GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #234 > Komunikacije
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
SpotCam: Nadzor iz oblaka
Dejan Ristanović
Kada birate kameru za nadzor i zaštitu svog doma, teško da ćete se opredeliti za neki profesionalni i skupi sistem koji zahteva instalaciju kablova i poseban uređaj za snimanje. Mnogo primamljivije deluje SpotCam - jednostavna kamera koja ne zahteva nikakvu instalaciju, koristi kućni WiFi a događaje zapisuje u cloud-u
- PC #234 (Jul/Avgust 2016)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

SpotCam: Nadzor iz oblaka

image

SpotCam je lepo dizajniran i jednostavan uređaj, valjkasta kamera s podnožjem spremna da je postavite na neku policu ili učvrstite na zid. Jedino što treba obezbediti je napajanje, a u kutiji dobijate i adapter s prilično dugim kablom. Pošto su utičnice obično u uglovima prostorija, zgodno je upravo tamo postaviti kameru, da bi njeno „oko“, koje pokriva prilično širok ugao (oko 110 stepeni), snimalo svaki kutak prostorije. Postoji i SpotCam HD Pro kamera koja zadovoljava IP54 standard za otpornost na vodu i prašinu, pa je pogodna za spoljnu montažu, kao i PTZ pokretna kamera (za unutrašnju montažu) koju daljinski pomerate gore-dole i levo-desno, pokrivajući tako veći prostor.

WiFi u dva koraka

Da bi mogla da funkcioniše, SpotCam mora da bude uključena u kućnu WiFi mrežu, ali kako saopštiti uređaju koji nema tastaturu odgovarajuću lozinku? Konstruktori kamere su smislili dvostepen, ali u suštini jednostavan način. Prvo prebacite preklopnik na kameri u položaj AP i ona postaje access point. Zatim svoj smartfon ili tablet, umesto u kućnu mrežu, povezujete na taj novi AP i kroz Web interfejs podešavate osnovne podatke, dakle birate ime WiFi mreže, unosite lozinku, a zatim kreirate svoj korisnički nalog u cloud-u gde će snimci biti pohranjeni. Možete taj nalog vezati za svoj Facebook profil, ali predlažemo da ipak odaberete korisničko ime i lozinku koju ćete zapamtiti ili zapisati. Pošto je sve podešeno, prebacujete prekidač u položaj Client i... to je sve! Kamera počinje da snima i to radi kontinualno (a ne samo na pokret, kao neki drugi uređaji), skladišteći snimke u cloud-u, kako bi vam oni bili na raspolaganju kad god poželite. Pristupaćete im sa smartfona, tableta ili računara. Za mobilne uređaje instaliraćete odgovarajuću SpotCam aplikaciju (postoje iOS i Android verzije), uneti korisničko ime i lozinku i eventualno odatle podešavati parametre kojima ćemo se malo kasnije baviti; sa računara je dovoljno usmeriti Web browser na adresu www.myspotcam.com.

Uz kupljenu kameru dobijate besplatan prostor u cloud-u dovoljan za 24-časovni nadzor, i taj vam prostor trajno ostaje na raspolaganju. Ukoliko želite da čuvate i zapis prethodnih dana, doplatićete $3,95 mesečno za trodnevni nadzor, $5,95 za sedmodnevni i $19,95 da bi bilo zabeleženo sve što je kamera „videla“ tokom čitavog meseca. Ukoliko imate više kamera plaćate dodatni prostor za svaku od njih, ali uz 50% popusta. Dodatni popust dobijate ako uplatite za godinu dana.

Danju i noću

image

Kamera obezbeđuje kvalitetan HD (720p) snimak u boji i dobro se prilagođava svetlosnim uslovima. Sama će proceniti kada je spoljno svetlo preslabo za rad i automatski preći u noćni režim, u kome „osvetljava“ prostor svojim IR diodama i snima kvalitetnu (ali sada crno-belu) sliku. Iz mobilne aplikacije možete u svakom trenutku da pogledate šta se dešava u osmatranom prostoru (lag je skroman – gledate između 2 i 3 sekunda u prošlost), ali i da pomerate slajder i tako vidite šta se dešavalo pre sat vremena, dva sata, jutros... Vremena su jasno označena i dosta brzo se nalazi željeni trenutak, mada uvek postoji mala pauza od trenutka kada postavite negde kursor pa do trenutka kada slika „poteče“.

Osim slike, kamera snima i zvuk, a može i da „govori“. Kada tapnete na ikonu mikrofona, smartfon počinje da emituje ono što govorite kameri, koja taj zvuk reprodukuje. To je način da iz daljine komunicirate sa ukućanima, recimo da biste im rekli da spuste telefonsku slušalicu koja je već satima podignuta. Nadamo se da nećete biti u prilici da nekom „nezvanom gostu“ kažete šta mislite o njemu i kada će policija stići...

Zahvaljujući sistemu registrovanja događaja (events) SpotCam preuzima i funkcije alarma. Možete je programirati da vam u trenutku kada otkrije kretanje ili zvuk uputi poruku kroz mobilnu aplikaciju ili e-mail-om, a tu je i mogućnost da vam sam cloud server javi da je izgubio vezu s kamerom, što može da znači da je u osmatranom prostoru nestalo struje. U zapisu događaja vidite pointere na event-e, pa ih lako pronalazite i proveravate šta ih je izazvalo. Postoji i mogućnost da programirate kameru tako da snima u određenom periodu dana, kao i da omogućite prijateljima da „gledaju“ kroz vašu kameru, pa čak i da zapis učinite javnim.

A privatnost?

Razmišljanje o konceptu ove kamere nameće dve ozbiljne dileme. Prva se odnosi na privatnost – da li ste raspoloženi da se događaji u vašoj kući snimaju i da se te informacije skladište na nečijem cloud serveru, daleko od vas? Dobro, podaci se (provereno!) prenose sigurnim protokolom (https), ali ipak... Druga dilema se odnosi na performanse – kamera očigledno stalno šalje podatke u svet, što znači da opterećuje vaš uplink. Ako je verovati našem MikroTik ruteru, kamera konstantno emituje brzinom između 0.3 i 0.4 Mbps. Znajući da su u domovima instalirani asimetrični ADSL/VDSL ili kablovski linkovi, tih 300 ili 400 kbps bi moglo da umanji komfor korišćenja Interneta sa računara, ako je recimo ADSL uplink svega 1 Mbps.

Oba problema se, srećom, mogu eliminisati zajedno – dok ste u kući, verovatno vam i nije bitno da snimate šta se dešava. Dakle, uključite kameru samo kada negde odete, što se može obezbediti i automatski. Tada je Internet link uglavnom slobodan, a i ništa indiskretno kamera neće snimiti, pošto kod kuće nikoga nema. Na taj način SpotCam postaje jeftin (oko 150 evra; modeli PRO i EVE koštaju po 199 evra) i efektan dodatni bezbednosni sistem, omogućava vam da prostor držite pod kontrolom i da u svakom trenutku proverite šta se kod kuće (ne) dešava. Vredi probati!Lunatronik
www.KLT.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #234
nopreview
Uvodnik
Dejan RistanovićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter