GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #275 > PC.Edu
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Veštine budućnosti stvarajte na Internetu
Za vreme pandemije, mnoge kompanije učinile su svoje kurseve dostupnim i besplatnim kako bi ljudi imali mogućnost da sadržajnije i kvalitetnije provode vreme dok su u svojim kućama
- PC #275 (April 2020)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Veštine budućnosti stvarajte na Internetu

Sam British Council omogućio je besplatno učenje engleskog jezika na svom globalnom sajtu za odrasle, tinejdžere i decu pod odeljkom LearnEnglish. U ovom tekstu dajemo pregled mogućnosti koje nam Internet pruža što se tiče kreativnih industrija, šta sve možemo da radimo i s kojim alatima. Možda će nakon izlaska iz izolacije neki od nas imati novi hobi, a neki će možda pokrenuti i potpuno novu karijeru.

Kreativne industrije i Internet

image
Howard Lawrence B ©

Od pronalaska Web-a 1989. godine, kreativne industrije značajno su se transformisale, otvorivši nove – i veoma često potpuno besplatne – načine za stvaranje, proizvodnju i uređivanje slika i zvukova.

Vodeće softverske kompanije, kao što je Adobe, omogućile su besplatne verzije svojih programa, što može biti dobar način za upoznavanja profesionalnih interfejsa, dok postoji i ogroman broj besplatnih alata s velikim brojem jedinstvenih karakteristika u odnosu na alate koji se kupuju.

Jedan od najrevolucionarnijih događaja bila je pojava softvera sa otvorenim kodom (OSS), koji ima licencu dodeljenu od vlasnika autorskih prava koja omogućava korisnicima da modifikuju, dele i poboljšaju izvorni kod programa u bilo koju svrhu. Većina programa otvorenog koda je besplatna, a neki se čak uspešno takmiče sa alternativama koje morate da platite.

Danas postoji veći izbor besplatnih softvera za dizajn i stvaranje sadržaja nego ikada ranije, a toliki izbor može da zbuni nekog ko prvi put želi da počne da ih koristi. Odabrali smo neke od najinovativnijih i najkorisnijih alata i resursa za dizajn, ilustraciju, pravljenje muzike, pisanje i još mnogo toga – i sve to bez ikakvih troškova.

Ideje i tok rada

Mindmup je alat koji je jednostavan za brainstorming i stvaranje mapa uma, koje se mogu čuvati i deliti online. Ako vam je potrebna kreativna inspiracija, ne tražite dalje od Brainsparker-a, koji sakuplja reči i izraze koji su okidači za inspiraciju i nove ideje, poboljšava kreativno pisanje i podstiče inovacije.

Kreativno pisanje

Mnoštvo besplatnih aplikacija i programa može vam pomoći da brzo i efikasno napišete svoje ideje. HaikuJAM je aplikacija za pisanje koja omogućava korisnicima širom sveta da zajedno rade na kratkim delovima poezije. Wattpad je globalna zajednica čitalaca i pisaca koji međusobno dele priče, a koristi se i na mobilnom telefonu i na računaru.

Pogledajte i: Zoho Writer, Evernote.

Uređivanje slika

Bez obzira na to da li ste fotograf početnik ili samo volite stalno da slikate svojim telefonom, na raspolaganju vam je bezbroj besplatnih platformi koje će vam pomoći da uredite i poboljšate svoje fotografije. Najpopularniji je GIMP (GNU Image Manipulation Program), program otvorenog koda koji vam omogućava retuširanje i uređivanje slika pomoću niza filtera, slojeva (leyers) i četkica (brushes).

Pixlr Editor ima Web interfejs jednostavan za upotrebu, a dostupan je s desktop-a i tableta. Photoshop Express je odlična opcija za korisnike koji se žele da se upoznaju sa Adobe platformom besplatno. Ova opcija dostupna je putem pretraživača na Android, Windows i Apple iOS uređajima.

Pogledajte i: Paint.NET, PhotoScape, Ultimate Paint.

Video-montaža

image
Feliphe Schiarolli ©

Filmaši imaju mnogo besplatnih programa za uređivanje video-zapisa. Lightworks je korišćen čak i u Holivudu za montažu filmova kao što su „Vuk sa Volstrita“, „Petparačke priče“ i „Kraljev govor“. Besplatna verzija dolazi s mogućnostima koje vam pomažu da objedinite, preradite i poboljšate svoje video-snimke. Drugi glavni igrač je DaVinci Resolve; njegovoj besplatnoj verziji možda nedostaju neke od složenijih funkcija, ali dolazi s jednostavnim alatima za korekciju boja i audio-alatima.

Na raspolaganju su i mnoge aplikacije za obradu video-sadržaja. VivaVideo omogućava korisnicima Android i Apple uređaja da montiraju video-klipove i dodaju im razne efekte, dok je Apple-ov iMovie jedan od najpogodnijih za korisnike kojima treba brza i laka obrada sadržaja.

Pogledajte i: HitFilm Express, VideoPad, VSDC Free Video Editor.

Grafika, ilustracije i dizajn

Ako želite da razvijate sopstvena grafička rešenja ili ilustracije, na Internetu je dostupno mnoštvo sjajnih opcija. Inkscape je program vektorske grafike otvorenog koda koji dolazi s velikim brojem alata i radi u Windows, Mac i Linux okruženju. Osim što je alat za uređivanje slika, GIMP se takođe može koristiti za stvaranje grafike i ilustrovanih umetničkih dela. Krita sadrži tutorijale za animaciju uz široku ponudu alata i šablona, što ga čini pravim izborom ambicioznih animatora.

Za puriste, Autodesk Sketchbook je dostupan na računaru i tabletu i sadrži sveobuhvatnu listu prilagođenih četkica i slojeva koji se lako koriste.

Ako kreirate sopstveni časopis, Scribus se smatra najboljom besplatnom alternativom Adobe-ovom InDesign-u, sa specijalnim funkcijama, uključujući alat za podešavanje unosa teksta.

Ako je 3D dizajn ono što želite da radite, Blender nudi izvanredan set alata koji vam mogu pomoći u stvaranju višedimenzionalnog prikazivanja ili čak kreiranju sopstvene video-igre.

Pogledajte i: Gravit Designer, Easel.li, Vectr

Uređivanje muzike

image
Nicole Harrington ©

Internet sadrži mnoštvo besplatnih resursa koji pomažu ljubiteljima muzike da stvaraju numere profi kvaliteta.

Audacity ima efekte poput pojačanja basa i alata koji vam omogućava uklanjanje pozadinske buke i čak će sačuvati vaš rad ukoliko program naglo prestane s radom. GarageBand, Apple-ov osnovni studio za proizvodnju digitalne muzike, omogućava korisnicima da stvaraju pesme koristeći hiljade muzičkih, mehaničkih, pa čak i životinjskih zvučnih efekata.

Pogledajte i: Acoustica Basic, Wavepad, Soundation.

Programi koje smo odabrali samo su vrh ledenog brega, a na Internetu postoji bezbroj drugih opcija, prilagođenih specifičnim potrebama korisnika. Ako vam je potrebna pomoć pri korišćenju bilo kog pomenutog softvera ili želite da steknete druge nove veštine, sjajan resurs za učenje je YouTube koji na raspolaganju ima tutorijale i komentare korisnika.


BritishCouncil.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #275
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter