GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #249 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Klonirani RFID
Dejan Ristanović
Sve više alarma, vrata, kapija, garaža, liftova i drugih prolaza se otključava RFID karticama. I nekako vam uvek zafali po jedan "ključ". Možda da iskopirate postojeći? Nije teško, uz jednostavan i jeftin uređaj...
- PC #249 (Decembar 2017)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Klonirani RFID

O RFID uređajima smo pisali još u PC#179, a Voja Antonić je u PC#180 predstavio projekat jednostavnog RFID čitača. Za proteklih šest godina RFID je stekao veliku popularnost, pa se sve više zgrada i kolskih kapija u našem gradu danas otvara RFID karticom ili priveskom koji je zamenio ključ. Jednostavno, jeftino i sigurno, pošto nesavesni komšija ne može da napravi kopiju kartice i tako svojim prijateljima omogući da automobil „na samo pet minuta“ ostave u zajedničkom dvorištu. Ili je barem tako bilo neko vreme – RFID kartice se zapravo prilično lako kopiraju.

image

Na AliExpress-u smo za desetak dolara kupili Handheld 125KHz EM4100 RFID Copier (https://goo.gl/ygeFZ3) i uz njega dobili pet rewritable RFID tagova. Da, klasične RFID kartice i privesci su napravljeni tako da sadrže jedinstveni kod koji, prekopiran u memoriju vrata ili alarmnog sistema, omogućava uređaju da prepozna karticu i odobri pristup samo autorizovanom korisniku. Taj broj upisan u karticu se ne može promeniti, ali se mogu kupiti (vizuelno identične i ne mnogo skuplje) kartice i tagovi u koje se broj može slobodno upisivati, i to mnogo puta.

Procedura je sasvim jednostavna: uključite RFID Copier, prinesete mu originalnu karticu, pritisnete READ, zatim mu prinesete prazan tag, pritisnete WRITE i kopija je spremna. Podržane su kartice koje komuniciraju na 125 kHz po EM4100 / EM410X standardu, što obuhvata praktično sve uređaje koje smo kod nas viđali. Isprobali smo ga s nekoliko kartica za vrata, alarm, kolsku kapiju, i svuda su kopije mogle uspešno da se koriste. Jedino Jablotron alarmi imaju (opciono) posebne kartice s dodatnom zaštitom, koje se na ovaj način ne mogu kopirati; uređaj naprosto ne uspeva da ih pročita.

Mana RFID Copier-a je što morate da imate fizičku karticu da biste je kopirali. Šteta je što kartica ne može da se očita, da se tako dobije broj upisan na nju, pa da se taj broj nekako otkuca i isprogramira na praznu karticu. No za to bi bio potreban malo skuplji uređaj koji ima tastaturicu ili interfejs za vezu sa PC-jem. Za osnovno kopiranje, RFID Copier je efektno rešenje.



Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter