GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #277 > Test zona
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Ogromni Tesla televizor
Miloš Stamenković
Tesla nam je poslao televizor S905 s 4K rezolucijom i dijagonalom od čak 65 inča. Televizor ima sve, čak i glasovne komande...
- PC #277 (Jun 2020)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Ogromni Tesla televizor

Sada dijagonalu od 65 inča možete da dobijete za deset hiljada manje s novom serijom S905 modela, što je samo još jedan od dokaza neminovne činjenice da i ovako veliki 4K televizori postaju sve pristupačniji. A to je odlično, bar što se nas tiče. Da vidimo detaljnije šta to S905 serija nudi. Krenimo od onog što je ostalo isto, a to je Android operativni sistem. Budući da se Android već pokazao kao najbolje softversko rešenje za pametne televizore, korisnici uz njega imaju mogućnost maksimalnog iskorišćenja TV-a.

Android vlada

image

Veliki broj aplikacija iz Google Play prodavnice daje veliku lepezu mogućnosti, od softvera za razne streaming funkcije, preko aplikacija kablovskih operatora sve do SteamLink opcije za reprodukciju gaming sadržaja s računara. Tu je i opcija glasovnih komandi, koja sada vrlo pristojno radi, a zna da bude veoma korisna kod pretraživanja sadržaja u već vrlo obimnim video-klubovima kod operatora.

Daljinski upravljač je standardan, sa svim potrebnim tasterima i prečicama, ali bez kompletne tastature. Tada u pomoć dolazi upravo glasovna komanda, ali i mogućnost da se S905 televizor kontroliše preko Android aplikacije na telefonu. Ako koristite tu aplikaciju, na telefonu imate kompletnu tastaturu i tada je upotreba nekih naprednih funkcija koju ima televizor još lakša i udobnija.

Među svim aplikacijama, moguće je instalirati i neke manje zahtevne igre (i povezati kontroler preko bluetooth-a), ali su performanse MediaTek MT5886 čipseta sa 2 GB memorije relativno skromne pa ne treba očekivati previše. Android 9 i njegove mogućnosti sa aplikacijama su ono glavno što dobijate, i time svakako treba da budete zadovoljni s performansama koje MT5886 čipset nudi.

Slika je u fokusu

image

Kada je reč o estetici, Tesla 65S905BUS izgleda normalno, čak i pomalo neupadljivo, što je za televizore veoma dobro. Zanimljiv detalj je tekstura rama koja je tu da se taman malo razlikuje od standarda. Dve metalne noge lako se montiraju i daju televizoru čvrstu i stabilnu podlogu, naravno ukoliko se ne iskoristi VESA montaža na zid. Ono što predstavlja tačku u kojoj se proizvođači nadmeću jeste potera za što manjim okvirima oko ekrana. Tesla je i tu bio prilično uspešan, što definitivno doprinosi ukupnom izgledu Tesla 65S905BUS modela i usmerava kompletnu pažnju na ogroman ekran od 65“. Zbog sistema pozadinskog osvetljenja, kućište je nešto deblje ali to nikome ne bi trebalo da smeta, jer veće kućište uvek znači i bolje hlađenje, a to znači i duži radni vek.

Sa zadnje strane nalaze se svi standardni priključci: antenski i satelitski RF ulaz, kompozitni A/V činč priključci, po jedan USB 2.0 i 3.0 port, slot za CI karticu i tri HDMI ulaza. Izbor ekrana je malo manje očekivan kada su u pitanju televizori ove dijagonale i cenovne kategorije. Neki od glavnih proizvođača već lagano odustaju od proizvodnje standardnih LCD ekrana, pa se to prepušta nekim drugim proizvođačima koji imaju ogromne proizvodne kapacitete. Istina, to se odnosi mnogo više na srednju i nižu klasu modela (oni skuplji i dalje drže relativno visoke cene), pa je tu prostor za ekonomičnije brendove još veći. Aktuelna situacija oko proizvodnje panela koristi se kako bi proizvođači televizora u nekom momentu izabrali rešenje koje je bolje i cenovno povoljnije.

Zbog toga je interesantno primetiti da se IPS paneli ponovo više koriste. Tesla 65S905BUS takođe koristi veoma solidan IPS panel s direktnim pozadinskim osvetljenjem, što se odmah može videti po lepom uglu gledanja i preciznoj reprodukciji boja. Mana IPS panela je uvek nešto slabije maksimalno osvetljenje i kontrast, što otežava postizanje uslova za HDR podršku.

Maksimalno osvetljenje kod 65S905BUS modela deklarisano je na 385 nita, dok je kontrast 1300 : 1, pa je jasno da to nije dovoljno za prikaz HDR standarda. Za prvi HDR su potrebne skoro dvostruko veće vrednosti maksimalnog osvetljenja i daleko veći kontrast. Interesantno je da su proizvođači u ovom segmentu počeli i da odustaju od pokušaja podrške za HDR, pa se to uglavnom ostavlja za skuplje modele potpisane od proizvođača iz prve lige.

I za igru

image

Bez obzira na odsustvo HDR-a, kompletan prikaz koji nudi 65S905BUS sasvim je dobar, s preciznošću prikaza boja koja je mnogo bolja od prethodnih Tesla modela koje smo imali priliku da probamo. Još jedna pozitivna strana panela koji koristi 65S905BUS jeste relativno nizak „ulazni lag“ od svega 25 ms, što već daje mogućnost sasvim fine upotrebe ovog televizora u gaming svrhe. Treba napomenuti da je za ovo potrebno isključiti dodatna procesiranja slike (DI Film i MEMC procesiranje), jer se intenzivnijom upotrebom procesiranja slike drastično povećava ulazni lag. Naravno, DI Film i MEMC procesiranje imaju svoju upotrebnu vrednost, posebno kada se gledaju filmovi i serije pa ih je tada poželjno uključiti. Na raspolaganju je par preseta, a našim očima je najviše prijao nizak nivo pomenutih efekata. Što se tiče zvuka, Tesla 65S905BUS je opremljen s dva zvučnika snage od po 10 W. Za sve standardne TV primene, snaga je sasvim dovoljna, a kvalitet zadovoljavajući, posebno nakon aktiviranja DTS opcije.

Dobro odmeren 4K

Sve karakteristike koje ima Tesla 65S905BUS čine jednu vrlo dobro uklopljenu 4K TV celinu, koja u ovoj dijagonali nudi jake adute. Ukoliko želite što je moguće veći Android 4K televizor, koji pri tome ima više nego solidan kvalitet slike, za što manje novca, onda je 65S905BUS veoma primamljiva ponuda. S cenom od 70.000 dinara i promotivnom garancijom od pet godina, 65S905BUS je jak konkurent u kategoriji 65 inča. Ono što je mana svih viđenih 65“ modela jeste činjenica da na tako velikom ekranu 4K rezolucija ne izgleda više toliko lepo i oštro kao na manjim ekranima. To je jednostavno stvar matematike i broja piksela po inču, koji je manji kako se dijagonala ekrana povećava. Razumljivo, kada se malo odmaknete, to prestaje da se primećuje, što je i poenta velikog televizora za velike prostore.

Zanimljivo je da Tesla S905 seriju modela nudi i u manjim varijantama od 43, 50 i 55 inča. Uglavnom je praksa proizvođača da se najveći modeli odvoje u posebnu seriju, dok manji budu „uštinuti“ za poneku karakteristiku. Zbog toga bi bilo zanimljivo pogledati posebno 50“ i 55“ modele, jer je razlika u ceni tu najveća. Tako 55“ model košta celih 20.000 dinara manje, a ukoliko su karakteristike iste kao i kod 65S905BUS modela, onda 55“ opcija postaje čak i zanimljivija od 65“. Možemo zaključiti da Tesla S905 serija televizora predstavlja značajan napredak, a 65S905BUS je ubedljivo najbolji model ovog brenda koji smo do sada testirali.


Tesla.info/bs/tv-s905




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter