GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #216 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
APC za industriju
Boris Stanojević
Na pomen UPS-a obično pomislimo na kompjutere i mrežnu opremu. Ali mnoge stvari danas jesu kompjuteri, mada ih ne doživljavmo tako - neprekidno napajanje potrebno je i uređajima vezanim za neki osetljivi proizvodni proces, kao i napravama koje nadziru nešto važno, naročito u medicini. Zato smo isprobali APC SUA500PDRI
- PC #216 (Decembar 2014)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

APC za industriju

image

Posle prolećnih poplava postoji stalna bojazan da će ova zima biti problematična po pitanju snabdevanja strujom. Iako i dalje verujem da se to neće desiti, opreza nikad previše. Zato smo pogledali rešenja koja APC i Schneider Electric nude za te prilike. Jedan od uređaja je SUA500PDRI koji je po funkcijama sličan seriji Smart-UPS-ova za „obične“ kompjutere, ali se razlikuje po osobinama koje ga svrstavaju u industrijske uređaje – radi se o line interactive UPS-u koji se prebacuje na baterijsko napajanje po nestanku struje, ali može da radi korekcije napona od 15% u oba smera (196 do 265 volti za 230 V model) – korekcija preniskog ili previsokog napona neće opteretiti ugrađeni akumulator. Ovo je odlična osobina baš za industrijske pogone, jer tu u zavisnosti od angažvanih mašina može doći do većih varijacija u naponu.

image

Industrijski UPS-ovi nisu predviđeni da samostalno stoje, već za ugradnju u odgovarajuće panele. To objašnjava i odsustvo utučnica – kablovi se direktno spajaju, što obezbeđuje kvalitetnije veze. Veza sa kompjuterom uspostavlja se preko RS-232 interfejsa koga smo skoro zaboravili, ali koji i dalje važi za standard u ovakvoj eksploataciji. Preko njega se i konfiguriše UPS, a za dodatne funkcionalnosti na raspolaganju je jedan smart slot u koji se priključuju opcione kartice. Pomenimo i konektore za relej koji se preklapa kada se pređe na baterijsko napajanje baterija. Pošto se ne radi o klasičnim kompjuterima, ovo je način da se mašine bezbedno zaustave do ponovnog dolaska električne energije.

Samo kućište deluje robusnije, kako bi odgovorilo zahtevnim uslovima eksloatacije. Zato postoji i varijanta sa specijalnim baterijama koje bolje podnose visoke temperature, te su zaista pogodni za rad u raznim postrojenjima. Pored te pogodnosti, ovaj uređaj omogućava zamenu baterija bez prekida napajanje, hotswap; zapravo, baterija se posebno isporučuje. Snaga je 500 VA ili 325 W, što za „kompjuterske“ primene nije mnogo, ali baterija je zato veća, pa obezbeđuje 8 minuta pri punom opterećenju. Ako se potrošnja spusti na polovinu snage, autonomija je oko 30 minuta, dok pri malim opterećejima vreme izražavamo i u satima. Posle pražnjenja, obično je potrebno oko dva sata da se baterija ponovo napuni.

Uređaj je odlično izrađen, dobro profilisan prema nameni, te će sigurno biti od koristi. Uvek se nadamo da nećemo imati neprijatnosti sa nestankom struje, ali je to opasnost na koju moramo računati. Zato razmotrite instalaciju ovog uređaja, koji je predviđen za rad i u teškom okruženju – uz odgovarajuće izabrane baterije, to je pravi čuvar proizvodnje!


www.apc.com

SLEDEĆI TEKST U PC #216
preview
Smartfon na zidu
Radovan Bibić



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter