GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #36 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Inovacija po kratkom postupku
Milan Četić
HP DeskJet 1120C zamenjuje model 1100C posle samo nekoliko meseci. Tržište je tražilo viši kvalitet štampe fotografija.
- PC #36 (Jun 1998)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Inovacija po kratkom postupku

Krajem prošle godine pojavio se Hewlett-Packard-ov ink-jet štampač A3 formata – DeskJet 1100C (broj 30. našeg časopisa). Neke od njegovih karakteristika bile su izuzetne: brzina štampe, mogućnost rada sa papirima i kartonima velike debljine, a svakako i cena, koja je jedva prelazila 1000 DEM. Međutim, štampač je imao i jednu ozbilnu manu: sasvim osrednji kvalitet štampe fotografija, koji je preuzeo od dve godine starog modela HP DeskJet 870C.

Hewlett-Packard je, sa razvojem modela 1100C, radio i na sada već vrlo poznatom DJ 890C, koji koristi superiornu tehnologiju štampe fotografija i koji se pojavio skoro u isto vreme. Zato su mnogi imali utisak da je DeskJet 1100C namerno „ograničen“ u razvoju.

Na zahtev tržišta

Kako PhotoREt II tehnologija koju koriste modeli 890C i 720C suštinski ne košta ništa više u proizvodnji od one koju koristi DJ 1100C, bilo je logično očekivati pritisak tržišta da se tehnologija koja se upravo pojavila na A4 modelima primeni i na A3 štampaču. Da ne bi dozvolio pad interesovanja za svoj A3 model, HP je rešio da ovu izmenu uradi po kratkom postupku, pa se samo šest meseci kasnije pojavljuje obnovljeni model - DeskJet 1120C.

Glavna, a čini se i jedina izmena u odnosu na model 1100C je uvođenje PhotoREt II tehnologije i, shodno tome, izmena kolor kertridža. Kao i kod modela 890C, radi se o četvorobojnoj kolor štampi bazične rezolucije 300 dpi. Ono što omogućava da se i pored relativno niske rezolucije postigne izuzetan kvalitet štampe fotografije su značajno smanjene dimenzije kapljice mastila. Tako se, uz korišćenje PhotoREt II, na jedan kvadratić dimenzija 1/300×1/300 inča „slaže“ do 16 kapljica boje (po četiri od svake), koje se mešaju ili raspoređuju po posebnom algoritmu, kako bi se dobio što bolji efekat. Time se povećava broj osnovnih boja (bez rasterizacije) koje štampač može da prikaže, sa sedam na preko dve stotine.

Ukupan efekat je veoma sličan klasičnoj ink-jet štampi pri rezoluciji od 1200 dpi – postiže se odlična reprodukcija fotografija kako u svetlim, tako i u tamnim segmentima slike. Ovo se naročito ističe prilikom korišćenja sjajnog foto-papira, kada se postiže kvalitet blizak klasičnoj fotografiji, premda se i na običnom papiru postižu vrlo dobri rezultati.

Priča o papiru

Za crno-belu štampu je zadužen HP-ov kertridž 45A, koji se koristi na svim modelima DeskJet 800 serije i na DJ 720C. On štampa u rezoluciji 600 dpi i to pigmentnim (jako) crnim mastilom, koje daje odličan kvalitet štampe na standardnom papiru – tekst se teško razlikuje od onog koji izađe iz personalnih laserskih štampača.

Iako je DJ 1120C štampač A3 formata, on, nalik većini štampača iz ove klase, može da radi i sa nešto većim papirom – do formata 330×458 mm. Uopšte, rad na širokoj lepezi medija je jedna od njegovih važnijih osobina: u fijoku za papir može da stane do 150 listova 60-gramskog papira ili oko 110 listova uobičajenog 80-gramskog. Na poklopcu ove fijoke se nalazi dodatno mesto za ulaganje do 10 listova papira – ovaj ulaz je prvenstveno namenjen za uvlačenje banner (kontinualnog) papira, ali se uspešno može koristiti i za koverte i druge specijalne medijume.

Na zadnjoj strani štampača se nalazi otvor koji će pomoći korisnicima kada osete potrebu za štampom na debljem kartonu ili bilo kojoj vrsti papira koja ne trpi previjanje. Kroz taj otvor u štampač mogu da se ubace i kartoni veće gramature od maksimalno preporučenih 200 g/m2, pod uslovom da nisu deblji od 0.3 mm. Sve ove mogućnosti čine DJ 1120 jako interesantnim alatom u procesu pripreme za štampu, naravno ukoliko neki daleko skuplji uređaji nisu na raspolaganju. U štampač, naime, možete da umetnete upravo onaj medijum na kome ćete kasnije štampati, pa će kvalitet štampe biti sličan budućem finalnom otisku.

Pri kalibraciji ove vrste znatno će vam pomoći drajver, koji nudi neke vrlo interesantne mogućnosti. Tu je (za HP uobičajena) ICM (Image Color Matching) tehnologija, koja daje veliku vernost reprodukcije boja odštampanog materijala u odnosu na memorisane vrednosti. Zatim, osim tri uobičajena kvaliteta štampe (EconoFast, Normal i Best), moguće je dodatno odabrati jedan od pet intenziteta štampe, od najsvetlijeg do najtamnijeg. U sekciji Special Features su najmoćnije opcije ovog drajvera: HP Zoom smart omogućava smanjenje i uvećanje dokumenta koji se štampa u dijapazonu od 50-200%. Svi ovi zahvati se obavljaju bez ikakve intervencije u programu iz koga se štampa, a posebni algoritmi interpoliraju sliku, kako bi se minimalizovao efekat umanjenja, a naročito uvečanja.

Na više načina

Billboard opcija omogućava da se dokumenti, koji su veći od formata papira na kojem se štampa, razlože na veći broj listova (od 2 do 16) koji se kasnije mogu spojiti u jednu sliku. Najveći format strane koja se na ovaj način može odštampati je 897×1260 mm (3×3 A3 formata). Booklet opcija je korisna kada treba štampati knjižicu, koja se povezuje na sredini. Veličina stranice u dokumentu je tada dvostruko manja od formata papira na kojem se štampa (npr. A5/A4), a drajver sam raspoređuje stranice originalnog dokumenta (npr. 1-8, 2-7, 3-6 i 4-5), kako bi se posle koričenja dobio pravi redosled.Handout omogućava da se više strana (2, 4 ili 8) štampa na jednoj (veoma upotrebljivo za probne otiske), kada želimo samo prezentaciju nekog materijala, ili za štampu elektronske pošte. Opcija za dvostranu štampu, uz ručno ulaganje papira, automatski koriguje margine prilikom štampe i „govori“ korisniku šta kada treba da umetne. Moguće je štampati izvrnutu sliku (lik u ogledalu - popularni kontrašiht), radi prenošenja otisaka na majice i tkaninu.

Ako uzmemo u obzir da košta samo oko 30% više od modela DJ 890C, logično je da, uz sve ove mogućnosti, DJ 1120C štampa nešto sporije. Nominalna brzina štampe je deklarisana na 6.5 strana u minuti, prilikom štampe crno-belog teksta sa samo jednim fontom i u EconoFast režimu. U realnim uslovima (Microsoft Word, prosečno 2500 slova po strani, slova 12 pt i Normal režim) može se postići brzina od 3 do 4 s/m. Kod štampe u boji situacija je nešto drugačija, brzina pada proporcionalno kvalitetu štampe, tipu papira i veličini dokumenta – tako se fotografija A4 formata u punom koloru, Best režimu i na ink-jet papiru štampa oko pet minuta.

DeskJet 1120C je veoma kvalitetan i upotrebljiv štampač. Ciljna grupa su mu grafički i CAD profesionalci, bilo da ga koriste kao lični štampač ili da ga dele u radnim grupama. Niska cena, odličan kvalitet štampe i mogućnost rada na raznim medijumima, očigledno su dobitna kombinacija, pogotovu na našem tržištu.

Korisna adresa

Comtrade, Vladimira Popovića 6, Beograd, tel. 011/3112-060

SLEDEĆI TEKST U PC #36
nopreview
Mašta kao granica
Đorđe GrujićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter