GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #263 > Test zona
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Samsung 8K televizor
Miloš Stamenković
Taman kada su 4K televizori postali popularni a cene sišle na razumni nivo, Samsung kaže STOP - stigao je QE65Q900R, prvi komercijalno dostupan TV 8K rezolucije
- PC #263 (Mart 2019)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Samsung 8K televizor

image

Ova promocija je urađena na čuvenom IFA sajmu tehnologije u Berlinu, a sada je tržištu dostupna kompletna Q900R serija modela s dijagonalama ekrana od 65, 75 i 85 inča. Na testu smo imali 65“ model i nakon malo komplikovanije akcije raspakivanja (TV je težak dobrih 30 kg), bez ikakvog okolišanja koncentrišemo se na sliku.

Nakon reprodukcije nekoliko 8K demo video materijala do kojeg smo uspeli da dođemo, bili smo veoma impresionirani kvalitetom slike. Kako i ne bismo, kada je ovo prvi 8K televizor koji imamo mogućnost da probamo. Rezolucija ekrana je 7680 × 4320, što je tačno četiri puta više piksela u odnosu na ono što nudi 4K, dakle više od 33 miliona piksela. Oštrina slike je stvarno fantastična i treba da prođe malo vremena da se pažnja s „gomile“ piksela usmeri ka ukupnom kvalitetu slike.

Oštro kao žilet

Da bi se ta oštrina primetila, morate da budete relativno blizu televizora. Ukoliko se stoji dalje od jednog metra, slika koju pruža QE65Q900R počinje lagano da izgleda kao 4K i što ste dalje taj utisak je jači. Kako gledanje 65“ televizora iz velike blizine nije realna situacija, već ovde dolazimo do pitanja koliko 8K rezolucija na ovoj dijagonali može da se primeti u normalnom gledanju. Kada dodamo i činjenicu da trenutno gotovo ne postoji 8K sadržaj koji možete da kupite, postavlja se pitanje šta ćete gledati. Japan je jedini koji je krenuo sa emitovanjem televizije u 8K, dok je u ostatku sveta to prilično daleko.

image
Tabela karakteristika

Kod nas se krenulo s tek nekoliko 4K kanala, tako da je tu sve jasno. Što se tiče popularnih video-klub servisa kao što su Netflix ili Amazon, oni ne podržavaju 8K, a tek su počele najave i prva snimanja nekog sadržaja koji bi trebalo da bude dostupan u malo daljoj budućnosti. YouTube podržava 8K i ima nešto materijala u ovoj rezoluciji, ali je pitanje kompresije koja redukuje kvalitet slike veoma nezgodna stvar, jer je potreban oizbiljan protok podataka za 8K video.

Interesantno, Tizen 4.0 verzija OS-a sa instaliranom YouTube aplikacijom iz nekog čudnog razloga ne podržava 8K video, pa će i u slučaju kada se naleti na 8K video on biti pušten u 4K. To će verovatno biti korigovano u nekom sledećem ažuriranju softvera, ali nas je prilično iznenadilo što već nije ugrađeno.

Postoji još jedna, pomalo čudna, stvar s video-ulazima. Na raspolaganju su HDMI 2.0b portovi, što je podrška za 8K rezoluciju, ali samo na skromnih 30 Hz. Za 60 Hz i 8K potrebna je HDMI 2.1 kompatibilna veza, koje trenutno nema na tržištu. Dakle, povezivanje QE65Q900R televizora s računarom kao trenutno najboljim izvorom 8K slike za sada je ograničeno osvežavanjem od 30 Hz iako panel podržava mnogo više.

Konektovanje za primer

S računara je trenutno moguće pustiti 4K u 60 Hz i 1080p u 120 Hz. Ono što može „izvaditi“ situaciju u budućnosti jeste One Connect Box sistem koji je Samsung implementirao i kod ovog televizora, ali je i dalje rezervisan pre svega za najjače modele. U praksi, to znači da se „kutija“ sa svim neophodnim konektorima nalazi odvojena od televizora i s njim se povezuje samo jednim specijalnim kablom; kasnije možete samo zameniti kutiju.

Za One Connect kabl napravljen je poseban žleb na postolju, tako da se on apsolutno ne vidi. Ovo je veoma elegantno rešenje koje korisniku omogućava više opcija i lakšu montažu televizora, kao i da svi kablovi budu daleko od očiju jer one treba da budu usmerene ka ekranu. Pored ovih estetskih prednosti, One Connect Box daje Samsung-u mogućnost da vlasnicima Q900R televizora u narednom periodu ponudi zamenu box-a novim koji ima i HDMI 2.1 priključke. Slična akcija je i spomenuta na nekim tržištima, ali zvanične informacije još uvek nema.

Pored One Connect Box sistema i fino svedenog sistema postolja, QE65Q900R dizajn deluje standardno i nema nekog elementa koji „vrišti“ da je u pitanju trenutno specijalni model televizora. Ivice oko ekrana su malo deblje u odnosu na neke druge top-modele, kao i profil, ali je to s razlogom tako.

QLED na delu

image

Samsung je upotrebio svoju QuantumDot tehnologiju na ovom prvom 8K VA panelu (pravi 10-bitni) uz kombinaciju DirectLED pozadinskog osvetljenja, koje je razlog za malo veću debljinu. Prednosti DirectLED sistema su jasne, a postoji čak 480 dimming zona čije se osvetljenje može posebno kontrolisati. To u praksi znači da na istoj sceni, u okviru jedne zone osvetljenje može biti maksimalno, dok u drugoj zoni ono može biti u potpunosti isključeno. Rezultat je ekran koji pored 8K rezolucije ima jako maksimalno osvetljenje i raskošan kontrast. QE65Q900R u najsvetlijim delovima slike može izbaciti i 3000 nita, što je kontrast koji je u rangu OLED ekrana. Naravno, u teoriji OLED ima neograničeni kontrast, ali je maksimalno osvetljenje manje, dok ovaj 8K panel s velikim nivoom osvetljenja i dimming zonama nudi optimalniji odnos. Reprodukcija boja i kalibracija podešene su tako da prijaju ljudskom oku, a nije se jurila baš maksimalna preciznost, što je realno i optimalno rešenje.

Uniformnost panela je na visokom nivou, s odstupanjem od okvirno deset procenata, pa nema neprijatnih varijacija koje su ponekad karakteristične za VA panele. Sa ovim karakteristikama i uz 8K rezoluciju, ovaj panel postavlja nove standarde kvaliteta slike na LED televizorima. Jedina realna mana jeste nešto manji „ugao gledanja“, što je neizbežno za VA tehnologiju panela, ali je sve ostalo na zaista vrhunskom nivou.

Inteligentno skaliranje

Kako bi nadomestio nedostatak 8K sadržaja, Samsung je u Q900R seriju modela integrisao Quantum 8K procesor sa upscaling algoritmima koji imaju zadatak da obrađuju signal nižih rezolucija i prilagode ga što boljem prikazu na 8K panelu. Ovo je jedna od stvari koje Samsung ističe kada su u pitanju karakteristike Q900R modela, što je sasvim očekivano. Ideja je da se kroz detaljnu obradu slike postigne utisak boljeg kvaliteta nego kada se isti 4K sadržaj prikazuje na 4K televizoru, na primer, na Q9FN.

Quantum 8K procesor dobro obavlja svoj posao i ne mogu se primetiti neke deformacije, a 4K video izgleda podjednako dobro, ali ne i bolje. Ono što jeste bolje to je motion procesiranje, što se još lakše primećuje kada se poveća osvežavanje i spusti rezolucija. Iako je kod QE65Q900R slika u prvom planu, ne treba zaboraviti zvučnike. Oni su u 4.2 rasporedu s ukupnom snagom od 60 W i nude nešto bolji kvalitet zvuka nego Samsung 4K modeli. Razlika nije drastična, ali se može čuti, pa i zvuk na ovom modelu zaslužuje veoma pozitivnu ocenu, posebno zbog toga što su zvučnici gotovo nevidljivi. Cena QE65Q900R je relativno „tu negde“ s najboljim OLED modelima i nije preterana. Bar ne za one koji mogu, vole i žele da budu na samom „žiletu“ tehnologije. Mnogo veći problem je nedostatak 8K sadržaja sa svake strane, pa u ovom momentu Q900R serija modela predstavlja Samsung-ovu „demonstraciju sile“.

Za korisnike koji nemaju problem da potroše veliku količinu novca na TV i već su se spremili da to učine s nekim od OLED modela, Q900R serija predstavlja odličnu alternativu. Sa 8K rezolucijom dobija se mnogo bolji kvalitet slike, a iako sada nema 8K sadržaja, u budućnosti će ga biti sve više, pa onaj ko usmeri novac sa 4K OLED-a na 8K QLED neće morati duže vreme da razmišlja o promeni televizora.


www.samsung.rs




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter