GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #290 > Test zona
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
ASUS ROG M16: Potvrda dominacije
Filip Majkić
ROG Zephyrus serija laptopa, posvećena igračima i zahtevnim korisnicima, unapređena je i usavršena verzija modela koji su prošle godine pobrali naše velike simpatije. Šta donosi novi ASUS ROG Zephyrus M16?
- PC #290 (Septembar 2021)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

ASUS ROG M16: Potvrda dominacije

image

Nismo sigurni kako to uspeva, ali iz generacije u generaciju konstatujemo puno suštinskih unapređenja, ali i mnoštvo „caka“ kojima ROG laptopi kompanije ASUS osvajaju publiku širom sveta. Baziran na najnovijoj generaciji Intel i NVIDIA hardvera, ROG Zephyrus M16 stiže u kompaktnom izdanju sa ekranom odnosa 16:10, što daje više prostora po visini. Lep je na oko, raskošnih performansi, sjajnog užitka u radu. No, krenimo redom.

U duginim bojama

Obično konstatujemo da je za skupe laptopove izrada vrhunska, ali ovog puta otišlo se dalje. Prva stvar koja će zapasti za oko jeste niz dijagonalnih „rupica“ koje se presijavaju u raznim bojama zahvaljujući implementiranom filmu, stvarajući efekat nalik na LED osvetljenje – iako ga zapravo nema. Kažu da ima 8279 rupica – nismo brojali, verujemo ASUS-u na reč. Promena boja iz crvene u žutu, u plavu, zelenu, zadivljujuć je efekat koji je postignut bez ikakvog trošenja energije, a samim tim ni baterije. Presijavanje se ne može tek tako dočarati slikama, već se pravi utisak stiče tek prilikom gledanja uživo.

Kućište je veoma čvrsto, deluje izuzetno pouzdano, a istovremeno i kompaktno. Dominira crna boja, zahvaljujući kojoj ROG Zephyrus M16 komotno može da se „prišunja“ i u neku kancelariju, sasvim bi bio u elementu. Sa zadnje strane su veliki izduvnici iz kojih izlazi topao vazduh, dok su po bočnim stranama raspoređeni I/O portovi. Laptop je čvrst, nema nikakvih ugibanja. Utisak pod rukom – odličan!

image

Ekran je udarna tačka laptopa u svakom smislu. Njegovi ultratanki okviri rezultuju pokrivenošću površine ekranom od čak 94 odsto. Reč je o 16-inčnom ekranu umetnutom u telo „petnaestice“, što čini sveukupni doživljaj još izraženijim. Pomenuti odnos stranica od 16:10 znači da Zephyrus nudi više prostora po visini, što će mnogi toplo pozdraviti. No, to je tek početak. Ekran je vrhunski IPS, odlično osvetljen (500 nita), rezolucije 2560×1600 piksela, s odzivom od samo 3 ms, te adaptivnim osvežavanjem koje omogućava fluidnost u igrama. To posebno dolazi do izražaja u osvežavanju od čak 165 Hz, a Zephyrus ima grafiku koja omogućava da se iskoriste prednosti ovakve frekvencije osvežavanja. Ekran se može otvoriti sve do 180 stepeni. Vredi pomenuti i 100% pokrivenost DCI-P3 opsega boja uz Pantone sertifikat o preciznosti boja, tako da je laptop sasvim podjednako usmeren i prema kreatorima sadržaja.

Tastatura i touchpad zaokružuju utisak o eksterijeru laptopa. Veliki touchpad prekriven staklom karakteriše besprekoran odziv, kao i uvećanje dimenzija spram prethodne generacije Zephyrus računara za 20 odsto zarad lakše kontrole. Tastatura ima Silent Switch prekidače, tako da je prilično tiha u radu, ali i odličnog osećaja prilikom kucanja, posebno zbog dubine hoda od 1,7 mm. Prisutna je podrška i za N-key rollover i Overstroke, tako da nema bojazni od gubitka kontrole u slučaju velikog broja simultano pritisnutih tastera. Sama tastatura nema numerički deo. Pozadinsko osvetljenje se može podešavati iz ugrađenog Armoury Crate softvera, koji se pak može pozvati preko jednog od četiri tastera-prečice na gornjem delu tastature.

Vrhunski hardver

image
Testovi

Važna stavka igračkog laptopa, ali i svake desktop replacement konfiguracije, jeste njegov hardver. ASUS se opredeljuje za najbolje što nude proizvođači čipova, a ovog puta je izbor pao na Intel + NVIDIA kombinaciju. Osmojezgarni Intel Core i9-11900H je 45 W procesor koji radi u rasponu od 2,5 do 4,9 GHz, dok u slučaju opterećenja svih jezgara njihov takt može ići sve do 4,5 GHz. CPU odlikuju odlične performanse – uostalom, iz Intel kuhinje ne postoji ništa bolje. ASUS je i ovde iskoristio napredna rashladna rešenja, uključujući Thermal Grizzly s pastom baziranom na tečnom metalu. Veliki kuleri izbacuju višak toplote sa zadnje strane, uz Self-Cleaning Cooling 2.0 funkciju koja podrazumeva prisustvo tunela koji sprečavaju gomilanje prašine, uz obrtanje ventilatora u suprotnom smeru radi raspršivanja neželjenih čestica. Relativno tanka kućišta ne ostavljaju previše prostora za hlađenje, ali je ASUS uspeo da unapredi i ventilatore koje Zephyrus M16 koristi.

Verovatno najvažnija komponenta nečeg što se naziva ROG jeste – grafička kartica. Konkretno, u sistemu zatičemo NVIDIA GeForce RTX 3070 model sa 8 GB sopstvene GDDR6 memorije. Igre rade fantastično, a posebna poslastica stiže u vidu podrške za Ray Tracing, tehnologiju koja čini da igre izgledaju kudikamo bolje i koja je sve podržanija od velikog broja igara. Dodamo li tome i DLSS koji je u stanju da drastično podigne broj slika u sekundi (dodatna prednost – QHD rezolucija laptopa), imamo fantastičnu kombinaciju koja je san snova svakog igrača.

Računar raspolaže sa čak 32 GB DDR4-3200 memorije. Implementiran je NVMe SSD kapaciteta 2 TB, koji potpisuje Samsung. Performanse u realnom radu pod Windows-om 10 su impresivne, baš kao i igre, a valja reći da je podržan veliki broj konektora i portova, čiji spisak možete videti u tabeli specifikacija. Što se povezivanja tiče, podržani su Wi-Fi 6 i Bluetooth 5.1. Zvučnike laptopa takođe vredi istaći, budući da upotpunjuju multimedijalni doživljaj. Ima ih četiri: dva „tvitera“ i dva „vufera“, što donose visok kvalitet za domen laptop zvučnika, što potvrđuju i Hi-Res i Dolby Atmos tehnologije. Za maksimalan užitak uvek možete priključiti slušalice.

Više varijanti na raspolaganju

image
Testovi

Sve pomenuto kontrolišete pomoću Armoury Crate softvera. U njemu se nalazi mnoštvo opcija za praćenje radnih parametara, te njihovo podešavanje i optimizaciju. Sve opcije su pregledne, uz razne scenarije koji menjaju ponašanje u smislu termalnih odlika, kulture rada, ali i dostizanja određenog nivoa performansi, u zavisnosti od opterećenja i potreba. ASUS u ovom laptopu koristi veliku četvoroćelijsku 90 Wh bateriju. Mi smo ostvarili skoro sedam sati rada u nezahtevnom režimu, sasvim dovoljno za ozbiljan rad.. Na samom kraju, treba istaći da smo mi imali posla s reprezentativnim modelom, čija će cena u prodaji iznositi čitavih 2800 evra! No, postojaće i nešto pristupačnije, a podjednako dobre varijante. S Intel Core i7 procesorom, gde praktično ništa ne gubite od performansi, te RTX 3060 grafikom, očekivana cena trebalo bi da iznosi oko 2000 evra, a taj CPU će biti dostupan i sa ovakvom RTX 3070 grafikom, što je verovatno idealna kombinacija. Treba dodati da uz sve Zephyrus modele ASUS poklanja treću godinu garancije, o čemu se više detalja može pronaći na zvaničnom sajtu. Sve što korisnici treba da urade jeste da se registruju u roku od godinu dana nakon kupovine i dobiće besplatno dodatnu godinu garancije.

ASUS je svoj ROG Zephyrus M16 pozicionirao tako da predstavlja ponudu kojoj je jako teško odoleti, ukoliko spadate u ciljnu grupu s odgovarajućim platežnim sposobnostima. Iako je na tržištu puno gaming laptopova, oni su uglavnom za klasu ispod onoga što ASUS nudi. Jedini pravi konkurenti bi bili drugi ROG laptopi, bazirani na AMD čipovima. Zephyrus M16 je definitivno pokazao zašto ASUS predvodi tržište u segmentu gaming laptopa i zbog čega ga najzahtevniji korisnici toliko cene. Reč je o računaru koji dobija naše tople preporuke.


asusplus.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #290
preview
Pandemijski CRM sumnje
Voja Gašić



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter