GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #211 > PC.Biz
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Čitač vašeg brojila
Bojan Milosavljević
Podaci o potrošnji električne energije su značajni za ekonomiju domaćinstva i poslovnog prostora. U okviru rešenja "Kuća na klik" stiže nam novi CoCo modul koji obezbeđuje ove informacije u realnom vremenu
- PC #211 (Jun 2014)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Čitač vašeg brojila

Svakome od nas se dešavalo da, kada nam stigne račun za utrošenu električnu energiju, pomislimo da tu nešto nije u redu, da je došlo do neke greške ili da se zapitamo šta nam to u kući troši toliko mnogo energije. Nedavni gafovi EPS-a s netačnim očitavanjima doveli su čitavu stvar u žižu javnosti. Koliko zaista trošimo električne energije? Da li više potroši bojler za jedan sat ili sijalica koja svetli ceo dan? Da li u nekom trenutku naše domaćinstvo ili poslovni objekat troši malo ili mnogo i, uopšte, koliko je to preračunato u novac? Malo ko od nas ima osećaj za ove vrednosti, a oni koji su tehnički dovoljno potkovani i dovoljno rešeni da pokušaju da izmere ove vrednosti suočiće se s nizom praktičnih problema oko kablova i instalacije merača, praćenja potrošnje i analize prikupljenih podataka.

U okviru rešenja Kuća na klik i Firma na klik, kompanija Vucomm odnedavno nudi i interesantan adapter namenjen merenju potrošnje u domaćinstvima ili poslovnim prostorijama, koji sve ove probleme rešava na šarmantno jednostavan način. Ovaj modul koji proizvodi CoCo (Controlled Comfort) nosi oznaku EML-1000, ali za razliku od modula koji uključuju i isključuju sijalice i druge električne potrošače kojima se može upravljati pomoću Telldus adaptera, rutera Dovado i drugih uređaja različitih proizvođača, CoCo EML-1000 je kompatibilan samo sa CoCo ICS-1000. CoCo Internet Control Station ICS-1000 je uređaj o kome ste već imali prilike da čitate u PC#175 – priključuje se na kućni ruter i služi za centralizovanu bežičnu kontrolu svih predajnih i prijemnih modula za upravljanje pametnom kućom. Ono što ovaj uređaj čini posebno praktičnim jeste elegantan korisnički interfejs koji dozvoljava upravljanje i posredstvom aplikacija za iPhone, Android i tablete uvek i sa svake lokacije na kojoj postoji pristup (mobilnom) Internetu. Razlog iz koga je podržan samo ICS-1000 je taj što, za razliku od prijemnih modula, ovde komunikacija teče u suprotnom smeru: CoCo EML-1000 šalje podatke o potrošnji električne energije koje prima i obrađuje ICS-1000. CoCo EML-1000 Energy Monitor se sastoji od dva dela – kućišta i optičkog senzora s kablom. U kompaktnom kućištu malih dimenzija je elektronika s radio-predajnikom i baterije za napajanje koje pri normalnim uslovima rada traju oko dve godine. Gadžet čini zanimljivim optički senzor, jer se upravo pomoću njega meri potrošnja i to na prilično neočekivan način. Trebalo se setiti – možda ste nekada primetili da moderni strujomer na sebi ima malu LED lampicu koja trepće? Njena uloga nije samo da pravi lajt-šou, već je to optički indikator koji trepće u ritmu potrošnje električne energije, pri čemu postoji jasna veza između učestalosti treptanja i potrošnje. Optički senzor se prilepi na strujomer tačno naspram optičkog indikatora i EML-1000 prati potrošnju bez povezivanja ijednog električnog kabla. Genijalno, zar ne?

EML-1000 šalje informacije o potrošnji ka ICS-1000 koji ih obrađuje i preko Interneta prosleđuje ka klijentima. Aplikacija za smart telefon prikazuje trenutnu potrošnju, cenu utrošene energije (na osnovu zadate cene za kilovat-sat), kao i poređenje dnevne potrošnje s potrošnjom prethodnih dana. Sve ovo je pregledno grafički prikazano nalik na brzinomer automobila. Bilo bi zgodno da su podržane i opcije za različitu cenu u jeftinoj i skupoj tarifi, a ima mesta i za neku napredniju statistiku. Prave mogućnosti bi se otvorile ako bi se uveli trigeri kojima bi se pri dostizanju zadate potrošnje preko ICS-1000 pokrenula neka unapred definisana akcija – na primer, gašenje klima-uređaja ili suvišnog osvetljenja itd. Sve ovo se, naravno, može postići uz malo programiranja, pa verujemo da će u narednim verzijama firmvera biti podržane ove i slične napredne funkcije.


www.vucomm.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #211
preview
Edukacija zaposlenih
Bojan MilosavljevićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter