GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #234 > Test zona
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Intel Core i7 6950X: Ludi letnji ples
Miloš Stamenković
Zaboravite svoj stari quad core: Intel Core i7 6950X nudi čak 10 jezgara pa će, uz hyper-threading tehnologiju, popuniti procesorima čitav prozor u Device Manager-u. Testirali smo ga na Broadwell-E Gigabyte X99 Ultra Gaming ploči
- PC #234 (Jul/Avgust 2016)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Intel Core i7 6950X: Ludi letnji ples

image

Napredak procesora tokom prethodne decenije uvek je obuhvatao novi (sitniji) proizvodni proces, povećanje IPC efikasnosti i broja jezgara. Brzo se stiglo do četiri jezgra a onda se, barem na mainstream tržištu, ostalo na tom broju. Na serverskom tržištu broj jezgara po procesoru se povećavao sa svakom sledećom generacijom: Xeon 5600 doneo je pomak sa četiri na šest, Xeon E5-2600 je to povećao na osam, Xeon E5-2600 V2 na 12, da bi Xeon E5-2600 VE (Haswell-EP jezgro) ponudio čak 18 jezgara u procesoru. Početkom godine Intel je predstavio Xeon E5 V4 koji nudi čak 22 jezgra, uglavnom zahvaljujući 14-nm Broadwell proizvodnom procesu.

Više jezgara donosi bolje performanse, pod uslovom da softver ume da ih iskoristi. Upravo je to jedan od glavnih problema zbog kojeg za desktop tržište ima manje takvih procesora. Četiri jezgra i dalje su sasvim dovoljna za bilo kakve standardne zahteve, pa i više od toga, za mnoge igre. Dobar primer je to što je DirectX12 tek prošle godine otvorio mogućnost bolje iskorišćenosti više CPU jezgara.

Konačno i za desktop

Intel je na LGA2011 platformi uvek nudio nešto više performanse, ali samo za one koji to umeju da iskoriste. Reč je o ozbiljnim radnim stanicama čije su funkcije 3D rendering i obrada video-materijala, a to su tipične primene koje uvek mogu da iskoriste sve CPU resurse koji su na raspolaganju. Zato je Intel pripremio novu seriju procesora HEDT (High End Desk Top) za maksimalne performanse radnih stanica. U nastavku Xeon E5 V4 procesora sa Broadwell-EP jezgrom, Intel uvodi Broadwell-E jezgro na LGA2011 platformu. Tako se sada ponuda HEDT procesora širi za četiri nova modela, od Core i7 6800K, 6850K, 6900K do najskupljeg Extreme Edition 6950X. Prva tri modela predstavljaju prelazak sa Haswell-E na Broadwell-E generaciju, s kojim se može napraviti paralela sa desktop procesorima. Dakle, posredi su optimizacije osnovnog jezgra, bolji IPC i optimizacija keša. Poredeći direktno jezgro-jezgro, razlika i nije baš velika, a primarna je u broju jezgara.

Model 5960X doneo je osam jezgara, nakon maksimalnih šest koje smo imali sa 4960X i 3960X, a sada taj broj jezgara dobija primamljiviju cenu. Na primer, novi Core i7 6800K košta oko 450 dolara, što je upola manje od stare Extreme Edition cene za 4960X ili 3960X, a dobija se procesor sa šest jezgara. Upravo od 6800K opcije očekuje se da bude popularna, a jedino bitno uskraćivanje jeste broj PCI Express linija koji je smanjen sa standardnih 40 na 28. Ipak, broj PCI Express linija za kupce 6800K ne bi trebalo da predstavlja problem, jer su one sasvim dovoljne za dve grafičke kartice. Jači modeli i dalje su skupi, čak i malo skuplji nego pre. Tako 6900K sa osam jezgara košta više nego 5960X kada se pojavio - odavno standardnih 1.000 dolara.

I nad CPU-om ima CPU

image

Najskuplji model, a to je onaj koji smo ovoga meseca sa zadovoljstvom testirali, donosi 10 jezgara (20 kroz hyper-threading) na LGA2011 platformi. Tu je i 40 PCI Express linija, te 25 MB L3 keša. Intel je napravio ovaj procesor upotrebom jedinice iz modela Xeon E5 V4 i dobio je pravi 10-jezgarni čip, bez isključivanja nekih jezgara. Ovaj "trik" biće verovatno primenjen kod jeftinijih modela, koji će koristiti isti CPU ali s određenim brojem jezgara koji su hardverski isključeni jer ne prolaze najstrože testove.

Kod novog Broadwell-E čipa upotrebljena je ista tehnologija pakovanja kao kod Skylake-a, što znači tanje slojeve u jezgru a u kombinaciji sa 14-nm proizvodnim procesom, to omogućava smeštanje velikog broja jezgara na istu površinu kao i kod Haswell-E procesora.

Nominalni radni takt je 3 GHz, uz turbo opciju na 3,5 GHz uključujući TurboBoostMax 3.0 tehnologiju. Novo turbo rešenje uvodi dodatne opcije za ubrzanje, za koje je sada potreban drajver. Aktuelna turbo tehnologija radi na nivou procesora, ubrzavajući jezgra pod opterećenjem na zadatu maksimalnu vrednost. Sada TBM 3.0 kroz Windows 10 i CPU drajver nudi opciju da se svako jezgro kroz dodatnu konfiguraciju ubrza u zavisnosti od single/multi-thread zahteva. Tokom testiranja nismo bili oduševljeni ovom opcijom, jer softver još nije optimizovan, pa ne radi idealno. To nema nikakve veze s matičnom pločom, već isključivo zavisi od Intel-ovih drajvera i operativnog sistema.

Kada se pokrenu sva raspoloživa jezgra, preformanse su spektakularne, što se veoma jasno vidi kroz bilo koji rendering softver, pa smo najviše i koristili taj tip softvera. Sve ostalo jednostavno ne može da zaposli deset jezgara, pa se rast performansi u odnosu na Haswell-E odnosi samo na unapređenje jezgra, što rezultuje većim IPC-om.

Nova memorija i stara platforma

image

Sa novim Broadwell-E procesorima, Intel uvodi zvaničnu podršku za DDR4-2400 memoriju, iako na tržištu odavno postoje daleko brži moduli. Sa te strane ubrzanje nije naročito - nova DDR4 memorija donosi tek minimalno bolje performanse od adekvatne DDR3 memorije, ali su tu neke druge značajne prednosti.

Proizvođači matičnih ploča uglavnom će praviti nove X99 modele, koji će biti prilagođeni naponskim zahtevima novih procesora, baš kao što je to slučaj i sa Gigabyte X99 Ultra Gaming modelom koji smo testirali zajedno s procesorom 6950X. Uz ukupno osam memorijskih slotova, Gigabyte X99 Ultra Gaming nudi mogućnost instalacije do 128 GB memorije. To smo postigli upotrebom Kingston 16 GB modula koje smo imali na raspolaganju, što je jedna od najvećih prednosti DDR4 memorije i LGA2011 platforme.

Iako gaming nije primarna namena platforme X99, Gigabyte sa X99 Ultra Gaming nudi korisniku sve mogućnosti, a na njemu ostaje da li će ih i kako koristiti. Tako X99 Ultra Gaming ima četiri PCI Express 3.0 slota za grafičke kartice, a modovi koji se mogu koristiti zavise od procesora. Ukoliko CPU ima maksimalnih 40 PCI Express linija (kao 6950X), mogu se koristiti četiri grafičke kartice u PCI Express 3.0 x8 modu. Za gaming su dve kartice sasvim dovoljne, ali treba imati u vidu mogućnost upotrebe profesionalnih grafičkih kartica koje, zahvaljujući mnoštvu FPU jedinica, imaju napredne mogućnosti renderinga.

Radi optimalnog iskorišćenja PCI Express linija, X99 Ultra Gaming ima devet RT9018B kontrolera i četiri NXP L04083B čipa koji umnožavaju broj PCI Express linija za razne dodatne potrebe koje nisu vezane za grafičke kartice. Ostatak opreme je na nivou high-end ploče kakva je X99 Ultra Gaming: dva gigabitna LAN kontrolera, dva M.2 slota za Intel SSD750 diskove, ukupno osam USB 3.0 i četiri USB 2.0 porta, a tu je čak i USB 3.1 Type-C kontroler za (samo) jedan port. DSL6540 Thunderbolt kontroler obezbeđuje pomenutu USB 3.0 i 3.1 podršku, a preko dodatnog hub-a kontroliše i ostale priključke.

Audio-komponenta je Realtek ALC1050 s ugrađenim malim pojačalom za dobar kvalitet zvuka, čemu doprinosi i štit na PCB-u i plastični oklop kao zaštita od interferencija. S ovim plastičnim dodacima preko audio-dela, I/O panela i naponske jedinice, X99 1Ultra Gaming izgleda veoma zanimljivo, a tome doprinosi i veliki broj LED dioda. Po želji, boja tih dioda može se menjati ili isključiti, ako je to nekome bitno. Ipak, interesantniji detalji nalaze se ispod oklopa, prvenstveno u naponskoj jedinici.

Novi procesor smo testirali na Gigabyte X99 Ultra Gaming ploči, prilagođenoj ne samo igračima, već i serverskim primenama. Za tabele rezultata, indekse performansi i poređenje s postojećim platformama pogledajte PC #234.

SLEDEĆI TEKST U PC #234
preview
Nikon Coolpix B500
Nenad VeljkovićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter