GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #277 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Huawei: Eskalacija krize
Filip Majkić
Uprkos nadanjima da će se "pronaći rešenje za miroljubivu koegzistenciju" u svetu tehnologija, vatra se rasplamsava. Da parafraziramo čuvenog pruskog generala i vojnog teoretičara Fon Klauzevica: "Tehnologija je nastavak politike drugim sredstvima". Upravo tome svedočimo danas kada se nastavljaju pritisci sa svih strana na kinesku vladu i njihove tehnološke kompanije
- PC #277 (Jun 2020)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Huawei: Eskalacija krize

Samo oni koji ne žele to da vide ne registruju da se polako ali sigurno potpiruje kampanja zapadnih elita protiv Kine zbog COVID-19 virusa, za koji se sve direktnije optužuju kineska vlada, sistem, pa i narod (ne treba zaboraviti da članstvo KP Kine broji gotovo 100 miliona ljudi).

Cilj te kampanje je jednostavan – preusmeriti sopstvenu odgovornost za nespremnost za suočavanje s globalnom pandemijom i ignorantsko ponašanje s početka godine, koje je surova realnost rasturila o hridi neminovne zbilje i suočavanje s ogromnim brojevima mrtvih, dok ćemo o oštećenjima plućnih sistema obolelih koji su navodno ozdravili i drugim posledicama čitati naširoko u narednom periodu.

Nije to jedini izazov zapadnih elita upućen Kini. Pitanje je ko će predvoditi tehnološku eru koja je pred nama (IoT, milijarde povezanih uređaja, autonomni sistemi i roboti...) Ono postaje dominantno u svim sferama života, a treba uvek imati na umu deficit koji zapadne ekonomije prave u trgovini s Kinom (samo Amerika beleži kvartalni minus od preko 400 milijardi dolara) koji se samo uvećava. Nema više priče o tržišnoj utakmici, fer nastupu, slobodnoj trgovini i veselom kapitalizmu. Ovo je era barijera, sankcija i nemilosrdne borbe, od milošte nazvane „protekcionizmom“ – svega što je vodeće države Zapada načinilo silnim mnogo pre slobodnog protoka ljudi, roba, kapitala i usluga. U kriznim vremenima uvek se vraćamo oprobanom receptu.

Novi udar Amerike

image

U petak, 15. maja, američki Sekretarijat za trgovinske poslove saopštio je da svi neamerički proizvođači čipova koji koriste američku opremu u svojim postrojenjima ili softver američkih kompanija moraju da se prijave za posebnu licencu ukoliko žele da prodaju bilo kakve čipove kompaniji Huawei. Takva odluka u praksi znači prekid svih isporuka kineskom gigantu, a istovremeno i veliku prepreku za sve koji bi želeli da nastave saradnju s Huawei-om, budući da ogroman broj kompanija danas koristi neki vid američke opreme u svojim proizvodnim postrojenjima.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), najveći svetski proizvođač čipova, zvanično je prestao da prima nove narudžbine od kompanije Huawei Technologies, u skladu s novim merama Sjedinjenih Američkih Država koje su donesene sa ciljem da prekinu lanac snabdevanja kineskog giganta, uključujući ključne stavke kao što su čipovi.

Portparol kompanije TSMC saopštio je da je, u skladu s novim pravilima o kontroli izvoza, donesena odluka da se prestane isporuka čipova kompaniji Huawei i da će se TSMC u potpunosti povinovati zahtevima američke administracije. Istovremeno je potvrđeno da će se aktuelne količine i već dogovoreni poslovi ispoštovati, tako da će Huawei imati nešto vremena da pronađe alternativno rešenje – ukoliko ono uopšte postoji, pošto se procenjuje da će se sa isporukama čipova prestati sredinom septembra, a američka vlada saopštila je da zabrani ne podležu količine koje su naručene do 15. maja i koje će biti isporučene do 14. septembra.

Između dve vatre

Huawei se umnogome oslanja na partnera kao što je TSMC. Njegovi Kirin čipovi bazirani su na ARM tehnologiji (britanska kompanija), ali sam Huawei ne proizvodi ove, kao ni mnoge druge čipove koji se koriste u njegovim uređajima, već ih naručuje od specijalizovanih globalnih proizvođača čipova, među kojima je vodeći svakako TSMC. Interesantno je da je TSMC pre samo koji dan objavio planove da izgradi fabriku čipova u Arizoni, što je američki državni sekretar i bivši direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA) Mike Pompeo pozdravio, nazvavši taj potez velikim podstrekom za nacionalnu bezbednost SAD i jednim od vidova „obuzdavanja“ Kine.

Akcije TSMC-a pale su na berzi 2% odmah po objavi ovih vesti. Huawei je drugi klijent po veličini za TSMC, odmah iza Apple-a. Njegove narudžbine čine između 15 i 20 odsto godišnjeg prihoda tajvanskog proizvođača čipova. HiSilicon Technologies, ogranak kompanije Huawei koji se bavi dizajnom čipova, nije ih naručivao samo od TSMC-a – na listi je i Win Semiconductors, za koji se očekuje da bi mogao da preuzme dobar deo narudžbina. Naravno, ostaje upitno koliko njegovi kapaciteti mogu to da podnesu i da li bi se eventualno proširenje, koje bi svakako bilo neophodno, moglo obaviti dovoljno brzo. Huawei je saopštio da će se obratiti i drugim proizvođačima, uključujući i evropski STMicroelectronics, te pokrenuti nove inicijative u domenu dizajna čipova, ali su to sve dugoročne mere.

Izgleda da je i Velika Britanija popustila pod pritiskom Sjedinjenih Američkih Država. Boris Johnson se priprema da prekine saradnju s kompanijom Huawei na izgradnji 5G mreže u Ujedinjenom Kraljevstvu. Mnogi se u ovoj državi zalažu da se ukloni Huawei 5G tehnologija iz infrastrukture, kao i kompletno iz telekomunikacione mreže najkasnije do 2023. godine. Optužbe idu u pravcu toga da Huawei može da instalira pozadinske softvere u mrežnoj infrastrukturi koje bi koristili za špijuniranje komunikacionih kanala. Trump je o tome otvoreno govorio više puta i pozivao Veliki Britaniju da izbaci Huawei iz razvoja 5G mreže u ovoj državi. Oni su do sada samo ograničavali saradnju s kineskom kompanijom, ali nigde nije bilo reči o isključivanju iz posla. Ni telekomunikacione kompanije koje posluju u Velikoj Britaniji, poput Vodafone-a, nisu baš srećne što će do ovakvog obrta doći. No, ostaje im samo da se povinuju – najavljuje se da će Boris Johnson uskoro potpisati odgovarajuće ukaze kojima će ove sankcije biti ozvaničene.

Kineske reakcije

Iako je do sada delovalo da je Kina reagovala mlako na izazove američkog režima koji se u kontinuitetu upućuju azijskom džinu, bez obzira na to da li se na vlasti u datom trenutku nalazi Republikanci ili Demokrate, činjenica je da su kineski rukovodioci, ali i poslovično uzdržani šefovi kompanije Huawei, najzad su počeli da nazivaju stvari pravim imenima.

image

Richard Yu, CEO consumer odeljenja kompanije Huawei, rekao je da su tobožnje sajberbezbednosne brige američke vlade samo izgovor, ali da je pravi razlog ovakvog odnosa prema kompaniji Huawei pretnja tehnološkoj hegemoniji SAD. Huawei ovih dana održava veliki skup sa analitičarima, pa se očekuje da će kompanija imati zvanične reakcije na ovu temu, koje će prezentovati upravo tamo. Huawei se spremao na pooštravanje američkih sankcija još od kraja prošle godine i procene analitičara su da kompanija ima zalihe za više od jedne godine kada je reč o čipovima za mrežnu opremu i krucijalnu telekomunikacionu infrastrukturu.

Iz analitičke kompanije Jefferies Equity Research saopštili su da očekuju da će Kina žestoko odgovoriti ukoliko se ovo ostvari, jer je jasan cilj novih pravila da se zaustavi tehnološki progres koji Huawei ostvaruje, kao i da se naudi širim 5G ambicijama kineske države, te da se drastično uvećava rizik od novog hladnog rata. Poseban značaj ove odluke ima i sveopšta propaganda u zapadnim medijima o krivici Kine za epidemiju koronavirusa, čime se želi preusmeriti bes i nezadovoljstvo domaćeg stanovništva zbog potpune nespremnosti njihovih zdravstvenih sistema za suočavanje sa epidemijom i nedovoljno ozbiljno shvatanje razmera epidemije, kao i same bolesti. Dovoljno je podsetiti se čuvene izjave britanskog premijera da se ne planiraju bilo kakve mere, već da će se ići na taktiku sticanja „imuniteta krda“ po cenu rizika zdravlja. Rizika po druge, budući da je premijeru, kada se razboleo od COVID-19, obezbeđena vrhunska nega, tako da je on (jedva) uspeo da preživi.

Huawei je saopštio da će ova odluka imati veoma negativan efekat ne samo na Huawei već na širok spektar industrija i lance snabdevanja, uključujući i mnoge američke kompanije. Kako bilo, kineska vlada je smesta investirala 2,2 milijarde dolara u domaćeg proizvođača čipova SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corporation). Pravo pitanje je šta li su čekali do sada... Daleko od toga da nema prostora za druge vidove uzvraćanja. Da li će Kina narediti svim svojim proizvođačima telefona da pređu na HMS i trajno napuste Google? Šuška se o mnogim odgovorima, ali jedno potpisujemo – ovo neće stati. Vreme će pokazati da li smo u pravu.

SLEDEĆI TEKST U PC #277
preview
Televizija će upropastiti svet




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter