GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #285 > BIZ&IT
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Sa ekrana na papir
Branislav Bubanja
Iako dokumente proizvodimo i čuvamo u digitalnom obliku, štampač je i dalje neophodan uređaj u svakoj firmi, pa i manjoj kancelariji. Iako štampači nikad nisu delovali "uzbudljivo", ova tehnologija itekako napreduje, pa je došlo vreme za pregled tržišta laserskih i inkjet printera
- PC #285 (Mart 2021)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Sa ekrana na papir

image

Pre tridesetak godina, kada su PC računari počeli da se u ozbiljnijoj meri upotrebljavaju u poslovnom okruženju, "stručnjaci" su najavljivali da će iz poslovnog procesa nestati papir (tzv. paperless office). Tada je predviđano da će svi dokumenti biti čuvani u digitalnom obliku i da više neće biti potrebe za štampačima. Dogodilo se upravo suprotno: dostupnost fotokopir aparata i štampača učinili su da kreiranje papirnih verzija dokumenata bude lakše nego ikad, što se odrazilo i na količinu štampanog materijala. I tako je u periodu od 1980. godine, kada računari skoro da nisu upotrebljavani u poslovne svrhe, pa do 2000. godine, kada su se nalazili na skoro svakom radnom stolu, broj papirnih dokumenata u poslovnom okruženju dupliran. Novije studije nismo uspeli da pronađemo, ali ekspanzija laserskih i inkjet štampača govori sama za sebe - tržište postoji i ono je veoma veliko, verovatno mnogo veće nego pre dve decenije, jer je i broj računara u poslovnom okruženju mnogostruko uvećan u odnosu na taj period.

Laserska ili inkjet tehnologija?

Štampači i dalje predstavljaju važan deo računarske konfiguracije u poslovnom okruženju. Tržište i njegove potrebe se menjaju, pa se tako menjaju i tehnologije štampe. Nekada veoma popularni matrični štampači ustupili su mesto laserskim, a kasnije i inkjet uređajima. Matrični štampači se danas gotovo više i ne koriste, dok laserski štampači zauzimaju samo oko 5% tržišta. Ipak, tržište laserskih štampača počinje da se oporavlja i beleži više nego dvostruko brži rast u odnosu na inkjet tržište. Takođe, "obični" štampači više nisu toliko interesantni korisnicima - traže se multifunkcijske mašine koje mogu da štampaju, skeniraju i kopiraju dokumenta.

image

Upotreba štampača u kućnom okruženju je u stalnom padu. Korisnici se sve više fokusiraju na rad sa mobilnim uređajima, pa dokumente ne štampaju ili ih barem ne štampaju kod kuće. Zato je štampanje u poslovnom okruženju u stabilnom porastu. Inkjet štampači su se ranije pozicionirali u segmentu štampanja fotografija i u uslovima kada nije potreban veliki obim štampe, mada danas sve više zalaze i u druge domene primena. Laserski štampači su i dalje neprikosnoveni kod masivnih obima štampe. Njihovi kertridži često nisu jeftini, ali kada se pogleda cena po odštampanoj stranici, to je i dalje daleko jeftiniji način štampe u odnosu na inkjet. Upravo tu leži razlog što upotreba laserskih štampača beleži veliki rast u svim poslovnim okruženjima.

Mobilni telefoni i tableti, kao i lagani prenosni računari, donekle su smanjili potrebu za štampanjem u boji. Na njihovim ekranima mogu da se pročitaju svi dokumenti koji bi se eventualno štampali. Ipak, to ne znači da se tržište inkjet štampača smanjuje. Trenutna vrednost ovog tržišta je oko 45 milijardi dolara, a godišnji rast iznosi 7,2%. Tome je doprinela znatno uznapredovala tehnologija inkjet štampe. Ako se uporede inkjet štampači od pre samo nekoliko godina i današnji modeli, uočljiv je trend znatnog opadanja cene štampe. Poboljšan je kvalitet odštampanih stranica, kao i kapaciteti kertridža, a pojavile su se i varijante koje uopšte ne koriste kertridže. Inkjet štampači se mogu naći u najrazličitijim varijantama - od velikih štampača, namenjenih enterprise okruženjima, do malih prenosnih štampača za izradu fotografija, koji mogu da rade i na baterije.

Kada dođe vreme za nabavku štampača, prva dilema je, dakle, laserska ili inkjet tehnologija. Na taj izbor najviše će uticati očekivani obim štampe, kao i da li je potrebna kolor ili je dovoljna crno-bela štampa.

Izbor laserskog štampača

image

Broj različitih modela laserskih štampača na tržištu je ogroman, što sigurno ne olakšava odabir idealnog modela. Interesantno je i da proizvođači laserskih štampača vole da svojim proizvodima daju kriptična imena. Možete li da iz naziva 135A 4ZB82A i M130NW G3Q58A zaključite o kakvim se printerima radi? Naravno da ne možete. Njih (možda) mogu da razlikuju samo product manager-i koji prodaju ove štampače, mada ni za njih nismo sigurni. Inače, oba navedena modela su HP-ove multifunkcijske mašine, sa identičnim preporučenim obimom mesečne štampe, istovetnim kvalitetom i skoro identičnom brzinom štampe. Slična nomenklatura imenovanja prisutna je i kod drugih proizvođača. Ovim želimo da ukažemo da u slučaju štampača uglavnom ne treba obraćati pažnju na imena. Šta onda treba uzeti u obzir?

Jedna od stvari koju ćete uočiti kod laserskih štampača je da u istom cenovnom rangu, sa razlikom od par hiljada dinara, uvek može da se pronađe ogroman broj modela. Pri tome, period proizvodnje jednog modela štampača često je znatno duži nego za ostale računarske komponente, pa u ponudi mogu da se nađu i štampači koji se još uvek proizvode, ali se zasnivaju na tehnologijama od pre jedne decenije. Prilikom odabira bolje je odlučiti se za model koji je predstavljen nedavno, ali to ne mora da bude pravilo. Starija tehnologija može da znači nižu cenu, ali ne nužno i da je u pitanju lošije rešenje.

Druga stvar na koju je potrebno obratiti pažnju je kapacitet tonera. Da bi se smanjila prodajna cena štampača, proizvođači obično uz njih isporučuju tonere koji su napunjeni samo 30-50% kapaciteta. To često znači da će već posle 1.000 ili malo više stranica morati da se investira u novi toner, a neki od njih mogu da budu veoma skupi, da koštaju čak i više desetina hiljada dinara. Postoji i razvijeno tržište kompatibilnih (i jeftinijih) tonera, ali oni se ne preporučuju za upotrebu, jer proizvođač u tim situacijama ne može da garantuje da će otisak biti istog kvaliteta kao kod originalnog tonera, a mogući su i kvarovi uređaja.

Laserske štampače možemo da podelimo u tri glavne kategorije: štampači za velike kompanije, štampači za mala i srednja preduzeća i štampači za kućne kancelarije. Enterprise štampače odlikuje visoka cena, ali i visoke performanse, sposobnost velikog obima štampe, integracija u poslovno okruženje, kao i neke dodatne funkcije. Štampači za mala i srednja preduzeća koštaju znatno manje, ali i dalje nisu jeftini. I oni su sposobni za veliki obim štampe koji se meri desetinama hiljada stranica mesečno. Štampači za kućne kancelarije su najjeftiniji i namenjeni su za male mesečne obime štampe - od nekoliko stotina do par hiljada stranica. Ali obratite pažnju: iako sami štampači iz ove kategorije ne koštaju puno, cena tonera za njih može da pređe i polovinu cene novog štampača, pa prilikom odabira treba obratiti pažnju i na taj detalj.

Izbor inkjet štampača

image

Za razliku od laserskih štampača, gotovo svi inkjet štampači podržavaju štampu u boji. Zato pre nego što odlučite koji da kupite, iskreno odgovorite na pitanje za šta želite da ga koristite. Pošto se ovi štampači mogu naći u ogromnom rasponu dimenzija i cena, jasno je da se mora odabrati neki reper. Štampanje fotografija na foto-papiru i štampanje tehničkih crteža velikog formata podrazumevaju upotrebu različitih kategorija inkjet štampača.

Stoga ćemo i u ovoj grupi štampače podeliti na različite kategorije. U kategoriji velikih kompanija mogli bismo da napravimo još jednu malu podelu - na štampače opšte namene i štampače za industrijsku primenu. U prvu grupu svrstali bismo standardne inkjet štampače i multifunkcijske uređaje, a u drugu štampače specijalnih namena. Tu opet možemo da izvršimo podelu na industrijske i tehničke štampače - prvi su malih dimenzija i služe za štampanje labela, nalepnica i sličnih stvari, a drugi su ploteri velikog formata koji se često upotrebljavaju za štampanje tehničkih crteža.

U ovom tekstu zadržaćemo se samo na standardnim inkjet štampačima. Tu bi trebalo uzeti u obzir i koliki su kapaciteti kertridža, da li podržavaju dodavanje eksternih tankova sa bojama, da li poseduju neke bezbednosne opcije i da li mogu da pokriju sve neophodne poslovne operacije. Pomenimo i važnu kategoriju foto-štampača, koju ćemo ovom prilikom preskočiti, pošto smo se koncentrisali na poslovno okruženje.

Kategorija malih i srednjih preduzeća, kao i kućnih kancelarija, preplavljena je

različitim modelima običnih štampača i multifunkcijskih uređaja. Razlike u cenama uređaja sa i bez mogućnosti skeniranja i kopiranja su mizerne, pa je naša preporuka da svakako gledate neku multifunkcijsku varijantu. Takođe, bolje je da štampač ima tankove za mastilo koji omogućavaju lako dopunjavanje bez potrebe za prekidom rada, kao i da može da se poveže sa mobilnim uređajima.

Za pregled tržišta štampača i prikaz 12 najinteresantnijih laserskih i inkjet modela pogledajte PC#285.

SLEDEĆI TEKST U PC #285
preview
mts u vašoj firmi
Dejan Ristanović



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter