GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #250 > Test zona
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Epson EcoTank štampači
Miloš Stamenković
Epson L4160 i L6170 liče na standardne multifunkcionalne uređaje koji objedinjuju funkcije štampanja, kopiranja i skeniranja. Ključna razlika je u punjenju mastilom...
- PC #250 (Januar 2018)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Epson EcoTank štampači

image

Tradicionalni problem kućnih i manjih kancelarijskih štampača bila je uvek ograničenost količine štampe i muka s kartridžima. Kategorija ink-jet štampača bila je dugo oslonjena na sistem kartridža, koji je proizvođačima omogućavao da ove dopune mastila prodaju po dosta visokoj ceni. Kod jeftinijih modela štampača, cena novog paketa mastila ponekad je veoma blizu cene kompletnog novog uređaja.

Za korisnike ovo nikako nije povoljna situacija, pa su se snalazili „divljom“ dopunom. Mana ovakvih snalaženja bila je u sumnjivom kvalitetu dopunjenog mastila, prljanju mlaznica u štampaču, te lošijem kvalitetu otiska. Iako je rešenje ovog problema bilo relativno prosto, dugo se čekalo da ga neko od velikih proizvođača opreme za štampanje implementira.

Epson povlači takav potez s novom generacijom ink-jet štampača sa EcoTank tehnologijom. Ova tehnologija predstavlja elegantno rešenje za prostu ideju. Dakle, Epson EcoTank štampači umesto „standardnih kartridža“ imaju integrisane rezervoare za mastilo (maksimalno pet, u zavisnosti od modela) koji se pune iz flašica. Tako se u paketu sa štampačem dobijaju i flašice s mastilom, koje korisnik veoma jednostavno sipa u predviđeni rezervoar.

Štedljivi EcoTank

Na testu smo imali dva modela iz ove nove serije, L4160 i L6170, koji su bili neupotrebljeni pa smo mogli da probamo kako ovaj sistem funkcioniše. U praksi, sve je teklo veoma glatko. EcoTank delu štampača lako se pristupa, a svaka flašica s mastilom ima malo drugačiji čep koji može da „legne“ samo na predviđeno mesto. Na taj način otklanja se mogućnost da se neka boja sipa na pogrešno mesto. Mali ventil u flašici onemogućava da se mastilo prospe, a punjenje automatski prestaje kada se rezervoar napuni. Najveći kapacitet ima rezervoar za crnu boju dok su preostala tri (CMY) manja. Epson po specifikaciji kaže da je s punim tankom za mastilo (jedan set flašica) moguće odštampati 75.000 crno-belih i 6000 kolor stranica (naravno, ne maksimalne popunjenosti), što je izuzetna količina. Veliki bonus EcoTank tehnologije jeste mogućnost dopune pojedinačne boje. Ranije, s kartridžima, ako se jedna boja potroši, morao je da se menja ceo kartridž. Ovim se dobija maksimalna ušteda i po pitanju mastila i krajnje cene odštampane strane. Nakon sipanja mastila, neophodno je samo obaviti kalibraciju i sve je spremno za rad.

Za kuću i kancelariju

image

Ova dva modela izgledaju vrlo slično, pa se spolja razlikuju skoro samo po kontrolnom ekranu. Kod L4160 je on dimenzija 1,6“ dok je kod L6170 LCD dijagonale 2,4“, pa je navigacija kroz menije i podešavanje nešto lakša, ali nakon inicijalnog podešavanja ovaj ekran se i ne koristi tako često.

Oba modela podržavaju Wi-Fi štampu u mreži, kao i Wi-Fi Direct za štampanje s mobilnog telefona, tako da je upotreba veoma jednostavna. Specifikacije po pitanju mastila i broja odštampanih strana su iste, ali razlika je u kvalitetu štampe i rezoluciji. L4160 ima minimalnu veličinu „kapljice“ od 3 pl, a maksimalna rezolucija štampe je 5760 × 1440 dpi. L6170 ima veličinu kapljice od 3,3 pl i maksimalnu rezoluciju od 4800 × 1200 dpi, pa se iz ovoga može zaključiti da je jeftiniji model bolji.

Prava razlika krije se u broju mlaznica, pa tako L4160 ima 180 za crnu i 59 za svaku od ostalih (CMY) boja. L6170 ima čak 400 mlaznica za crnu i po 128 za svaku od ostalih boja posebno, što se može jasno videti kada se uporedi kvalitet otiska oba modela. Kod štampanja teksta razlika je mala, te se eventualno može primetiti kod baš sitnog fonta. Kod fotografija razlike su već uočljivije, jer L6170 daleko preciznije prenosi boje sa ekrana na papir, gradijenti su tačniji i bolji, pa je za štampanje fotografija ovaj model bolji izbor.

Budući da EcoTank tehnologija nudi veliku slobodu štampe kolor fotografija, kod kojih se troši dosta mastila za punu pokrivenost, upravo ova primena izvlači najviše koristi iz ove nove serije Epson-ovih štampača. Naravno, originalno mastilo i dalje mora da se kupuje, ali to je sada mnogo jeftinije i lakše, pa bez obzira na primenu, preporučujemo Epson EcoTank modele kao trenutno optimalno rešenje među ink-jet štampačima.


www.epson.eu

SLEDEĆI TEKST U PC #250
preview
Bezbednost kao izazov
Branislav Bubanja



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter