GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #234 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Nove Akrobacije u oblaku
Voja Gašić
Ako ste se već privikli na Document Cloud verziju popularne i korisne aplikacije Acrobat, obradovaće vas niz korisnih osveženja koje je donela prolećna revizija ovog programa
- PC #234 (Jul/Avgust 2016)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Nove Akrobacije u oblaku

image

Pre svega da napomenemo da svi pretplatnici Document Cloud sistema već mogu da ažuriraju Acrobat DC, baš kao i pretplatnici Creative Cloud i novog Marketing Cloud programa. Čime god da se bavite i koji god plan pretplate izaberete, Acrobat DC ostaje esencijalni činilac svite programa koje koristite. Kako i ne bi, kad pretvaranje u popularni PDF format garantuje da će vaš domument moći da pročita svaki korisnik na svakom uređaju. Podsećamo da je Acrobat Reader DC i dalje besplatan, ali čim ga instalirate biće vam jasno da čak i ova verzija čitača može mnogo više od prethodnih verzija.

Vratimo se Acrobat-u, jer u čitaču možete pregledati dokument, anotirati ga, potpisati, ali vam je za ozbiljniju pripremu svega ovoga, pa i staru dobru pripremu za štampu, neophodan Acrobat. Zgodna stavka dočekaće vas odmah na početku, jer početni ekran Acrobat-a sada prikazuje prvu pomoć za manje iskusne korisnike u vidu preporuka za personalizaciju i ponude izvršavanja standardnih zadataka koje Acrobat obavlja. Upravo u domenu personalizacije, nova verzija DC-ja nudi nešto novo. Adobe je shvatio da cloud nezadrživo napreduje i da njihov cloud (ili cloud-i) nisu jedini. Pored Adobe Document, Creative i Marketing Clouda, sada u Acrobat možete direktno da dodate Box, Dropbox i One Drive naloge u oblaku, ali i Share Point Services, koji je takođe cloud servis. Sjajna stvar je što Acrobat „organski“ podržava ove servise i nije potreban nikakav dodatni softver ili drajver da bi vam bile dostupne datoteke koje ste im poverili. Naravno, najpre morate da izaberete koje servise koristite, unesete pristupne podatke (obično e-mail adresu i šifru) i Acrobat će servise uvesti u vrh hijerarhije datoteka. Acrobat može da čita, ali i da snima fajlove direktno u cloud, što može da bude korisno.

Nije nam se baš dopala jedna sitnica. Naime, kao i svi Adobe programi iz „oblačne“ serije, Acrobat pre početka rada zahteva da se autorizujete unošenjem Adobe ID-a (opet e-mail i šifra). Kad poželite da se izlogujete, nećete se automatski izlogovati iz ostalih cloud servisa i oni će ostati dostupni i sledećem korisniku Acrobat-a. Nadamo se će ovo uskoro biti ispravljeno, jer nam se čini da je logično da i ostali cloud nalozi budu vezani za neki Adobe ID.

image

Što se tiče funkcionalnih poboljšanja, istakli bismo mnogo napredniji modul za skeniranje koji sada ima više kontrola i mogućnosti korišćenja predefinisanih profila za direktno skeniranje u PDF i, zašto da ne, odmah u oblak. Unapređen je i prateći OCR, pa će PDF zaista biti „čistiji“ i manji, jer će Acrobat sve što se može, pretvoriti u tekst i krive.

Porastom korišćenja cloud-a, porastao je i stepen kolaboracije, pa su komentari, anotacije i bilo kakvo drugo označavanje ili dodavanje elemenata mnogo lakši i brži, a i tu je uvedena hijerarhijska kontrola i označavanje tokova različitim bojama, pa je sad veoma lako pratiti komentare na određenu temu ili raspravu oko nekog specifičnog dela dokumenta.

Najzad, Adobe je obradovao i one koji barataju elektronskom dokumentacijom, pa je sada mnogo lakše (i opet brže) pripremiti neki dokument za potpisivanje, što uključuje pripremu formulara od priloženih standardnih elemenata i lako potpisivanje već pripremljenim alatkama i sertifikatima za potvrdu identiteta, ako su oni neophodni. Naravno, Adobe ne bi bio to što jeste da nije malo poradio i na izgledu, pa je korisnički interfejs još jasniji i pregledniji, može da se prilagođava, a dodata je i Dark Gray vizuelna tema za ljubitelje modernog dizajna. Bez Acrobat-a svakako ne može da se živi ako se bavite iole ozbiljnijim poslom, a nova DC verzija je svakako bolja i brža od svih prethodnih. Ako vam sada i nisu potrebne sve nove opcije, uskoro ćete sigurno poželeti da ih koristite. Zato pretplata na ovaj servis ima mnogo smisla.


www.extreme.rs



Takovo

BIZIT 2024

Adria Security Summit 2024


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter