GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #213 > Gizmodrom
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Pamet na ruci
Branko Nikitović
Iako najavljivan, Gear 2 je iznenadio mnoge time što se pojavio svega pola godine posle "prvenca". Uz zadržavanje starih i dodavanje nekolicine novih funkcija, sada čak postoje dve verzije - Pogledajmo detaljnije ovaj pametni sat i zapitajmo se da li je postigao cilj
- PC #213 (Septembar 2014)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Pamet na ruci

image

Samsung je pažljivo slušao komentare korisnika i zato je sat sada tanji, lakši i daleko elegantniji, mada i dalje ne bismo rekli da je mali. Primetimo da se reč Galaxy, koja označava Android uređaje, nekako izgubila iz naziva časovnika. Razlog je u tome što sat, za razliku od prethodne verzije, ne koristi Android već Tizen. Tizen platforma ima manje mogućnosti (ne omogućava stvari koje satu zapravo nisu ni potrebne), ali su i hardverski zahtevi manji, a značaj te činjenice ne treba posebno objašnjavati kad je u pitanju uređaj u kome nema mnogo mesta ni za elektroniku ni za bateriju. Tizen je Gear-u 2 obezbedio manje dimenzije i bolju integraciju.

Modni element sa 4 GB

Pod haubom se nalazi Exynos CPU koji radi na 1 GHz, 512 GM RAM-a i storage od 4 GB RAM-a u koji možete smestiti aplikacije, slike, video i muziku. Ušteda energije učinila je da sat ne morate da punite svake noći – uz prosečnu upotrebu, punjenje možete odložiti za drugu ili treću noć, a ako časovnik koristimo samo da bismo gledali koliko je sati (kakva retro primena) baterija će potrajati nekoliko dana. Kad smo već kod punjenja, pomenimo i to da sat i dalje nema microUSB port na sebi (prava šteta), već se i dalje puni putem kolevke koja se (srećom, veoma lako) postavlja na njega. Iako je sada kolevka manja, i dalje je to još jedna stvar koju treba stalno da nosite sa sobom i koju je lako izgubiti ili zaboraviti.

Taster koji je ranije bio sa desne strane premešten je ispod ekrana, slično poziciji na mobilnim telefonima. To je dobar potez jer je vrlo lako dostupan, a osećaj pritiska je odličan. Kamera rezolucije 2 Mp preseljena je na samo telo, kao i handsfree mikrofon i zvučnik. Na taj način narukvica je oslobođena elektronike, a primenom standardnih spojnica omogućeno je da sami izaberete narukvicu i stavite je bez problema, bez obzira na to da li je gumena ili od nekog drugog materijala, uključujući kožu. Ekran je isti kao na prethodnom modelu – fenomenalni 1,63“ OLED modul u koji je pravo zadovoljstvo gledati i na kome se sadržaj solidno vidi i pri najjačem suncu.

Ako uzmemo u obzir mogućnost promene slike pozadine ekrana, Gear 2 se može kombinovati sa odećom za razne prilike, čime ovaj pametni sat ispunjava ulogu modnog dodatka. Sada više nije problem koristiti, recimo, gumenu narukvicu drečave boje kada se ide na džoging (Gear 2 je otporan na vodu i prašinu), a kožnu kada se oblači odelo. Može se dobiti u tri boje – neutralno metalno-sivoj, jarko narandžastoj i metalno-crvenkastoj.

Nove funkcije

Gear 2 lako vraća sredovečne geek-ove kao što sam ja u detinjstvo, kada sam želeo da imam sat s kalkulatorom. Pored kamere mesto je našla infracrvena dioda koja omogućava pretvaranje sata u daljinski upravljač. Znam, mnogi će pomisliti da je to potpuno besmisleno, ali stvar je korisna – zašto bih ustajao da uzmem daljinski upravljač za televizor, koji je redovno daleko od mene (valjda bi se inače zvao blizinski), kad mogu da promenim program ili pojačam zvuk s ruke? Podržan je veliki broj uređaja, ne samo Samsung-ovih, a komande koje su logično raspoređene na ekranu rade bez greške.

Fitnes je glavna reč današnjeg doba. Sve je vezano za fitnes i zdravlje, toliko da se aplikacije ove vrste, kao i narukvice ove namene, prodaju kao lude, a radna mesta onih koji stalno sede za stolom postaju radna mesta onih koji stoje za stolom (ovo sam probao po nekoliko sati dnevno, nije loše, ako izuzmem povremeni bol u leđima i nogama), pa čak imaju i pokretnu traku na kojoj hodaju dok rade (ovo još nisam probao). Zato fitnes funkcije nisu preskočene, pa Gear 2 može da meri broj otkucaja srca (optički, koristeći LED na donjoj strani sata, čija svetlost prodire kroz kožu i meri se njena refleksija), broj koraka, pređenu daljinu, potrošene kalorije... Na Netu tvrde da su GPS uređaji precizniji, mada verujem da za korisnike to nije mnogo bitno. Možda samo za one koji trčanje shvataju vrlo ozbiljno, ali oni verovatno već imaju neku specijalnu spravu za tu namenu.

Aplikacije koje prate vožnju bicikla i hodanje koriste GPS podatke s telefona – izgleda da smatraju da se on ne nosi na trčanje, što je, rekao bih, pogrešna pretpostavka. Sistem nudi i neke mogućnosti treniranja, ali na rudimentarnom nivou. Dobar trik je da može da vam saopšti informacije kroz Bluetooth slušalicu. Kombinovano sa softverom koji nije na nivou ozbiljnijih sistema u ovom domenu postoji prostor za unapređenje, a s obzirom na njegov značaj, ne sumnjamo da Samsung namerava i radi na tome da sustigne i prestigne konkurenciju.

Nije sve idealno

image

Upotreba sata je i dalje ograničena na Samsung-ove telefone, ali ne više na dva, nego na dvadesetak modela. Telefonska aplikacija Gear Manager, koja je neophodna da bi se sat lako konfigurisao i da bi se uopšte koristile njegove „pametne“ funkcije, osetno je unapređena u odnosu na prethodnu verziju, a preuzima se iz Samsung-ove prodavnice aplikacija, tj. nema je na Google Play-u. Nije sasvim jasno čemu ovakvo ograničenje, ali nam nedvosmisleno govori da proizvođač, možda ugledajući se na Apple, radi na izgradnji sopstvenog ekosistema u kome želi samostalno da ispunjava sve korisničke potrebe. Ostaje da se vidi kako će taj pristup proći na tržištu. Moguće je i da proizvođač namerno neće da „otvori“ mogućnost rada s drugim telefonima dok se Gear dodatno ne unapredi, mada to ne deluje verovatno. Takođe je moguće da je proizvodnja ograničena pa bi otvaranje prevazišlo mogućnosti podmirivanja tržišnih potreba.

Ako neko baš želi, može aplikaciju pronaći kao .apk na Internetu i instalirati je na svoj telefon. Probe radi, uparili smo Gear 2 i s nepodržanim telefonima (uključujući i iPhone), kada se ponaša kao obična Bluetooth slušalica s velikim ekranom.

Sat sarađuje sa Samsung aplikacijama glatko i neprimetno. Recimo, fotografije će se ubrzo po slikanju „same od sebe“ pojaviti i na telefonu, razgovor započet na satu može da se preuzme na telefonu, a otvorena notifikacija na Gear-u može da pokrene Android program. Međutim, i dalje ne možete pročitati e-mail poruku iz GMail-a, već samo videti notifikaciju. Značaj ovakve podrške ne treba posebno objašnjavati.

Iako korisnici najverovatnije neće primetiti promenu u korišćenju zbog novog operativnog sistema – sve izgleda i funkcioniše kao i ranije – Tizen krije neprijatan problem: svi postojeći programi (doduše, nema ih mnogo) ponovo se moraju napisati. To nije mala stvar, pogotovo ako uzmemo u obzir isplatljivost, koja je pod velikim znakom pitanja. Hoće li Samsung uspeti da ubedi programersku populaciju da nauče i programiraju za novu platformu, ostaje da se vidi.

Priču o nedostacima završićemo nečim čime ju je zapravo trebalo početi: logično je da se na ovakvom satu vrlo lako menja pozadina jednostavnim izborom sličica, ali nažalost nije tako. Proces je komplikovan i spor, mada ipak izvodljiv. Eto važnog zadatka za Gear 3.

Sve u svemu

Samsung je napravio korak unapred, kako vizuelno tako i tehnički, pa Gear 2 predstavlja uređaj koji će privući daleko više korisnika nego njegov prethodnik. Prodavaće se u dve verzije, koje se razlikuju samo po tome da li je u uređaj ugrađena kamera – model bez nje zove se Gear 2 Neo. Samsung je poznat po strategiji stalnih inovacija i unapređenja u kratkim životnim ciklusima proizvoda, a ona vodi brzom napretku, kao i zadovoljstvu kupaca. Razdvajanje modela na jedan sa slabo upotrebljivom kamerom i drugi bez nje, takođe deluje kao dobar potez.

Većina problema vezanih za Galaxy Gear uspešno je ispravljena, ali od pametnog sata svi očekujemo veliku fleksibilnost, koja dolazi kroz nezavisne aplikacije, a ne zna se koliko će ih se pojaviti... pogotovo onih koje su zaista upotrebljive. I dalje je šteta što je „zatvoren“ u Samsung-ov ekosistem, ali verujemo da će se i to s vremenom promeniti. Sa cenom od oko 300 dolara u Americi i dalje nije nedostižan, a kombinuje funkcije sata, notifikatora i sportskog partnera. U novom obliku, bolje integrisan i s mogućnošću izmene narukvica, lako se uklapa u maltene svaki outfit. Kao da smo na korak do cilja, na koji će, možda za pola godine, stići unapređeni Gear 3. Ali mnogi korisnici Samsung telefona neće odoleti ni drugoj generaciji pametnog sata...


www.samsung.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #213
preview
Jedan za sve
Pavle Peković



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter