GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #262 > BIZ&IT
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Vesimpex: Trendovi data centara u 2019. godini
Rittal je izdvojio pet najbitnijih trendova koji su povezani s cloud computing-om i data centrima, a koje bi IT menadžeri trebalo da imaju na umu tokom 2019.
- PC #262 (Februar 2019)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Vesimpex: Trendovi data centara u 2019. godini

image

Od raznih trendova, Rittal je izdvojio pet najbitnijih koji su povezani s cloud computing-om i data centrima, koje bi IT menadžeri trebalo da imaju na umu tokom 2019 godine.

Trend 1: Data Centrima će biti potrebne veće mogućnosti monitoringa baziranog na veštačkoj inteligenciji (AI)

Bez pomoći sistema koje karakteriše veštačka inteligencija (AI), IT menadžeri data centara uskoro neće biti u mogućnosti da upravljaju velikim i kompleksnim IT sistemima na pouzdan način. Prema International Data Corporation (IDC), polovina komponenti u velikim data centrima će već imati integrisane AI funkcije i raditi autonomno do 2022 godine. U cilju podrške ovakvom razvoju, IT menadžeri će morati da koriste prediktivnu analitiku i mašinsko učenje kako bi pojednostavili IT operacije. Npr. ovakvi alati će omogućiti prediktivnu prognozu problema u radu i podršku pri balansiranju optimizovanih opterećenja u radu opreme, tako da kompanije mogu da osiguraju da njhovo IT okruženje može da ponudi visoku dostupnost i pouzdanost.

Trend 2: Obrada „poplave“ podataka u realnom vremenu pomoću edge computing-a

Očekuje se da 5G mobilne mreže za komunikaciju budu puštene u rad u Nemačkoj u drugoj polovini 2019 godine. Brojni zahtevi koje 5G mreža mora da ispuni prilikom prenosa podataka, će učiniti neophodnim razvoj infrastrukture mobilnih komunikacija pomoću edge data centara. Takođe, 5G mreže će povećati količinu podataka koja će mobilni operateri i druge kompanije morati da obrade. Analitičari iz CB Insights prognoziraju da će svaki korisnik pomoću pametnih uređaja do 2020 godine dnevno generisati u proseku 1,5 GB podataka, što će stvoriti potrebu da se obrađuje veća količina podataka u realnom vremenu.

image

Decentralizacijom IT infrastrukture pomoću edge data centara, podaci mogu da se obrađuju pravo na njihovom izvoru. To će dovesti do malog kašnjenja u obradi podataka, omogućavajući aplikacijama da u realnom vremenu kontrolišu industrijske robote i sisteme autonomnih vozila. Edge data centri treba da budu povezani i na cloud kako bi obezbedili dodatnu analizu podataka.

Prema tome, kompanije treba već sada da ispitaju mogućnosti kako da fleksibilno prošire svoje IT kapacitete u naredne dve godine i da procene edge koncept sa ovim ciljem. Generalni trend prema standardizaciji je još jedan ključni faktor u postizanju kratkog vremena izgradnje decentralizovane IT infrastrukture i skalabilnosti koju tržište zahteva od rešenja za data centre.

Rittal rešenja edge data centara vam mogu pomoći prilikom izgradnje decentralizovane infrastrukture, koja se može veoma brzo implementirati i pustiti u rad na lokaciji, bilo kao IT kontejner ili kompaktno rešenje u jednom rek ormanu.

Kako se pomoću Rittal rešenja možete pripremiti za budućnost?
Bilo da ste kompanija sa malim ili velikim potrebama, kontaktirajte nas jer zahvaljujući širokom opsegu Rittal rešenja kompletne fizičke IT infrastrukture, u mogućnosti smo da za vas sa zadovoljstvom pronađemo optimalno rešenje za podršku Vašem poslovanju.

Trend 3: Cloud tržište će imati koristi od velikih data centara

U svetu, upotreba cloud rešenja nastavlja da raste. Prema Bitkom-u skoro svaka druga kompanija koristi cloud sa tendencijom daljeg rasta. Istovremeno, investicije u velike data centre raste na globalnom nivou, kao pokazatelj daljeg razvoja cloud data centara kao operativnog rešenja. Istraživanje tržišta nam govori da će na svetskom nivou postojati oko 600 velikih data centara do 2020 godine, dok ih trenutno postoji oko 450, što znači da u naredne dve godine postoji potreba za novih 150 velikih data centara. Zbog toga Rittal preporučuje da u 2019 godini IT menadžeri odrede neophodan balans između centralnog edge ili primarnog data centra i cloud resursa u skladu sa korporativnom strategijom kako bi podržali optimalni hosting aplikacija i visoku dostupnost.

Trend 4: Povećanje energetske efikasnosti

Pored visoke dostupnosti i pouzdanosti rada, energetska efikasnost se smatra kao drugi najvažniji faktor kada je u pitanju upravljanje radom data centra. Prema Borderstep institutu, energetska efikasnost novih data centara je poboljšana za oko 60% u poslednjoj deceniji. Istovremeno, potrebe za električnom energijom su nastavile da rastu kao što su i IT kapaciteti porasli.

Tokom 2017, energija koju su potrošili serveri samo u Nemačkoj je iznosila oko 4,7 milijardi kWh, dok su prateći infrastrukturni sistemi kao što su klimatizacija i UPS napajanje potrošili oko 5,3 milijardi kWh. Na ovom primeru možemo lako uočiti gde su najveći potencijali za uštedu električne energije. Za menadžere data centara, optimizacija ukupne potrošnje električne energije data centra bi trebala da bude jedan od prioriteta u tekućoj godini. Hibridni sistemi klimatizacije koji integrišu standardne tehnologije klimatizacije sa inovativnim free cooling-om koji donosi velike uštede u potrošnji električne energije pomoću nižih spoljašnjih temperatura, može predstavljati jedan od pristupa za optimizaciju troškova.

image

Rittal hibridni sistem klimatizacije, predstavlja inovativno rešenje koje može zadovoljiti bilo koji rashladni kapacitet od minimalno 10 kW i omogućiti vam maksimalne uštede u potrošnji električne energije.

Trend 5: Prednosti lokacije Nordijskih zemalja za smanjenje troškova

Nordijski region je postao veoma atraktivna lokacija za cloud i kolokacijske provajdere. Zemlje kao što su Danska, Finska, Švedska, Norveška i Island nude obnovljive izvore energije, povoljnu klimu za data centre, veoma dobre internet konekcije i visok nivo političke i ekonomske stabilnosti. Analitičari očekuju da će prihodi od data centara u regionu rasti 8% godišnje do 2023 godine.

Prilikom razmatranja planova za cloud projekat, IT menadžeri prema tome i moraju da uzmu u obzir alternative u Nordijskom regionu kao što je Lefdal Mine Datacenter (LMD). Rittal je na LMD projektu strateški i tehnološki partner. LMD se kompletno napaja električnom energijom iz obnovljivih izvora, a sistem klimatizacije za svoj rad koristi lokalnu hladnu morsku vodu. Kao rezultat, ceo objekat postiže power usage effectiveness (PUE) od 1,15, što operativne troškove za korisnike čini veoma niskim.

SLEDEĆI TEKST U PC #262
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter