GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #267 > Komunikacije
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Telenor 5G bazna stanica
Pokretanjem prve 5G bazne stanice u Srbiji, kompanija Telenor kreirala je 5G okruženje koje će domaće i strane kompanije, startup-ovi i studenti tehničkih fakulteta koristiti za razvoj rešenja na tehnologiji budućnosti
- PC #267 (Jul/Avgust 2019)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Telenor 5G bazna stanica

Delimo viziju Srbije kao lidera u regionu u razvoju digitalne ekonomije i inovacija. 5G je tehnologija budućnosti i želimo da budemo spremni za trenutak kad bude u komercijalnoj upotrebi. Pozivamo kompanije iz zemlje i regiona da iskoriste činjenicu da imaju 5G okruženje na raspolaganju i već danas počnu da razvijaju svoja poslovna rešenja za budućnost“, rekao je Mike Michel, generalni direktor Telenor-a u Srbiji.

5G – napredak u svakom smislu

image
Vladica Tintor, direktor RATEL-a, gleda kroz VR portal putem 5G mreže

Peta generacija mobilnog Interneta donosi višestruko uvećane brzine protoka, veću pokrivenost i kapacitete i gotovo potpuno odsustvo kašnjenja u prenosu podataka. Brzine koje nudi veće su od 10 do 100 puta od trenutno dostupnih, a očekuje se da će najveću primenu imati u automatizaciji i kontroli proizvodnih procesa, medicini, komunalnim uslugama, poljoprivrednoj i automobilskoj industriji.

“Nijedna prethodna generacija nije mogla da ima toliki uticaj na privredu i ekonomiju kao što će imati 5G tehnologija. Srbija neće prespavati Četvrtu industrijsku revoluciju i sada je šansa da uhvatimo korak s najboljima. 5G mreža praktično će biti revolucija kada je u pitanju brzina servisa i usluga i biće od velike koristi za privredu i ekonomiju“, smatra Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija. Saša Leković, CTO Telenor-a i vođa projekta uvođenja 5G-a, prvi je u Srbiji pomoću telefona Huawei Mate 20X uradio speed test i izmerio brzine protoka koje su iznosila više od jednog gigabajta. Prema njegovim rečima, 5G je zapravo transformaciona tehnologija.

„Nema sumnje da će 5G mreža omogućiti nove načine rada, upravljanja, saradnje, ličnih iskustava. Takođe, pomoći će razvoj društva i ekonomije. 5G kao transformaciona tehnologija omogućiće da kreativnost pomeri mnoge granice koje smo znali“, rekao je Saša Leković.

Firme, istraživači i studenti ETF-a kao prvi korisnici

Dr Mihajlo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu, smatra da će 5G mreža omogućiti da se uređajima upravlja u realnom vremenu i da zažive mreže velikog broja senzora (Internet of Things) koje upravljaju gradskim servisima i velikim sistemima (Smart City). Sve to uticaće ne samo na povećanje kvaliteta svakodnevnog života i smanjenja troškova poslovanja već će otvoriti i veliki broj mogućnosti za razvoj novih poslova i preduzetništvo.

Studenti Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu biće prvi koji će, od septembra ove godine, koristiti 5G testno okruženje. Tim povodom, dr Milo Tomašević, dekan Elektrotehničkog fakulteta, izjavio je:

„Elektrotehnički fakultet i Telenor odavno sarađuju, pa zato mi, kao jedan od prvih partnera na ovom projektu, pružamo punu podršku i trudićemo se da kroz angažovanje i eksperimentisanje naših istraživača i studenata damo doprinos u kreiranju novih rešenja“.

Na događaju su rešenja predstavile kompanije iz Naučno-tehnološkog parka – Novelic i DigitalWorx koje će raditi na razvoju primene 5G tehnologije na svojim proizvodima. Kompanija Huawei, kao lider na tržištu 5G mrežne opreme i terminala, partner je na ovom projektu.


telenor.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #267
preview
ZZPL - domaći GDPR
Danilo Krivokapić



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter