GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #288 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
LC-Power: Uglovi široki, osvežavanje visoko
Miloš Stamenković
Popularnost eSports igara raste, što se posebno odnosi na simulacije vožnje. Sve više ljubi-telja virtuelnih trka želi da postigne vrhunske rezultate, a za to je potreban i alat, kao što je monitor LC-Power M34
- PC #288 (Jun 2021)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

LC-Power: Uglovi široki, osvežavanje visoko

image

Kada je monitor u pitanju, često važi „što veće, to bolje“. Simulacija vožnje traži što širi pogled, gde standardni 16:9 ekran nije optimalan. Idealno rešenje je 21:9 ultraširoki monitor. Većina amaterskih virtuelnih trkača opredeljuje se za 34“ ultraširoke monitore jer njihov ekran predstavlja zlatnu sredinu između klasičnog 16:9 monitora i skuplje triple screen varijante. No, 34“ ultraširoki monitori su obično skupi, posebno gaming varijante. Tu nastupa LC-Power sa modelom M34 UWQHD 144C. Dijagonala ekrana je 34“ a odnos stranica 21:9. Osnovu ekrana čini zakrivljeni, 10-bitni Samsung VA panel, maksimalne rezolucije 3440×1440 piksela. 1500R zakrivljenost omogućava lepše praćenje dešavanja na širokom monitoru, dok rezolucija daje veoma lepu oštrinu kompletnog prikaza i mogućnost da na ekran stane više sadržaja. Desetobitna paleta pruža pokrivenost od čak 99 odsto sRGB i 90 odsto DCI-P3 spektra. Prelazi i gradijenti su primetno bolji u odnosu na standardne 8-bitne panele, pa će paletom boja kupci ovog monitora biti veoma zadovoljni. Maksimalno osvetljenje je 300 nita i kada je ono u pitanju, može se primetiti varijacija osvetljenosti pojedinih delova ekrana. To se primećuje samo u tamnim scenama, pa se za standardne i gaming primene može slobodno zanemariti.

Optimalan prikaz po svim parametrima dobija se bez HDR-a, pa ga nema potrebe ni koristiti, posebno što malo povećava ulazni lag koji je inače oko 15 ms. Brzina odziva je 8 ms GrayToGray, dok se u OD režimu može izvući 4 ms. Ipak, tada može doći do duh efekata pa će svako pronaći svoju optimalnu vrednost kroz nekoliko nivoa podešavanja. Ukupno najbolji rezultati na našem testu bili su u low ili medium režimu, kada je vreme odziva sasvim zadovoljavajuća. Za većinu će ono što nudi M34 UWQHD 144C po pitanju ulaznog laga i brzine odziva biti sasvim dovoljno.

image

Za virtuelne trkače brzina odziva je manje bitna jer se prikaz uglavnom kreće unapred, pa nema naglih promena. Glatkoća prikaza i što veći broj frejmova su najbitniji, pa je frekvencija osvežavanja od 144 Hz koje ovaj monitor nudi veoma značajna. Drugim rečima, držimo da je mnogo bolje imati 5 ms odziv i osvežavanje na 144 Hz nego 1 ms odziv i 75 Hz. Za usklađivanje osvežavanja, monitor koristi AdaptiveSync tehnologiju, što će većini biti korisno, jer grafičkoj kartici nije lako da održava stabilna 144 frejma u 3440×1440 rezoluciji.

M34 UWQHD 144C poseduje veliko i robusno postolje, koje 34“ ekrana drži veoma stabilno, a tu je i podešavanje po visini. Ukratko – veoma smo zadovoljni. Aktuelna ponuda 34“ ultraširokih monitora na domaćem tržištu nije prevelika, i uglavnom su u ponudi dobri, ali skupi modeli. LC-Power M34 UWQHD 144C tu upravo ima najjače adute – po znatno povoljnijoj ceni nudi sve bitne karakteristike, ili pak po sličnoj ceni nudi mnogo više od konkurentskih monitora. U ovom momentu, s karakteristikama koje ima, ovaj monitor predstavlja optimalno rešenje za virtuelne trkače ali i sve ostale koji traže dobar 34“ ultraširoki monitor povoljne cene.


mid9.rs




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter