GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #262 > BIZ&IT
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Hosting je vaš digitalni dom
P.C.
Domova ima raznih - od iznajmljene sobe s deljenim kupatilom, preko garsonjera i simpatičnih stanova s terasama i više kupatila, do raskošnih vila s bazenima i teniskim terenima. Izbor vašeg digitalnog doma u velikoj meri zavisi od vaših potreba, koje ćete morati da uskladite i s mogućnostima. Analizirajmo ponudu hosting provajdera...
- PC #262 (Februar 2019)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Hosting je vaš digitalni dom

image

Koliko god se prisustvo na Internetu selilo na društvene mreže, digitalni „nužni smeštaj“ još uvek predstavlja vaš domen, čiji je naziv izabran u skladu s imenom vaše firme, delatnošću, proizvodom ili uslugom. Dakle, najpre morate da registrujete domen, a hosting provajderi iz naše tabele redovno imaju i usluge registracije domena, kako nacionalnih, tako i onih „preko“ ako su vam baš potrebni.

Zatim vam je potreban prostor na kome ćete napraviti barem nekoliko strana u kojima opisujete svoju delatnost ili razloge za prisustvo na internetu, a uz Web prostor uvek ide i barem nekoliko e-mail adresa na tom domenu. Čak i ako ih nećete sve upotrebljavati u poslu, dobro je da svaki nalog na društvenoj mreži ima „svoju“ e-mail adresu na domenu firme. Bez toga se više ne može – bitno je da ne mešate svoje proizvode i usluge s privatnim profilima na društvenim mrežama.

Malo je onih koji tek počinju – neki bi čak za njih rekli da su već zakasnili, ali uvek pristižu neki mladi, startapi ili preduzetnici, koji tek započinju svoj digitalni život. Oni iskusniji, koji su već dugo digitalno prisutni, poželeće možda ambiciozniji Web sajt, e-commerce koji će im omogućiti da dopru do sasvim novih i udaljenih kupaca ili će se možda odlučiti da na svom domenu pokrenu poslovne aplikacije koje će preseliti u cloud celokupno poslovanje, brigu o dokumentaciji, klijentima, uslugama i proizvodima.

Deljenje ili samovanje

Za „lake“ Web sajtove od kojih se ne očekuje intenzivna interakcija s korisnicima ili prevelika poseta, svakako preporučujemo shared (deljeni) hosting. Pošto jedan (pravi ili virtuelni) kompjuter deli više korisnika, hosting provajderi obično paze na to koga će s kim upariti i kako će se to odraziti na resurse koje koristite. Benefit je i to što provajder brine o kompjuteru, njegovom radnom stanju, neophodnom update-u, a često je u ponudi niz automatskih instalacija kojima ćete vrlo brzo, za svega par minuta, doći do već konfigurisanih najčešćih i svima poznatih aplikacija i opcija.

image
Uporedni pregled ponude

VPS je postao najčešća opcija, zahvaljujući činjenici da ga je moguće konfigurisati „u letu“, dodati procesore, memoriju ili storage, te omogućiti ostale opcije koje vam mogu zatrebati. Virtual Private Server je baš zbog toga skoro idealna opcija, a ako tome dodate da provajder često nudi kompletno održavanje uz redovan backup i mogućnost trenutnog „preseljenja“ ili restauracije stanja servera na novi hardver. Dodatna prednost je što plaćate zaista samo ono što trošite, ali da skoro trenutno možete da povećate resurse ako su vam potrebni u nekoj kampanji ili vaš posao jednostavno raste. Dobra strana je što domaći provajderi ažurno prate svetske trendove, a naša preporuka ostaje da je domaći hosting ipak najbolje rešenje jer vam je podrška tu, budna baš kada vi radite i spremna je da vam pomogne, na jeziku koji dobro razumete. Zato pogledajmo kakvo je trenutno stanje na domaćem provajding nebu...

BeotelNet

BeotelNet pruža hosting usluge već 23 godine, u svoja dva moderna data centra u Beogradu. Stručnost, iskustvo i ulaganja u razvoj omogućili su da u ponudi imaju sva rešenja za vaše prisustvo na Internetu: Web i e-mail hosting, Cloud servere, VPS, telehousing, audio i video striming.

U BeotelNet-u tvrde da imaju najbolji SSD hosting u Srbiji, DDoS zaštitu, besplatnu migraciju sajta, besplatnu izradu sajta – SitePro WebBuilder, i mogućnost online plaćanja svih usluga. Korisnicima se garantuje maksimalna dostupnost, najbolje performanse i profesionalna podrška 24/7/365.

mCloud

Kažu da najbolji biraju najbolje. mCloud ponuda podrazumeva profesionalna hosting rešenja, značajno naprednija od tradicionalnih, prvenstveno u pogledu redundantnosti, fleksibilnosti i skalabilnosti, kao i SLA garancija. Sva rešenja su proizvod domaćih stručnjaka uz opremu koja se nalazi na teritoriji Srbije sa lokalnom podrškom. Za mCloud se opredeljuju klijenti koji očekuju najviši kvalitet usluga i zasnivaju poslovanje na Internet prisustvu. U saradnji sa partnerima nude i hosting poslovnih rešenja poput Contact centra, ERP, telefonska centrala, CRM... Ako se bavite razvojem ili implementacijom softvera, imaju poslovni predlog za vas.

mts

U mts data centrima zastupljene su obe vrste hostinga, shared i VPS. Korisnik samostalno kupuje i konfiguriše svoj Web prostor kroz portal www.oblaci.rs. Moguće je samostalno menjati pakete, čak i bez potrebe da se kontaktira podrška.

Na istom portalu korisnik može i da se registruje domen (.rs, org.rs i co.rs) na taj način omogućavajući da se u roku od svega nekoliko minuta podigne Web sajt. Shared hosting platforma se nalazi iza aktivne DDoS zaštite i zaštićena je Trend Micro antivirusom.

NetCast

Shared Hosting baziran na CloudLinux-u – tehnologija „kontejnera“ kao virtualizacija nove generacije, omogućava izolaciju i garantovanje resursa uz najpopularniji kontrolni panel – cPanel.

NetCast karakteriše Managed Cloud pristup – postavljanje arhitekture i implementacija rešenja u skladu sa potrebama klijenta, kao i tim stručne i predusretljive 24/7/365 podrške.

Orion Telekom

U toku je akcija SSD Smart Hosting paket + gratis domen po izboru za 5 Web sajtova. Orion Telekom nudi atraktivne hosting pakete na HDD i SSD brzim diskovima po atraktivnim cenama. Hosting serveri su smešteni u sertifikovanom Orion Telekom data centru, najprestižnijem u ovom delu Evrope, koji ispunjava najviše standarde bezbednosti zaštite podataka uz brz odziv sajtova. Garantuje se profesionalna tehnička i prodajna podršku, obučena za rad sa najpopularnijim hosting platformama i za pronalaženje najboljih rešenja.

Plus Hosting

Kažu da je, nezvanično, ovo najhvaljenija podrška u Srbiji! Pored ponude i stručne podrške, Plus Hosting izdvaja lični odnos koji imaju sa klijentima, koji se pokazuje u dodatnoj brizi i kreira dodatni plus u celoj saradnji. Najpovoljnije cene domena, neograničeni resursi, reseller paketi, ponuda Linux i Windows hostinga su ono po čemu se prepoznaju. Besplatna migracija sajta i WordPress optimizacija su dodatni bonus.

SBB

SBB raspolaže s tri platforme: OnApp, Hyper V i VMware. Uz to idu veliki storage kapaciteti, brza Internet konekcija, a sve pomno prati visoko-stručni kadar sa dugogodišnjim iskustvom.

SBB Eunet hosting je prisutan u tri data centra i razvio je dugoročna partnerstva sa vodećim IT kompanijama. Garantovani su zakupljeni hardverski resursi, a sve se podešava jedinstvenim Cloud Control Panel-om. Sigurnost i stalnu prisutnost na Internetu obezbeđuje višestruka redundantnost podataka, te visoka dostupnost zahvaljujući linkovima visoke propusne moći.

YuNet International

Aduti YuNet-a su jednostavnost, fleksibilnost, skalabilnost. Samostalnost i jedinstvenost – potpuna autonomija u konfiguraciji naloga, instaliranju skripti i softvera koji je klijentu potreban. Plaćate kako rastete (Pay-as-you-grow) je mogućnost brzog i jednostavnog povećanja resursa po zahtevu. Visoka dostupnost (High Availability) se podrazumeva – ukoliko dođe do kvara fizičkog servera na kome se nalazi VPS, virtuelni server biće pomeren na drugi hardver, bez ikakvog prekida u radu. Podrazumeva se i poštovanje svih sigurnosnih standarda.

SLEDEĆI TEKST U PC #262
preview
Phishing trening
Damir Jović



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter