GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #296 > Test zona
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
ASUS ROG Flow Z13: Jedan uređaj, mnogo mogućnosti
Filip Majkić
Prošlogodišnji koncept objedinjavanja ultramobilnih uređaja s vrhunskim grafikama putem eksterne jedinice dodatno je poboljšan. Nakon X13 ultrabook-a, stigao je ASUS ROG Flow Z13 tablet! Priključite na tablet eksternu grafiku i tako ga po želji pretvorite u laptop...
- PC #296 (Mart 2022)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

ASUS ROG Flow Z13: Jedan uređaj, mnogo mogućnosti

image

Čak i bez eksternih grafičkih adaptera, ROG Flow Z13 bi izazvao puno interesovanja, budući da je reč o kvalitetno osmišljenoj multifunkcionalnoj mašini. Stiže u 13-inčnom CNC izdanju, mase svega 1,1 kilograma i debljine 12 mm. Koristi mobilne Intel Core procesore 12. generacije i RTX 3050 Ti grafiku, koja je sasvim udobno rešenje za igranje. Ima sve potrebne priključke i; tablet je spreman da bude sveobuhvatno rešenje za upotrebu, u ma kom formatu ga želeli koristiti. U startu impresionira činjenica da se svako kućište, laptop, glomazna računarska jedinica menja malo većim tabletom, što otvara mogućnost raznovrsne primene.

Pitanje forme

Jedan od najjačih aduta ROG Flow Z13 jeste upravo to što omogućava najrazličitije vidove korišćenja, zadržavajući pri tome visok nivo performansi. Bazni vid korišćenja jeste u formi tableta – nosite u ruci (istina, nešto masivniji) 13-inčni tablet. Dodatna pogodnost jeste to što možete da ga postavljate pod različitim uglovima, jer sa zadnje strane ima naslon koji možete odvojiti i tako će tablet stajati onoliko uspravno koliko želite.

Sledeći režim korišćenja je u formi laptopa. Možete da dodatne magnetnu tastaturu s touchpad-om (isporučuje se u pakovanju), te s mekom poleđinom. U ovoj varijanti uređaj prosto pleni elegantnim izgledom. Donji deo podnožja tastature je mekan na dodir, dok je ROG Flow Z13 besprekorno, ali i atraktivno izrađen. Modernom i futurističkom izgledu naročito doprinosi isečak, odnosno prozor koji omogućava da se vidi unutrašnjost, a pride je oivičen LED svetlom. U ovom režimu možete poneti sa sobom kompaktan laptop i koristiti ga kako god želite.

image

Sada dolazimo do kombinovanih vidova primene. Recimo, možete da povežete eksterni monitor (ili više njih), kao i miša i tastaturu. Na ovaj način ROG Flow Z13 postaje neka vrsta mini-hub-a, u kome se nalazi kompletna mašina, i to kakva! Sada možete povezati tablet na eksternu grafiku za maksimalne performanse, odložiti ga sa strane ili pak koristiti kao pomoćni ekran. Recimo, na njegovom ekranu možete postaviti Zoom komunikaciju ili pomoćne alate u aplikacijama kao što su Photoshop ili 3D Studio, a slično važi i za kreiranje muzike ili montiranje videa u Adobe Premiere aplikaciji.

Možete da povežete Bluetooth periferije/kontrolere i igrate se, bilo da koristite eksterni ekran ili da ovaj uređaj postavite bilo gde – na kauč, pod ili krevet, sami ili u društvu. Fenomenalni 13,4-inčni ekran je potpuno spreman za tako nešto, budući da donosi Full HD rezoluciju uz fluidnih 120 Hz. Ukoliko uređaj nosite napolje, nema problema – 500 nita osvetljenja omogućiće jasan prikaz i pri jarkoj dnevnoj svetlosti, dok Pantone validacija garantuje kvalitet slike. Fantastična snaga ovog računara je uvek sa vama!

Ek­ster­ni gra­fički adap­teri
S konceptom eksternih grafičkih jedinica susreli smo se u PC#286, predstavljajući ASUS ROG Flow X13, ultraprenosi i 13“ laptop. Reč je o uređaju koji je takođe predviđao mogućnost povezivanja eksterne grafike i obećavao spajanje dva sveta – ultraprenosivog laptopa koji se pretvara u gejming zver kada se poveže eksterna grafika. Tom prilikom smo konstatovali da je izvedba bila veoma uspešna, ali da bi bilo šteta da se stane na tom modelu, te da je pravi put razvoj čitavog ekosistema.
Godinu dana kasnije stiže naprava koja obećava još „slobodnije“ mobilno iskustvo, ali je potpuno kompatibilna s postojećim ROG XG Mobile grafikama, odnosno interfejsom koji služi da se ultramobilne mašine povežu sa eksternim grafikama. Prošlogodišnjoj ponudi eksternih modula, koja se fokusirala na GeForceNVIDIA RTX grafike (sa 3080 modelom kao perjanicom), ovog puta se pridružuje Radeon RX 6850M XT GPU. Osim vrhunske kompatibilnosti i veoma ugodnog korišćenja koje podržava „priključi/otkači“ iskustvo bez potreba za resetovanjem, platforma donosi mnoštvo korisnih bonusa, imajući u vidu mogućnost serijskog povezivanja komponenti. Nije reč samo o grafičkim opcijama, budući da ROG XG modul donosi i četiri USB porta, DisplayPort i HDMI video-izlaze, kao i LAN konekciju, tako da je spektar mogućnosti laptopa njime dobrano proširen. Ostaje pitanje cene: očekivana cena eksternog Radeon RX 6850M XT GPU-a iznosi nešto više od 1000 evra, dok RTX 3080 košta oko 1560 evra.

Jedan uređaj da vlada svima

Sećate li se filmova Gospodar hardve... ovaj, prstenova? Najprecizniji opis ROG Flow Z13 tableta bio bi da se sa ovim osećate poput Saurona koji će uvek imati vrhunsko tehnološko iskustvo, ma na koji način koristio uređaj. Kakav mu hardver to omogućava? ROG Flow Z13 se bazira na najnovijoj Intel-ovoj mobilnoj platformi 12. generacije. Raspolaže s Core i9-12900H procesorom, koji zaslužuje tekst sam po sebi. Ima čak 14 jezgara, s najnovijom arhitekturom koja kombinuje šest P jezgara visokih performansi (P kao performance) i osam E energetski efikasnih jezgara (E kao efficiency). Ideja je da se manje zahtevni zadaci obrađuju E jezgrima, dok zahtevniji aktiviraju P jezgra, čime se postiže najbolja ukupna efikasnost, što je posebno važno u ovakvim uređajima. Radi na 2,5 GHz do 5 GHz, a ASUS se postarao da obezbedi i vrhunsko hlađenje svojim rešenjem koje kombinuje parnu komoru, termalno rešenje od tečnog metala, novi dizajn Arc Flow ventilatora s rebrima od 0,15 mm, a sistem prelazi u pasivan režim tj. „čujete“ apsolutnu tišinu kada na njemu ne radite ništa zahtevno.

Da bi pomenuta arhitektura mogla da funkcioniše kako treba, koristi se operativni sistem Windows 11. Uz 16 GB DDR5 memorije i 1 TB PCIe SSD, sistem će raditi izuzetno brzo. Podržane su najmodernije tehnologije po pitanju bežičnih veza – Wi-Fi 6E i Bluetooth 5.1. Takođe, prisutan je i veliki broj konektora, koje možete videti u tabeli.

A onda i grafika...

image

Stižemo najzad i do grafike. Računar stiže sa GeForce RTX 3050Ti adapterom sa 4 GB sopstvene memorije. Ona će sasvim fino poslužiti za nezahtevno igranje, dok ukoliko želite nešto više, možete da dokupite eksternu grafiku. Sistem sa ovom grafikom već u startu opravdava inicijalnu cenu, imajući u vidu šta sve nudi. Ali, tu u igru upada ROG XG Mobile, koji zahvaljujući PCIe x8 interfejsu donosi opciju povezivanja eksterne grafike.

Naš primerak je došao sa AMD Radeon RX 6850M grafikom (doplaćuje se), a moguće je kupiti grafike sve do GeForce RTX 3080. Sa cenama grafičkih čipova koje su danas takve kakve jesu, cene ovih modula i ne deluju ubitačno kao što je to možda nekada bio slučaj, čak i imajte u vidu da se radi o mobilnim grafikama, koje nude nešto slabije performanse od desktop verzija. Tako ovde RX 6850M ide do 1810 MHz za GPU, umesto na preko 2300 MHz, na primer. Radeon RX 6850M je solidan, i vrlo grubo govoreći donosi oko 50 odsto bolje performanse od 3050Ti unutar računara, dok 3080 nudi duplo bolje performanse. Pa prosudite sami. Sjajna vest je prisustvo MUX čipa, što zaslužuje poseban osvrt.

Sve ovo treba držati pod kontrolom, a za to se stara ASUS Armoury Crate softver, koji postaje unificirano rešenje za nadzor i fina podešavanja parametara rada. Najzad, tu je i baterija kapaciteta 56 Wh, koja donosi oko osam sati autonomije – dosta manje ako se igrate na bateriju, ali opet sasvim dovoljno za regularne obaveze.

Sa ovakvim računarom konstantno ćete pronalaziti nove načine da se zabavite i obavite posao, od multimedijalne i zabavne primene, pa do neviđenih hardverskih karakteristika u ovako kompaktnom izdanju. ROG Flow Z13 je privlačan proizvod i malo čudo tehnike. Reč je o specifičnom izdanju računara koje nas tera da istražujemo, isprobavamo i priželjkujemo da ga koristimo – sve ono što smo nekada imali, a u međuvremenu možda izgubili. Ovo je računar koji pobuđuje strast, a uz to ima sopstveni, jedinstveni karakter. Sve preporuke s naše strane!


asusplus.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #296
preview
Logitech M650: Konture za svačiju rukuBIZIT 2024

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter