GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #213 > PC.Edu
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Od znanja do sertifikata
Marko Herman
Informacione tehnologije predstavljaju dobar primer "žive" materije koja se stalno razvija, usavršava, ulazi u sve aspekte života i rada. Zato je sve izraženija potreba za stručnim usavršavanjem u ovoj oblasti, a to usavršavanje se zaokružuje sticanjem relevantnog sertifikata
- PC #213 (Septembar 2014)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Od znanja do sertifikata

image

Živimo u vremenu inovacija i ulaska informacionih tehnologija u praktično sve pore života. Postalo je već pomalo i dosadno da ponavljamo kako je osnovno poznavanje upotrebe računara apsolutno neophodno, kao i da neka znanja koja smo ranije smatrali naprednijim ili specifičnim postaju važna ali i pristupačna svakome, pre svega zahvaljujući tome što je danas osnovno i dodatno informatičko obrazovanje prisupačno. Kursevi i obuke, bilo za usavršavanje ili za sticanje relevantnih sertifikata, postoje za sve tipove polaznika. Kako za one koji žele da bez posebnog predznanja postanu verzirani u upotrebi pojedinih softverskih alata – od Office programa, preko Adobe softvera za digitalne kreativce, do osnova izrade Web sajtova – tako i za one koji nakon završenog višeg i visokog informatičkog obrazovanja žele da se usavrše u određenoj oblasti ili za određenu tehnologiju.

Osnovna znanja

image

Broj ljudi koji nema makar osnovna znanja upotrebe računara znatno se smanjio, ali i dalje postoji potreba za kursevima i obukama za računarske osnove. Iako samostalno stečene veštine mogu biti dovoljne za osnovnu upotrebu najzastupljenijih programa, onih iz „kancelarijskih paketa“, oni dodatnu vrednost dobijaju sveobuhvatnijim upoznavanjem, kakvo se stiče kroz osnovne kurseve za pojedine programe iz Microsoft Office paketa, odnosno kroz kurseve za poslovnu primenu računara kao što je obuka za ECDL sertifikat.

Za one koji nemaju informatička predznanja stečena školovanjem ali imaju specifična interesovanja, raznovrsni kursevi otvaraju zanimljive mogućnosti. Zainteresovani za dizajn mogu da usavrše primenu različitih Adobe programa i po želji se orijentišu na dizajn štampanih ili Web materijala. Oni koje interesuje rad s video, audio i foto materijalom, naučiće da taj posao obave na efikasniji način. Kursevi za Adobe i AutoCAD softver imaju veću vrednost za profesionalce u odgovarajućim oblastima, koji imaju odgovarajuća osnovna znanja i uče kako da iskoriste nov alat, ili da poznati alat primene na novi način. Sve je izraženija i potreba za znanjima iz oblasti primene Internet tehnologija u marketingu. To se odražava i na sve veći broj kurseva kroz koje zainteresovani stiču znanja u vezi sa nastupom kompanija na društvenim mrežama, kao i različitim načinima oglašavanja na Internetu, s posebnim fokusom na Google AdWords.

Naučite programiranje

image

Kroz neke od kurseva, bez posebnog predznanja osim osnovnog znanja upotrebe računara, možete doći do neophodnih veština za razvoj Web sajtova i aplikacija. U zavisnosti od želja, preferenci i prethodnog znanja, u programerske vode moguće je ući učenjem nekog od „osnovnih“ jezika kao što je C odnosno C , ili se odlučiti za njegovu savremeniju varijantu C#.

Širok je izbor programskih jezika koji su direktnije vezani za razvoj Web sajtova i aplikacija, kao što su Java, HTML5, PHP, Python, JavaScript… A ako želite da vaše kreacije budu deo rastućeg ekosistema mobilnih aplikacija, možete odabrati neki od kurseva za razvoj Android, iOS i Windows Phone aplikacija.

Profesionalna orijentacija

image

Brze i kontinuirane promene kao i napredovanje u okviru sektora informacionih tehnologija zahtevaju od IT stručnjaka konstantnu edukaciju i usavršavanje. Nakon završenog fakulteta ili više škole diplomci su opskrbljeni opštim znanjem, ali može im biti potrebno poznavanje specifične tehnologije ili oblasti radi lakšeg pronalaska posla na dinamičnom tržištu rada. Oni koji su već radno aktivni moraju u svojoj oblasti da budu u toku s trendovima i najnovijim dešavanjima, kao i da obnove i prošire znanja iz oblasti koja ne primenjuju u svakodnevnom radu. I to nije bitno samo za pojedince zaposlene u IT sektorima kompanija, već i za same kompanije jer na taj način dobijaju ekspertizu koja donosi uštede zbog efikasnije primene IT rešenja, koja primenjuju ili mogu da primene.

U zavisnosti od toga za koji se IT posao osoba usavršava, može se usmeriti ka znanjima potrebnim za široko shvatanje poslovne IT infrastrukture i uloge IT sektora, ili odabrati neki specifičan deo poput umrežavanja, virtuelizacije, upotrebe cloud tehnologija i slično. Usavršavanje može biti široko, tako da pokrije tehnološko rešenje bez vezivanja za jedan konkretan proizvod ili proizvođača, a može se i usmeriti na ono što je neophodno u određenom okruženju.

Potvrda znanja

Bez obzir na tip i namenu kursa, i početnici i profesionalci dobiće na kraju potvrdu o stečenim novim znanjima. I mada razlika u obimu i kvalitetu naučenog ne mora postojati, veliku vrednost imaju kursevi čiji završetak donosi sertifikat s oznakom neke od kompanija kao što su Microsoft, Cisco ili VMware. S druge strane, mogu se steći i respektabilni nezavisni sertifikati, kao što su CompTIA ili (ISC)2 koji su široko prihvaćeni u svetu. Na kraju, koji god kurs završili i sertifikat stekli polažući ispite... sve to znanje je, bez primene u praksi, „mrtvo slovo na papiru“. Zato pre odabira kursa razmislite šta ćete odmah primenjivati kako biste stečeno znanje sačuvali, utvrdili i unapredili, a samim tim sebi otvorili mnoga vrata za uspešnu karijeru.

SLEDEĆI TEKST U PC #213
preview
Partner godine
Marko HermanBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter