GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #237 > PC.Biz
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
WMS: Moderno skladište
Marko Herman
Iako vođenje skladišta deluje kao jednostavan posao, s veličinom prostora raste i kompleksnost. Tada specijalizovano softversko rešenje kao što je Warehouse Management System postaje neophodnost
- PC #237 (Novembar 2016)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

WMS: Moderno skladište

image

U svetu poslovnih softverskih rešenja, postoje zvezde kao što su ERP, CRM i BI aplikacije. Velika diskusija vodi se oko toga da li je bolje koristiti sopstvene fizičke servere (i sopstveni data centar) ili preći u cloud. Ali postoje i bitne kategorije poslovnih rešenja koje retko dobijaju potreban prostor, a mogu da predstavljaju ozbiljnu alternativu tradicionalnom načinu obavljanja različitih aktivnosti. Među takva spadaju i sistemi za upravljanje skladištem, odnosno Warehouse Management System (WMS) rešenja.

Šta je WMS?

Sisteme za upravljanje skladištem najlakše je opisati kao naprednu tehnologiju koja je namenjena optimizaciji svih skladišnih funkcija. To su poslovi koji obično počinju nabavkom robe od dobavljača, a završavaju se isporukom gotovih proizvoda kupcima. Između te dve krajnosti odvijaju se sva moguća premeštanja inventara, a uz predmete teku i informacije. WMS rešenja projektovana su tako da se lako integrišu sa hardverom namenjenom primeni u skladištima, kao i da omoguće unapređenje operativnih procedura za upravljanje inventarom, prostorom, opremom i ljudskim resursima u skladištima i distributivnim centrima.

WMS rešenja već duže vremena vezuju se s velikim i kompleksnim organizacijama, dok su se manji sistemi pretežno oslanjali na softver za upravljanje inventarom. Smatralo se da investicija u WMS za male kompanije nije opravdana, ali i to se menja uz sve veću potrebu da kompletna logistika bude integrisana kao i zarad što efikasnije e-trgovine. Ukoliko u vašoj organizaciji razmišljate o uvođenju WMS rešenja ili mislite da bi vam možda bio potreban drugačiji pristup upravljanju skladištem ali niste sigurni da je WMS pravi izbor, predstavljamo vam neke od bitnih prednosti ovih sistema kako biste lakše odabrali smer u kojem ćete razmišljati.

Optimizacija rada

Dobro projektovan WMS snižava operativne troškove organizacije jer omogućava da se definiše najefikasniji način upotrebe prostora i ljudskih resursa. Vodi računa i o tome da se roba s kratkim rokom trajanja, kao i roba čiji je rok trajanja blizu isteka, nalaze na mestu odakle ih je najlakše izvaditi iz skladišta. Pored toga, optimizuje lokacije svih artikala u skladištu kako bi manipulacija njima bila što jednostavnija i efikasnija. Sve ovo na duži rok donosi značajnu uštedu organizaciji. Bitna prednost jeste i to što omogućava da se lako postiže i održava ažurno stanje inventara. WMS obezbeđuje da se svi artikli čuvaju u odgovarajućem okruženju i da budu najefikasnije moguće raspoređeni, a pored toga, vodi računa i o preciznosti svih podataka. Na taj način se optimizuje, odnosno smanjuje broj artikala na stanju koji su tu „za svaki slučaj“.

Sistemi za upravljanje skladištem omogućavaju i optimizaciju poslovnih procesa. Na primer, u zavisnosti od tipa robe koja se skladišti i načina na koji se dalje njom manipuliše, WMS može preporučiti optimalan način preuzimanja robe. S obzirom na kompatibilnost s različitim tipovima specijalizovanog hardvera, ova rešenja olakšavaju ulaz robe u skladište zahvaljujući integraciji s pametnim vagama, bar-kod čitačima, kao i RFID tagovima.

Efikasniji procesi

image

WMS rešenja predstavljaju veoma značajno unapređenje i u domenu ispunjavanja zahteva za isporukama vašim klijentima. Omogućavaju efikasnu realizaciju svakog zahteva za isporukom i olakšaće vam da postignete savršen rezultat u tom domenu, bez kašnjenja na koja su klijenti osetljivi. To omogućava i da broj isporuka poraste, a kao dodatna prednost, tu je i mogućnost predviđanja budućih zahteva.

Da bi rad zaposlenih u skladištu bio što efikasniji, WMS rešenja omogućavaju da se definiše koja će kombinacija procesa vezanih za preuzimanje, pakovanje i odlaganje artikala dati najbolje rezultate u vašoj organizaciji. A efikasno odvijanje svih aktivnosti znači i da će zaposleni biti zadovoljniji usled manjeg stresa i da će još bolje raditi, što sve zajedno dovodi do većeg uspeha preduzeća.

Sistemi za upravljanje skladištem daju potpuno transparentan uvid u aktuelno stanje i upotrebu inventara, što dobavljačima omogućava da efikasnije planiraju svoje procese. Kao rezultat, smanjuje se rizik od kreiranja skupog a nepotrebnog inventara. Transparentnost je okrenuta i ka klijentima, jer im tačni podaci u realnom vremenu omogućavaju da uvek imaju tačnu informaciju o stanju artikala za koje su zainteresovani. Sve to se „preliva“ na bolje odnose s klijentima i dobavljačima, odnosno na optimizaciju lanaca snabdevanja i isporuke. Dobavljači kraće čekaju na istovar robe koju vam isporučuju, a klijenti brže dobijaju ono što su naručili. Pored toga što to stvara mogućnost da se obavi veći broj isporuka u jedinici vremena, utiče posredno i na reputaciju organizacije, što dovodi nove klijente.

Kontinuirano unapređivanje

Proizvođači WMS rešenja stalno uvode nove funkcije koje proizlaze iz najbolje prakse u toj oblasti. To organizacijama olakšava da budu u prilici da primene najnovija rešenja i da stalno unapređuju svoje procedure na osnovu tih inovacija. Uz to, veća je i bezbednost u skladištima koja primenjuju WMS jer se za svakog zaposlenog tačno zna šta je radio i s kojom robom, što olakšava kreiranje izveštaja bitnih u slučaju bilo kakve istrage, inspekcije ili revizije.

Ukoliko prilikom izbora WMS rešenja razmišljate o prednostima koja ona mogu dati vašem poslovanju, svakako ćete na kraju doći do sistema koji vam omogućava rad u realnom vremenu, sa uvek ažurnim informacijama u vezi s porudžbinama i isporukama. Implementacija WMS-a daće vam kompetitivnu prednost i priliku da smanjite troškove, kao i da poboljšate zadovoljstvo klijenata, što se na kraju ogleda u pozitivnom poslovnom rezultatu cele organizacije.

SLEDEĆI TEKST U PC #237
preview
Prepoznata loptica
Voja Antonić



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter