GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #50 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #50 (Novembar 1999)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

Dobro došli na pedesetu stanicu puta u cyber budućnost kojim vas vodi časopis „PC“! Pakovanje za taj put počelo je 19. novembra 1994, kada smo Vesna, Zoran i ja po prvi put razgovarali o „projektu PC Press“ i zakazali „ukrcavanje“ za 4. april 1995, datum izlaska prvog broja časopisa. Na prethodnih 49 stanica mnogi su nam se pridružili, poneko nas je i napustio, ali svi čitaoci i poslovni partneri koji putuju sa nama imaju razloga da se sa ponosom osvrnu na prostranstva koja smo zajedno prešli i na sva lepa iznenađenja koja nam je kompjuterska industrija priredila tokom prethodnih četiri i po ili pet godina – da su i u ostalim sferama naših života stvari tako napredovale... Pokušavajući da na osnovu prošlosti predvidimo budućnost, zamolili smo neke naše saradnike za lični pogled na prethodni period razvoja računarske industrije; tim prilozima započinjemo svaki od blokova „PC“-ja.

Nećemo, naravno, ostati na pričama o prošlim i budućim danima – na stranicama ovog broja, kao i obično, naći ćete niz informacija koje možete odmah da primenite. Neke od njih smo koncentrisali u novoj rubrici „Periferijska oprema“, ali je najviše prostora u hardverskom bloku posvećeno testu UPS-ova. Već čujem komentar da je za jubilarni broj trebalo izabrati neku „vedriju“ temu, ali smatram da kupovina UPS-a uvek predstavlja dobru ideju. Iskoristite (po mom mišljenju preterane) priče o problemima sa strujom koji nas očekuju kao dodatni motiv i izaberite sebi odgovarajući UPS, pa ćete se osećati bezbednije u svim godišnjim dobima. Uostalom, čujem da je i većina računara u objektima elektroprivrede nedavno opremljena UPS-ovima, a barem tamo, iskreno se nadam, ne očekuju probleme sa napajanjem. Da parafraziram Peri Mejsna: „poslovni čovek ne kupuje UPS zato što očekuje da će nestajati struje; on ga kupuje za slučaj da nestane struje“ – investicija u dobar UPS je investicija u zaštitu svoje opreme i rezultata svoga rada, a to je uvek dobro uložen novac.

Možda ćete, čitajući ostale priloge, poželeti da uložite nešto novca i u Athlon procesor, TFT monitor ili OCR program koji konačno razume ćirilicu, možda ćete uložiti nešto vremena u upoznavanje besplatnih programa kao što su LaTeX ili NetCaptor, možda ćete zajedno sa nama krstariti Internetom... Sve su to segmenti računarske priče bez kraja. A što se 50. broja tiče... pa, kako rekosmo sličnom prilikom na drugom mestu, to je samo polovina puta do „stotke“. Sledeća stanica na tom putu zove se „PC #51“ – vidimo se, dakle, 5. decembra!

SLEDEĆI TEKST U PC #50
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter