GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #296 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Samsung S22 Ultra: Note pod novim imenom
Mirko Topalović
Kada je Samsung predstavio S22 seriju, mnogima je jedan model delovao čudno, kao da se ne uklapa u novu porodicu. Umesto zaobljenih uglova, ističe se oštrim linijama, četvrtastim dizajnom i S Pen olovkom. Šta nam donosi Galaxy S22 Ultra?
- PC #296 (Mart 2022)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Samsung S22 Ultra: Note pod novim imenom

image

Ime novog najboljeg Samsung telefona, Samsung Galaxy S22 Ultra nije lako izgovoriti. Em je dugačko, em nekako ovaj telefon nikako ne liči na ostale S22 modele niti na S21 Ultra, već na Note seriju oko čije egzistencije se Samsung već neko vreme premišlja. Novi najbolji Samsung-ov telefon je, realno govoreći, Note u koži S22 serije. Jaki geni Note serije vidljivi su na prvi, drugi i svaki naredni pogled, bez obzira na to šta mu piše u pasošu. Ono što je najbitnije je da Note serija nije zaboravljena, već je samo dobila novo ime.

Očekivano od najboljeg Samsung-ovog telefona, dobijamo najbolji hardver, a to u Evropi znači Exynos 2200, a u SAD i još nekim zapadnim zemljama Snapdragon 8 Gen 1. U oba slučaja dobijate 8 GB radne memorije uz verziju s najmanje skladišnog prostora (128 GB), te 12 GB RAM-a uz sve ostale (256, 512 i 1024 GB), u paru s novom AMD Xclipse 920 grafikom. Napomenućemo i da je bitno koju verziju birate pri kupovini, jer ovaj telefon ne poseduje slot za microSD kartice, a samim tim ni mogućnost proširenja memorije.

Memorija će vam sigurno biti važna stavka, s obzirom na to da S22 Ultra poseduje pet brutalnih kamera koje ćete sigurno obilato koristiti. Glavna ima senzor rezolucije 108 Mp, novu generaciju u odnosu na S21 Ultra, sa optičkom stabilizacijom, kombinovanim laserskim i PDAF sistemom fokusiranja, f/1.8 otvorom blende i sistemom spajanja devet susednih piksela u jedan. Ultraširoka kamera zahvata 120 stepeni, ima senzor od 12 Mp, autofokusni sistem koji se koristi za Super Steady snimanje video-snimaka. Tu su i dve telefoto kamere sa 3x i 10x uveličanjem, zasnovane na novim Sony senzorima koji su zamenili Samsung parnjake kod S21 Ultra. Konačno, tu je i prednja kamera od 40 Mp sa autofokusom, preslikana sa S21 Ultra. O performansama ovih kamera ne treba govoriti previše, jer ako tražite najbolje od pametnih telefona, Samsung se pobrinuo da u S22 Ultra imate sve što vam treba.

image

Osim dominantnog hardvera, dizajnerski novi S22 Ultra sledi filozofiju Note20 / Note10+ i po dimenzijama je skoro u dlaku kao pomenuta dva telefona, od kojih je doduše malo deblji. Oštre ivice, sa oblim bokovima i velikim ekranom, daju dozu posebne elegancije koja je jedinstvena u svetu pametnih telefona. Sočiva kamere zadnje strane nemaju zajedničko kućište već su individualno izdvojene, dodatno ističući izgled ovog telefona od konkurenata, ali i od drugih pripadnika S22 serije.

Brutalni Super AMOLED ekran dijagonale 6,8 inča dobio je bolje osvetljenje i fantastičan je u bilo kojim uslovima, a Samsung je pojačao bateriju u odnosu na druge S22 modele (5000 mAh), s brzim punjenjem snage 45 W. Sa S22 serijom dolazi OneUI 4.1, dok svi ostali Samsung premijum telefoni dobijaju verziju 4.0, fino ispolirani korisnički interfejs baziran na Android 12 OS-u. Podrška za S-Pen je implementirana u operativni sistem a detekcija olovke je dosad najbrža, s minimalnim kašnjenjem, 3x boljim u odnosu na S21 Ultra/Note20. Naravno, podržana je i različita gestikulacija olovkom, pa je možete koristiti za kontrolu stranica koje gledate i slikanje/snimanje.

S22 Ultra je bez premca najbolji telefon današnjice, veoma brz, moćan, s najboljim sistemom kamera dostupnim na jednom telefonu i prepoznatljivim Note izgledom, faktorom koji ga odvaja od konkurenata. Voleli S ili Note seriju, ukoliko želite najbolje, ne tražite dalje, ovo je paket koji ima sve... osim punjača, njega ćete morati dodatno da platite.


samsung.com/rs

SLEDEĆI TEKST U PC #296
preview
Gedžeti za moderne dame
Marijana Pečić


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter