvučnike za računar neumitno je prošlo – današnji korisnici se ne zadovoljavaju običnim stereo sistemima, već traže kompletan audio doživljaj, a to mogu da ostvare samo preko surround sistema. Zato smo pokušali da napravimo presek ponude kvalitetnih zvučnih sistema na našem tržištu i da utvrdimo kakve mogućnosti ti sistemi nude.

3D zvuk za igrače

Najmanji od zvučnih sistema koji su stigli na test je Labtec Arena 515; to je ujedno bio i jedini 4.1 sistem zvučnika na testu. Za svoju klasu, pokazao se veoma solidno, ali ipak treba znati da je Labtec Arena 515 prvenstveno namenjen igračima koji nedostatak centralnog zvučnika neće ni primetiti, jer je većina igara koje podržavaju surround zvuk i pravljena za 4.1 sisteme.

Cambridge Soundworks DTT3500 Digital

Dizajn sistema je minimalistički – dominantni Subwoofer je napravljen od drveta, što pozitivno utiče kako na masu tako i na kvalitet zvuka. Sa gornje strane subwoofer-a je samo jedna LED dioda i prekidač za uključivanje zvučnika. Sa zadnje strane su četiri konektora za povezivanje satelita i priključivanje sistema na zvučnu karticu, kao i konektor za uključivanje ispravljača. Sateliti su mali, tako da se od njih ne može očekivati neka snaga, ali su se za kućne uslove pokazali sasvim upotrebljivim. Na prednjem desnom satelitu su potenciometri za regulisanje jačine zvuka; kontrole su vezane za oba prednja i oba surround zvučnika.

Veoma je interesantan položaj zvučnika u subwoofer-u — ovo je prvi put da vidimo da je zvučnik okrenut ka podu. Ima tu neke logike, pošto je uloga subwoofer-a da pojačava efekte dubokih tonova, a to se najbolje postiže baš ovim položajem zvučnika. Jedini problem je što se takav način neće svideti komšijama koji stanuju ispod vas.

Ukupna realna snaga sistema je 31 W, od čega 15 W odlazi na snagu subwoofer-a, a sateliti poseduju po 4 W. Frekventni opseg sistema kreće se od 40 Hz do 20 kHz. Zvučnici poseduju dva priključka za zvučnu karticu (za prednje i zadnje satelite), ali ako drugi izlaz ne postoji na kartici, oni će korektno raditi i kada se priključi samo jedan kabl. U tom slučaju se isti zvuk distribuira svim satelitima, mada je kvalitet zvuka primetno slabiji nego u kompletnoj surround varijanti.

Cambridge Soundworks

Na testu su nam se našla dva modela Cambridge Soundworks zvučnika firme Creative. Slabiji model nosi zastrašujuće dugo ime Creative Cambridge Soundworks 5.1 DDT2500 Digital i sastoji se od subwoofer-a, pet satelita i digitalnog dekodera. U paketu se dobijaju i postolja za satelite, tako da ih po potrebi možete okačiti na zid ili postaviti na nogare. Ukupna snaga zvučnika je 2500 W PMPO, a realna snaga 69 vati. Od toga, 20 vati odlazi na subwoofer, 21 vat je snaga centralnog satelita, a ostali sateliti imaju snagu od po 7 vati. Frekvencijski opseg sistema kreće se od 22 herca do 20 kiloherca.

Labtec Arena 515

Subwoofer je napravljen od drveta, dok je kao materijal za izradu satelita korišćen karbon-fiber, vrsta plastike čija su rezonantna svojstva slična drvetu. Sa zadnje strane dekodera su priključci za satelite i subwoofer, Dolby Digital (AC-3) SPDIF ulaz, line ulazi za prednje i surround konektore na zvučnoj kartici i digitalni DIN priključak koji se najčešće koristi za povezivanje sa popularnim Sound Blaster Live! zvučnim karticama. Na prednoj strani dekodera dominiraju taster za uključivanje kao i četiri potenciometra za podešavanje jačine zvuka. Tu se nalazi Master Volume koji reguliše jačinu čitavog sistema, kao i posebne kontrole za centralni zvučnik, surround satelite i subwoofer. Creative Multispeaker Surround taster služi za podešavanje reprodukcije analognog stereo signala preko Dolby Pro Logic procesora. Ovde postoje četiri varijante (music, movie, fourpoint i stereo), uz mogućnost potpunog isključenja tona.

Na dekoderu se nalaze i indikatori Dolby Digital signala, koji se regulišu pomoću kontrola smeštenih ispod samih sijaličica. Možemo još da pomenemo test kontrolu koja omogućava da proverimo da li je sistem dobro povezan i da li se sateliti nalaze na pravim pozicijama kako bi se čuo najbolji mogući zvuk. Na istom mestu fino regulišemo međusobni odnos jačina zvuka satelita. Zvučnici su se pokazali veoma dobro – na satelitima zvuk je bio „čist“ čak i kada smo „odvrnuli do daske“ i isključili subwoofer.

Jači model nosi oznaku DTT3500 Digital. U odnosu na DTT2500 ima masivniji i veći subwoofer, veći centralni zvučnik, drugačiji dekoder i daljinski upravljač. Subwoofer je takođe napravljen od drveta, dok su sateliti gotovo identični prethodnom modelu; jedino je centralni satelit većih dimenzija, mada isporučuje istu snagu kao i centralni satelit prethodnog modela. Ukupna snaga ovog sistema iznosi 3500 W PMPO, odnosno 79 W RMS. Pri tome 30 W snage ima subwoofer, centralni zvučnik ima snagu od 21 W dok sateliti imaju po 7 W. Frekventni opseg zvučnika je od 20 Hz do 20 kHz.

Prečnik zvučnika subwoofer-a je 6“, centralnog satelita 3.5“, a ostalih satelita 2.5“. Dekoder se može postaviti uspravno ili horizontalno i ima izmenjivu prednju masku. Na zadnjoj strani dekodera je šest priključaka za zvučnike, subwoofer line out, kao i koaksijalni, optički, digitalni DIN i dva analogna linijska izlaza (za stereo i surround satelite). Pored tastera za uključivanje, na prednjoj strani dominiraju četiri regulatora jačine zvuka. Pored mastera, moguće je posebno regulisati jačinu subwoofer-a, centralnog zvučnika i surround satelita.

CMSS (Creative Multi Speaker Surround) procesira analogni signal. Primenom ove opcije može se podesiti jedan od četiri moda reprodukcije zvuka (music, movie, four point, 5.1 ili stereo). Sledeći taster se koristi za izbor digitalnog ulaznog signala sa zvučne kartice; možemo birati između optičkog, koaksijalnog i digitalnog DIN ulaza, a za korišćenje analognog izlaza ovu opciju treba isključiti. Na dekoderu postoji još nekoliko opcija za podešavanje, što će obezbediti visok kvalitet zvuka.

Uz sistem se dobija i daljinski upravljač koji deluje siromašno (svega 11 tastera), ali na kome su implementirane sve potrebne funkcije. „Srodne“ komande (recimo, izbor moda) ostvaruju se sukcesivnim pritiskanjem jednog tastera, čime se opcije menjaju ciklično. U paketu su i postolja za podizanje satelita od zemlje i nosači za njihovo kačenje na zid. Kvalitet zvučnika je izvanredan, ali će kupce možda odbiti prilično visoka cena sistema.

Jazz familija

Jazz sistem J-9906 se na prethodnom testu pokazao veoma dobro (pogledajte „PC #62“), pa smo sa nestrpljenjem dočekali još neke modele. Stigla su dva: J-9918, odnosno Jazz Rocco, ima deklarisanu (PMPO) snagu od 2500 W, mada je ukupna realna (RMS) snaga 45 W. Subwoofer ima snagu od 20 W, dok je snaga satelita i centralnog zvučnika 5×5 W. Frekventni opseg ovog sistema kreće se od 50 herca do 20 kiloherca, prečnik zvučnika u subwoofer-u je 4 inča, dok je u satelitima 3 inča, a svi su magnetski zaštićeni, što znači da ih možete smestiti u blizini monitora. Subwoofer je pomalo neobičnog, ali istovremeno i veoma dopadljivog izgleda. Ovo je jedini testirani sistem čiji je subwoofer izrađen od plastike.

Jazz - 9906

Centralni satelit smešten je u kućište dekodera, čime se štedi na prostoru i smanjuje broj kablova. Svi sateliti imaju označene pozicije, pa samo treba slediti uputstvo i povezati kablove. Za povezivanje sa zvučnom karticom može se koristiti linijski, koaksijalni ili optički kabl. Na prednjoj strani dekodera je taster za uključenje, nekoliko tastera za podešavanje moda i dva tastera za regulisanje jačine zvuka. Tu je i 12 LED indikatora podeljenih u dve grupe. Prva grupa od šest svetlosnih indikatora pokazuje koji su zvučnici trenutno aktivni, dok druga grupa prikazuje u kom modu se trenutno nalaze zvučnici i na koji način se prenosi signal.

Ovo je jedan od dva modela na testu uz koje se isporučuje i daljinski ispravljač. Na njemu se nalaze sve funkcije implementirane i na samom dekoderu, uz dodatak nekih novih mogućnosti. Tako se samo preko daljinskog može testirati da li je sistem dobro konfigurisan, a po potrebi i dodavati neki specijalni efekti, recimo efekat stadiona, koncertne dvorane ili pozorišta. Preko daljinskog se može zadati i „kašnjenje“ surround satelita i centralnog zvučnika. Zvuk koji proizvodi ovaj sistem sasvim je zadovoljavajući, a snaga je dovoljna da u potpunosti „pokrije“ svaku prosečnu prostoriju.

J-9911 se proizvodi u krem boji, tako da se lepo uklapa uz računar. Po kvalitetu je vrlo blizak nešto starijem J-9902; čak su korišćeni identični subwoofer-i. Ukupna PMPO snaga sistema je 2000 W, odnosno 45 W RMS (20 W subwoofer plus 5×5 W sateliti i centralni zvučnik). Prečnik zvučnika u subwoofer-u je 6.5“, a u satelitima 2.5“; centralni zvučnik je većih dimenzija u odnosu na ostale satelite, iako su karakteristike iste. Frekventni opseg se kreće u intervalu od 35 herca do 20 kiloherca.

Jazz - 9911

Kompletna kontrola sistema se ostvaruje preko subwoofer-a: na prednoj strani je pet kontrola za jačinu zvuka – master volume i kontrole jačine centralnog zvučnika, surround satelita i basa, kao i kontrola jačine zvuka na izlazu za slušalice. Na prednjem panelu je i standardni stereo ulaz za slušalice, LED koji pokazuje status sistema i balans za regulisanje odnosa jačine zvuka na levoj i desnoj strani. Na zadnjoj strani subwoofer-a su (uredno obeleženi) ulazi za satelite, priključak za napajanje i samo jedan audio izlaz (digitalni devetopinski DIN). Ovo može stvoriti probleme, jer postoje samo dve varijante u kojima možete iskoristiti ove zvučnike – morate posedovati neku 5.1 zvučnu karticu sa DIN izlazom ili nabaviti eksterni digitalni dekoder. Kvalitet zvuka je bio visok, što smo i očekivali.

Pare, muzika i ostalo

Iako svi ovi sistemi pripadaju višoj klasi računarskih modela, njihov raspon cena je prilično velik. Najjeftiniji model na testu je Labtec Arena 515 koji košta oko 180 DEM; ako zvuk slušate pre svega u igrama, ovo je solidan izbor. Malo skuplji su Jazz J-9911 zvučnici (195 DEM), ali ukoliko ne posedujete odgovarajuću zvučnu karticu ili dekoder, morate uložiti još novca kako bi ovi zvučnici bili operativni na vašem sistemu.

Sledeći po ceni je Jazz Rocco, koji košta 500 maraka, a za taj novac ćete dobiti i dekoder i daljinski upravljač. Još su skuplji DDT2500 (560 maraka) – oni nude viši kvalitet zvuka, ali ostajete bez daljinskog upravljača. DDT3500 je definitivno najbolji izbor što se tiče mogućnosti i kvaliteta, ali za to zadovoljstvo ćete morati da platite – ukoliko vam cena od 750 maraka ne predstavlja problem, ne bi trebalo da imate dilemu kod izbora zvučnika.

Korisne adrese:

Pin Computers
http://www.pincomputers.rs

Computerland
Kralja Milutina 32, Beograd
tel: 011/3976-304
http://www.compland.co.yu

Logo
Bulevar Kralja Aleksandra 261, Beograd
tel: 011/3440-090

NT Soft
Makedonska 24, Beograd
tel: 011/3224-040

SLEDEĆI TEKST U PC #66
preview
Štampanje na CD-u
Milan ČetićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter