GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #227 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Zvuk uz sliku
Jovan Marković
Kompanija BenQ predstavila je novi trio projektora za dnevnu sobu - modeli nose oznake W1110, W2000 i W3000. Nedavno su se pojavili i na srpskom tržištu, a nama je na test stigao W3000, najjači adut serije
- PC #227 (Decembar 2015)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Zvuk uz sliku

image

Već prvi pogled na specifikacije pokazuje da se BenQ svojski potrudio oko ovih projektora, što opravdava cenu koja za naše uslove nije niska. Reč je o uređaju koji je namenjen pre svega uživanju u filmovima i TV prenosima u miru vašeg stana. W3000 nudi Full HD rezoluciju 1920×1080 tačaka, a da bi slika bila još kvalitetnija, BenQ je otišao korak dalje i u ovaj projektor ugradio podršku za Rec. 709 standard koji osigurava preciznu reprodukciju boja i koristi se u bioskopima i HD televizijskim kanalima. BenQ tvrdi da će zahvaljujući ovom standardu boje na projektoru izgledati upravo onako kako ih je režiser zamislio.

Nakon nekoliko odgledanih HD filmova možemo samo potvrditi da je reprodukcija boja zaista sjajna, a osim spomenutog standarda, za to se brinu i RGBRGB krug boja i algoritmi za poboljšavanje boja Color Enhancer. Nekim korisnicima moglo bi se činiti da su boje koje projektor prikazuje previše zasićene, ali to se da rešiti pritiscima na nekoliko tastera daljinskog upravljača. Interfejs za podešavanje je standardan i nakon kraćeg navikavanja u trenu ćete menjati opcije koje su vam potrebne.

Budući da je ovo projektor za kućne primene, BenQ je uzeo u obzir da prostor u kojem ćete ga koristiti verovatno nije previše veliki i da u njemu ima nameštaja. W3000 može projektovati sliku dijagonale 100“ sa udaljenosti od svega 2,5 metra, a za dodatno podešavanje tu je mogućnost trapezoidne korekcije i horizontalnog i vertikalnog pomaka objektiva. Drugim rečima, W3000 možete precizno podesiti tako da „puca“ baš na onaj slobodan komad zida koji vam se čini idealan za projekciju.

image

Kada nabavljate projektor, obično se pripremate na to da ćete uz njega morati da osigurate i kvalitetne zvučnike ili barem neki soundbar. I mi smo se pripremili na to početkom testiranja, ali na kraju zvučnike uopšte nije trebalo spajati – W3000 dolazi s ugrađenim 10 W zvučnicima u rezonantnoj komori koji dobro obavljaju svoj posao i predstavljaju pozitivno iznenađenje na ovom modelu. Zvuk je jasan i glasan, a BenQ tvrdi da je za to zaslužan MaxxAudio i tehnologija Audio Enhancer koja koristi iste algoritme kao i holivudski studiji. Najslađe smo ostavili za kraj – W3000 je moguće spojiti sa izvorom slike i zvuka i bežičnim putem, uz Wireless Full HD Kit, što znači da projektor može biti u jednoj sobi, a TV prijemnik, Blu-ray plejer ili kompjuter u drugoj. Za taj dodatak ćete ipak morati da doplatite, što malo podiže cenu ovog sjajnog projektora.


www.benq.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #227
preview
Uštedite u štampanju
Radovan Bibić
BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter