GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #36 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Od 14 do 17 inča
Branko Nikitović
Pred nama su se našla četiri monitora raznih dijagonala - 14-inčni Daewoo, 15- i 17-inčni DTK i, kao posebna poslastica, NEC MultiSync 750P.
- PC #36 (Jun 1998)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Od 14 do 17 inča

Ako vam dugotrajan rad za računarom smeta, lako se može ispostaviti da imate problema sa očima, tj. sa monitorom. Mutna slova ili treperav ekran jako zamaraju, ugrožavaju zdravlje i smanjuju radne sposobnosti. Bilo da imate odličan vid ili ne, investicija u dobru sliku je uvek pravilno uložen novac. Pred nama su se našli predstavnici nekoliko kategorija.

Daewoo 431X

Počnimo od najnovijeg modela u kategoriji 14“ monitora. Iako ih „petnaestice“ ozbiljno ugrožavaju i stalno prete da ih izbace sa tržišta kućnih i poslovnih računara, stalno se pojavljuju sve bolji modeli. Kvalitet slike ovog lepotana je dobar, ali se ipak nalazi ispod vrhunskih 14“ modela, recimo Samsung-a. Osnovni razlog je vidljivost mreže, koja u programima kao što je Photoshop izgleda kao moare, pa ovaj model preporučujemo pre svega za poslovne primene kao što je pisanje u Word-u ili rad u Excel-u. Boje su stabilne, a slika je za 14“ model neobično svetla (naravno, može se podešavati). Oštrina je vrlo dobra i u uglovima – zamućenje je minimalno.

Ako uzmemo u obzir činjenicu da se monitori ove dijagonale uglavnom koriste za manje zahtevne poslovne primene i za igre, slici zaista nemamo šta da zamerimo. Vidljiva dijagonala iznosi 13.2“, što je odlično, a veličina piksela je 0.28 mm. Ekran je presvučen nereflektujućim slojem, a kao opcija postoji i mogućnost antistatičkog premaza. Maksimalna rezolucija prikaza je 1024×768 tačaka, što predstavlja gornju granicu razuma za ovu klasu. Mirnoći slike u ovom modu doprinosi i maksimalna frekvencija osvežavanja od 60 Hz, koja se u modu od 800×600 tačaka može povećati na čak 85 Hz. Ne preporučujemo baš 85 Hz, jer slika gubi na oštrini.

Dizajn monitora je osvežavajući, mada je plastika oko samog ekrana mogla da bude i malo uža. Sa prednje strane je devet tastera za potpuno digitalno podešavanje parametara slike, što je i u ovoj klasi očigledno postalo standard; nažalost, nema OSD-a. Komande su sasvim uobičajene (pozicioniranje, veličina, pincussion, kontrast i osvetljenje), upotreba je vrlo jednostavna, a najbitnije je da se slika može razvući praktično do samog oboda ekrana, bez gubitka na kvalitetu. Sva podešavanja mogu da se snime u nekom od 19 user modova.

Pošto je tehnologija i masovnost izrade malo veće braće značajno uznapredovala, „smena generacija“ je samo pitanje vremena. Svemu tome, pored kvaliteta slike i veće radne površine, najviše doprinosi cena – razlika između 14“ i 15“ monitora u ekonomskoj klasi je sada manja od 100 DEM, tako da svako ko kupuje nov računar ozbiljno treba da razmisli o nabavci modela većeg od 14“. Ako ostanete pri ovoj dijagonali, Daewoo je dobar izbor.

DTK DA-570 KA

Ovo je predstavnik najnovije generacija 15“ monitora nama dobro poznatog proizvođača DTK. Postoji nekoliko podmodela (BA, EA, KA), koji imaju različitu dodatnu opremu. Model koji smo testirali nosi oznaku KA i nije „multimedijalan“: nema ni zvučnike ni mikrofon. Vidljiva dijagonala je celih 14“, što pozdravljamo, a slika se pomoću kontrola može razvući do samih ivica.

Slika je, jednostavno rečeno, odlična za ovu klasu. Oštrina je zaista dobra u sredini, a zamućenje u uglovima je minimalno. Boje su čvrste i ravnomerne na nižim, ali i na višim frekvencijama osvežavanja. Maksimalna rezolucija je 1280×1024 tačke, u kojoj se može postići 60 Hz, sasvim dovoljno za mirnu i stabilnu sliku.

Ako se odlučite za rad u rezoluciji od 1024×768 tačaka, vertikalnu frekvenciju možete podići na čak 85 Hz – slika je sasvim mirna i oštra, pa ovaj mod preporučujemo za ugodan rad, iako na nižim rezolucijama osvežavanje može ići i do 100 Hz. Veličina tačke je 0.28 mm, ekran je presvučen anti-refleksivnim slojem.

Nasuprot kvalitetu slike, dizajn samog uređaja ne možemo naročito pohvaliti. Na prednjem panelu se, pored tastera za uključivanje, nalaze samo četiri kontrolna tastera, pomoću kojih se krećete kroz menije prikazane na ekranu (OSD). No, rezultat opravdava malo muke oko setovanja. Kontrole su u principu klasične – pozicija i veličina, bočno ispupčenje, trapezoidna korekcija, biranje „temperature“ boje (postoje samo vrednosti od 6550K i 9300K) i snimanje u memoriju.

Ukratko, u pitanju je univerzalni model, koji ipak nije usmeren na profi tržište: sama dijagonala od 15“ to jasno govori. Zahvaljujući ceni, mirne duše ga možemo nazvati „ubicom“ 14“ modela i preporučiti svakoj kućnoj, igračkoj i poslovnoj primeni.

DTK DB-770 KA

Koliko god smo se oduševili kvalitetom koji pruža upravo opisani 15“ DTK monitor, nismo mogli da se načudimo koliko je ovaj, 17-inčni model slab. Stiče se utisak da je na model 570 KA samo „nakalemljena“ 17“ katodna cev, a karakteristike su ostale praktično identične: frekvencije osvežavanja, veličina tačke, podešavanja... Dodate su samo komande za rotiranje slike i degaus, pa je čak i maksimalna rezolucija 1280x1024 kao i na jeftinijem i manjem modelu.

Slika ne zaslužuje naročite pohvale, kad uzmemo u obzir dijagonalu ekrana. I u sredini i po ivicama je relativno mutna, boje su solidne na temperaturi od 9300K, a slično Daewoo modelu, ovde je upadljiva mreža preko celog ekrana, koja u Word-u ili Excel-u ne predstavlja problem, ali u Photoshop-u pravi haos. Sve u svemu, ovaj uređaj ima smisla samo za poslovnu primenu.

NEC MultiSync P750

Čini nam se da, još od prethodnog megatesta monitora, nijedan model nije izmamio toliko uzdaha kao novi NEC. Sprava je zaista nešto drugo – proizvod namenjen profesionalcima, o čemu nažalost govori i njegova cena. Ne zaboravimo da ovaj monitor predstavlja vrh svoje klase, na koji se potpisao vrhunski proizvođač – što mora da košta. Kao najbolji kompliment navešćemo činjenicu da nije bilo lako naći hardver koji će „poterati“ ovaj monitor do krajnjih mogućnosti. Najzad smo izabrali računar sa Pentium II procesorom na 400 MHz i AGP Permedia2 grafičkom karticom.

Zaista je teško naći manu slici modela P750: boje su stabilne i lepe a oštrina odlična, kako u sredini, tako i u uglovima. Svemu ovom doprinosi najnovija tehnologija izrade ekrana koju je razvio sam NEC – tehnologija prevazilazi kako klasične katodne cevi, tako i one bazirane na Sony-ovoj Aperture Grill tehnologiji. Naravno, nema ni horizontalnih tankih linija, koje „pridržavaju“ masku sa zadnje strane. Rupe na masci su sada eliptičnog oblika, što u kombinaciji sa dinamičkim fokusiranjem elektronskih snopova obezbeđuje izuzetnu oštrinu na ivicama ekrana i bolju zasićenost boja. Pored ovih tehnologija, ekran je presvučen i višeslojnim OptiClear premazom, koji smanjuje neželjenu refleksiju svetlosti u prostoriji, povećavajući kontrast i čitljivost.

Veličina tačke na ekranu je 0.25 mm, a maksimalna rezolucija 1600×1280 tačaka, pri kojoj se frekvencija osvežavanja može podesiti na čak 75 Hz, što obezbeđuje vrlo mirnu sliku. Ako se odlučite za nižu rezoluciju, 1280×1024, vertikalna frekvencija može biti sasvim dovoljnih 85 Hz. Kurioziteta radi, ako se slučajno nađete u 640×480 modu, osvežavanje može biti obavljano sa čak 160 slika u sekundi... Sve u svemu, izvanredna slika za bilo koju primenu.

Dizajn je moderan i vrlo funkcionalan. Jedina zamerka se može uputiti biranju video izvora (BNC ili D-Sub). Pored njega su, logično raspoređeni, tasteri za podešavanje parametara slike. Sve se obavlja kretanjem kroz menije prikazane na ekranu, što NEC naziva On Screen Manager. Komandi ima puno, što se od ove klase i očekuje. Pod geometrijom može se podešavati ispupčenost i njen balans, trapezoidna i paralelogramska korekcija, kao i rotacija slike.

I kontrola boja je dobro realizovana: postoji pet predefinisanih modova sa različitim temperaturama, pored kojih se i svaka boja (crvena, zelena i plava) može podešavati posebno, što je prikazano odgovarajućim trakama. Prvi put vidimo komandu Fitness Tips koja daje savete za odmaranje očiju u intervalu od 15 do 120 minuta.

NEC nije obični proizvođač monitora. „NECline“ je morao dobro da se pomuči da bi zadovoljio standarde prodaje koje je NEC pred njih postavio. Uzimajući u obzir kvalitet proizvoda koji će od sada biti prisutni i kod nas, moramo reći da se isplatilo, barem sudeći po modelu P750 koji zadovoljava potrebe svih profesionalaca.

Korisne adrese

Daewoo: Comtrade, Vladimira Popovića 6, Beograd, tel. 011/311-2060

NEC: NECline, Vlajkovićeva 19, Beograd, tel. 011/3030-110

DTK: PC Centar, Durmitorska 16, Beograd, tel. 011/646-414

BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter