GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #241 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Addiko: Banka na telefonu
Marko Nešović
Provera stanja računa, evidencija uplate, plaćanje računa, prebacivanje novca i menjački poslovi doskoro su zahtevali fizički odlazak u banku. Pojavom elektronskog i mobilnog bankarstva stvari su se drastično promenile. Da vidimo kako je Addiko banka rešila mobilnu aplikaciju
- PC #241 (Mart 2017)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Addiko: Banka na telefonu

image

Elektronsko bankarstvo polako ukida potrebu za poslovnicama, prebacujući esencijalne poslove na računar i bankomat. Stimulišući ovaj vid bankarstva transakcijama bez provizije, banke su uspešno promovisale elektronsko bankarstvo kao pouzdanu zamenu za čekanje u redu. Umesto gužve na šalterima, nervoznog čekanja u redu udarnim danima u mesecu, sve račune možete platiti od kuće, za nekoliko minuta. Evolutivni korak elektronskog bankarstva – mobilno bankarstvo sve više uzima maha i korisnicima nudi skoro sve ono što mogu uraditi za računarom – na pametnom telefonu.

Mobilni saputnik

Mobilno bankarstvo zasniva se na aplikaciji kao centralnom interfejsu koji omogućava sve, od plaćanja, menjačkih poslova, upravljanja računima, pregleda aktivnosti do upravljanja karticama, kreditima i pretrage ekspozitura. S obzirom na to da mobilne aplikacije ciljaju na korisnike svih uzrasta i obrazovanja, interfejs mora biti intuitivan, logičan, pregledan i jednostavan za korišćenje, a opet dovoljno siguran kako korisnici ne bi sumnjali u bezbednost svojih finansija. Upravo zbog toga ne čudi što banke ulažu značajna sredstva u svoje mobilne aplikacije kako bi korisnicima ponudile rešenje koje nudi više od konkurencije i izdvaja se po specifičnim mogućnostima. Jedna od aplikacija koju smo imali prilike da testiramo, a našla se među pet najboljih u izboru PC Press Top 50 za 2016. godinu, bila je aplikacija Addiko banke za mobilno bankarstvo.

Addiko Srbija

image
Sve je u telefonu: Navigacioni panel omogućava brzi pristup svim bitnim funkcijama, od plaćanja, preko kartica i kredita, do navigacije ka ekspoziturama i obližnjim bankomatima

Nova aplikacija koju Addiko banka nudi svojim klijentima spada u najbolje koje smo koristili. Moderni interfejs vrlo je pregledan i intuitivan, sa centralnim delom koji prikazuje najbitnije informacije. Proces aktiviranja aplikacije veoma je jednostavan i zahteva jednokratni unos lozinke i koda za potvrdu, koji vam stiže SMS-om na telefon koji ste registrovali u banci prilikom otvaranja računa. Aplikaciju je takođe moguće instalirati na nekoliko uređaja, na primer tablet i pametni telefon, a prilikom promene nekog od uređaja nije potrebno odlaziti u banku, već je proces krajnje jednostavan. Za potrebe bezbednosti aplikacija traži unos PIN koda prilikom pokretanja i prilikom svake transakcije kako se ne bi desilo da se ulogujete u aplikaciju, zaboravite da se izlogujete, a neko to iskoristi.

Početni ekran nudi pregled računa, a sve akcije se dešavaju onako kako biste to očekivali pa pritiskom na neke od izlistanih informacija (transakcije, računi) dobijate više detalja, što umnogome olakšava preglednost i dostupnost. U svakom trenutku možete pozvati meni sa leve strane, do kojeg dolazite pritiskom na permanentni taster u gornjem levom uglu ili prevlačenjem s leve strane ekrana ka centru. Taj meni omogućava navigaciju ka računima, plaćanjima, karticama, kreditima, porukama, menjačnici, pretrazi ekspozitura i bankomata, te podešavanja i kontakt informacija o banci.

Deo za plaćanje, koji ćete najčešće koristiti, ima pet različitih opcija kako bi se proces pojednostavio, pa tako, u zavisnosti od toga hoćete li ručno da unesete račun, iskoristite postojeći šablon, prebacite novac na svoj račun ili pregledate poslate naloge, možete odabrati neku od ponuđenih opcija. Tu je i veoma korisna opcija nazvana Slikaj i plati koja omogućava da kamerom očitate potrebne informacije sa fizičkog računa i na taj način uštedite sebi vreme. Potrebno je da uperite kameru ka poljima sa iznosom, računom i pozivom na broj, a aplikacija će svaki put kad detektuje brojeve ponuditi očitanu vrednost i tražiti da je potvrdite. Postoji i opcija koja aktivira LED blic na zadnjoj kameri, za slučaj da nemate dovoljno svetla da kamera očita potrebne informacije. Nakon unosa računa automatski dobijate informacije o primaocu i račun spreman za plaćanje. Potrebno je da unesete iznos i svrhu plaćanja, kako biste završili račun, a onda i PIN da biste poslali račun na realizaciju.

image
Slikaj i plati: Korisna opcija nazvana „Slikaj i plati“ omogućava da kamerom očitate potrebne informacije sa fizičkog računa i na taj način uštedite sebi značajno vreme

Šabloni su jednostavni za korišćenje i znatno ubrzavaju proces plaćanja mesečnih računa, bilo da se radi o komunalijama, rati za kredit ili nečem trećem. Šablonima se mogu dodeliti intuitivne ikone, a mogu se prikazati i na početnom ekranu u vidu prečice. Maksimalno se izlistava pet, a ako dodate više, do njih dolazite prostim skrolovanjem levo-desno.

Menjačnica omogućava prenos sredstava između računa i konvertovanje deviza, a tu je i pregledna kursna lista sa kalkulatorom, tako da unapred možete znati iznos transakcije, u zavisnosti od toga koliko biste novca zamenili. Opcija Poruke obaveštava vas o tehničkom održavanju, novim verzijama softvera i sličnim informacijama, a moguće je i da sami pošaljete pitanje banci preko ovog sistema.

Pretraga ekspozitura i bankomata omogućava pretragu na Google mapama, s mogućnošću navigacije do navedene lokacije, listu bankomata i ekspozitura. Postoji i mogućnost vizuelne pretrage, koja korišćenjem kamere omogućava prostornu navigaciju, s razdaljinom koja se ažurira u realnom vremenu i koja i te kako ume da bude korisna ukoliko standardne mape zakažu. U podešavanjima je moguće odabrati broj prikazanih objekata na mapi i preko kamere, kao i odabir da li će se prikazivati ekspoziture, bankomati ili i jedni i drugi.

Iako se svi trude da svojim klijentima ponude najbolje usluge, Addiko banka otišla je korak dalje sa svojom uslugom mobilnog bankarstva. Nova aplikacija veoma je kvalitetna, brza i moderna, a pride nudi mogućnosti kao što su Slikaj i plati i virtuelno jurenje pokemona, pardon, bankomata i ekspozitura. Navigacija i interfejs toliko su dobri da ćete se u aplikaciji podjednako brzo snaći vi, ali i vaši baka i deka, pa je konkurenciji postavljen ozbiljan domaći zadatak, ukoliko želi da ide u korak s modernim tehnologijama. Nadamo se da će Addiko banka ostati verna svojoj misiji i nastaviti da unapređuje svoju aplikaciju, a da ćemo u skorijoj budućnosti videti i verziju koja će podržavati plaćanje putem pametnog telefona.

SLEDEĆI TEKST U PC #241
preview
Windows 10 Pro bez Contra
Voja GašićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter